Merci, had ze inderdaad gezien. Die zal ik volgend weekend bestellen met een nieuwe batch van deze. Zal zaterdagmiddag meteen een nieuwe batch gist inzetten zodat die lekker op sterkte is voor de volgende ronde.
Vanavond even proeven voor de zekerheid maar denk dat ik de laatste versie IJdele Hoop ook van het hout ga halen, deze heeft dan relatief kort gelegen.
Heeft 10 dagen gelegen, net even geproefd. Moutsmaak is nog sterk aanwezig, dus we doen een batch split. Halve liter eruit gehaald en de rest blijft nog even liggen, pak ik een halve liter om de zoveel tijd om smaakverschil in de loop der tijd een beetje in de smiezen te krijgen.
Mooie producten weer Nick. Ik had tot aan afgelopen maandag nog nooit mout gezien. Wat een mooi en lekker geurend product. Echter, ik heb tijdens de bereiding van mijn beslag voor gin afgelopen week zoveel gevloekt sinds jaren. (Verslag volgt).
Haha, ik moet zeggen dat het mout in combinatie met de Graanvader een match made in heaven is. Bij het gebruik van maïs en wat ingeschattingsfouten van mijn kant heb ik ook een dagje gevloekt.
Je zult ze niet gebruikt hebben maar de turfmouten ruiken echt overheerlijk, wordt daar iedere keer vrolijk van.
Oh? Heb ik dat gemist? Heb je een grainfather gekocht? Ook de koperen helm en koeler? Ik meende dat je alles met de smartstill deed?
Graanvader voor het maischen en Air Still voor het stoken.
Koperen Helm en Koeler heb ik dus niet, Robbert gaat me een 30 liter boiler regelen, dus dat wordt t.z.t. een ritje Friesland. Ik ben ook quasi bezig met de ervaringen van 3 keer Whisky maken op papier te zetten en tijdens het evalueren bleef ik met een vraag zitten, het effect van puntverwarming op smaak bij een Whisky. Specifieker nevenreacties die plaatsvinden tijdens het stoken, die hun eigen smaak doen bijdragen aan de Whisky.
Mooie producten weer Nick. Ik had tot aan afgelopen maandag nog nooit mout gezien. Wat een mooi en lekker geurend product. Echter, ik heb tijdens de bereiding van mijn beslag voor gin afgelopen week zoveel gevloekt sinds jaren. (Verslag volgt).
Ik ben toch wel heel benieuwd naar je verslag Bauke. Ook ik word altijd vrolijk van het maischen.
@Nick, helm en condenser en gaan met de Grainfather. Je kunt hem zo lekker regelen op vermogen.
Graanvader voor het maischen en Air Still voor het stoken.
Koperen Helm en Koeler heb ik dus niet, Robbert gaat me een 30 liter boiler regelen, dus dat wordt t.z.t. een ritje Friesland. Ik ben ook quasi bezig met de ervaringen van 3 keer Whisky maken op papier te zetten en tijdens het evalueren bleef ik met een vraag zitten, het effect van puntverwarming op smaak bij een Whisky. Specifieker nevenreacties die plaatsvinden tijdens het stoken, die hun eigen smaak doen bijdragen aan de Whisky.
Aha! Leuk man! hebben we straks de zelfde ketel. Zo,n 30 liter is geweldig. Ik kan er in ieder geval goed mee uit de voeten. Vraag Robbert ook om een brander en koper plaat dan kun je direct aan de slag. Liebig koeler kun je nu al wel vast maken.
Ik ben toch wel heel benieuwd naar je verslag Bauke. Ook ik word altijd vrolijk van het maischen.
@Nick, helm en condenser en gaan met de Grainfather. Je kunt hem zo lekker regelen op vermogen.
Erik, het lag niet aan het product. Het maishen ging geweldig, met de jodium test geen enkele verkleuring. Echter het filteren was een drama. Je leest het snel.
Erik, klopt maar heb jij toevallig een foto van het restant in de ketel na een stookrun? Even uit nieuwsgierigheid.
Filteren met een Grainfather gaat perfect, ik weet niet hoe je nu filtert Bauke maaaaaar dat gaan we nog lezen 😉
Ik heb er geen foto van Nick maar vanwaar je vraag? Het is een dikke donkerbruine vloeistof die ik, nadat deze is afgekoeld, gewoon bij de planten giet. Geen aanslag o.i.d. en de Grainfather is in een mum van tijd weer schoon. Ik heb mijn stekkie op zolder en daar kan ik niet met gas aan de gang en omdat ik ook zonnepanelen heb is stroom voor mij de ideale oplossing. Ik ben ook eens begonnen met een boiler om te bouwen..... dat is nu een plantenpot in de tuin 🙂 Zelf bouwen is weer een andere hobby (niet de mijne hoor). Ik ben ook gek op gadgets de display's (laat Robbert het niet horen hahaha).
De reden dat ik het vraag is omdat ik benieuwd ben naar het verschil tussen elektrisch verwarmen (meen dat de Graanvader max 2kW heeft?) en op gas stoken.
Als ik de Air Still bekijk na het stoken lijkt daar bijna niks met de vloeistof gebeurd te zijn, hangt een beetje een muffe lucht aan. Bij het stoken in het winderige Noorden was een echte Porter geur te ontdekken, alsof de vloeistof meer veranderingen had ondergaan van het stoken zelf.
Klopt de Grainfather is 2kW. Daar krijg je na het maischen een mooie rollende kook mee en voor stoken ook meer dan voldoende. Als het begint te lopen schroef ik het vermogen terug naar zo'n 30-35% (dat kun je dan op de controller instellen en mooi op het display zien hahaha. Hoewel de Brewtools een veel mooier en groter kleuren scherm heeft. Maar daar kun je dan weer niet mee stoken).
Temperatuur van vloeistof maakt zeker verschil .
dus ook de hoogte en vulling in ketel .
des te meer travel er moet zijn zal ook temperatuur iets hoger liggen . Daarom ook nooit een ketel te weinig vulling geven .
temperatuur van vloeistof in ketel bij maken van whiskey mag NOOIT hoger dan 95gr komen ..
Flow , travel dus opbouw Van ketel heeft invloed op hele warmte huishouding .
Een whiskey ketel is niet voor niets bol geschouderd . .
een ketel die van cilindrisch recht naar
konisch verloopt zal ook een iets minder geschikte flow hebben waardoor verzadiging van alcohol en aroma schraler is ..
Na al het gevloek van afgelopen dagen, stemt dit me wel vrolijk!