Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 42 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Catnip,

Kritisch zal ik altijd blijven op m'n eigen werk, het is een leuke hobby maar wil nog niet te snel tevreden zijn. Heb een aantal proevers die ook eerlijke feedback geven, eentje daarvan zei dat de complexiteit van de Whisky nog meer mocht worden. 

Daar ben ik het ook mee eens dus we experimenteren vrolijk verder, zit nog in de fase van het leren maken van de Whisky, fine-tunen zit er nog niet bij. Heb nu een weg uitgestippeld om een aantal belangrijke zaken te leren voordat we het rondje compleet maken en een nieuw recept gaan uitwerken. Hierna komt nog een keer 91% distillatiemout en 9% chocolade mout. Deze rondes om de invloed van hout op t eindproduct eens een beetje te begrijpen.

Daarna komt een 91% Whisky Mout (van de 35 a 45 PPM) en 9% chocolade mout, dit om duidelijk de rooksmaak te kunnen vangen met het stoken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Succes met het druivensap trouwens!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

natuurlijk Nick ! ze zeggen wel een al het goede komt langzaam ! En beter dan een natuurlijk eigengemaakt gist is er niet .
je zal het absoluut merken in smaak !
Als je eenmaal ook daar de routine in hebt ga je echt over op zelfmaak .

@stookwinkel Sorry Jan ..??

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Omdat de vorige foto niks deed.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooie foto's weer. Top gedaan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Merci, mouten van Erik en de gisten volgens Robbert maken geven een zeer leuke combinatie. Het waterslot gaat nu per seconde en vult de kamer met een zoet aroma.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik was net de bourbon volgens Robbert zn recept aan het proeven, lekker zuurtje, mooie doorkomst van de rogge en eindigend met een lichte moutsmaak. Beetje een spiritusachtige toon op de neus.

Dacht, zal dit eens vergelijken met de eerste versie van IJdele Hoop. Wederom een smaakverschil met de vorige keer, het zoetje en pruimtabak is op de achtergrond geslopen. Moutachtig en karamel op de neus, de smaak begint zoetig als karamel en hout, trekt omlaag naar een zuurtje en dan de rooksmaak. Heerlijk deze ontwikkeling,  de smaak wordt complexer en het rokerige is daar. De olie in de Whisky blijft op de tong liggen, licht bijterig. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Licht bijterig en ook een spiritus / alcohol nasmaak komt ook van dat het nog erg jong is . wat voor gist had je op de whiskey en bourbon trouwens ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De vorige keer dat ik deze gist en public noemde heb ik je in tranen gebracht... maar still spirits whiskey gist 

En Robbert, je oog heeft rust nodig, ga slapen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een aantal mensen hier weten het al maar we gaan een uitbreiding doen van het aantal soorten hout waarmee we een vergelijking van maken bij het kwartet van hout.

Een toevoeging die gekomen is zijn de volgende twee soorten;

  • Sherry vat
  • Rum vat

Een van de filantropen op dit forum heeft deze opgestuurd en deze zijn net gearriveerd;

Dank aan de anonieme donateur! (wist niet zeker of je met naam genoemd wilde worden).

Prachtig om te zien bij deze blokjes is het relatief oppervlakkige behandeling en ook het kleurverschil tussen beide.

Ik zal waarschijnlijk begin volgende week de Olorosso Chips en de tweede moutstort bestellen bij Erik. Vanwege iets in de privésfeer ligt de planning ietwat overhoop.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Haha dat mag gezegd worden hoor.

Ik ben ook nog bezig met Bourbon en Singlemalt cubes. Hierin zie je alleen weinig verschil in behandeling van het vat omdat de singlemalt vaak op gebruikte Bourbon vaten gelegd wordt. Deze zijn onderweg naar mij.

De PX (Pedro Ximenez) laat helaas nog op zich wachten. Maar die houdt je tegoed van mij.

Diegene die je nu hebt liggen en de bovenstaande zijn allen van Amerikaans eiken.

Ik weet niet of je er wat aan heb maar ik zal hem er gewoon bijstoppen zijn cubes van een bordeaux wijn. Deze is dan wel van Frans eiken gemaakt.

Sterke thuis gewenst!
Ik ben benieuwd wat je resultaten ermee zijn veel succes in iedergeval

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Merci en ik hou je op de hoogte. Ik ben benieuwd met deze blokjes, de vorige die ik gebruikt had waren ook Amerikaans eiken maar rondom getoast, waardoor er veel meer getoast oppervlak was wat ook zorgde voor een heftige toename van de houtsmaak in de Whisky. Al vrij snel kwam daar een vanille a karamelachtige reuk aan met een vleug van tabak.

Met name bij de Sherry stukjes zie je een indringing van enkele milimeters van de kleur van de Sherry, wat zou betekenen dat ook genoeg onbehandeld hout mee doet aan de smaakvorming. Wordt een leuk vergelijk met de eerdere proeven. Komen sowieso twee rondes van het destillatiemout met chocolade mout, dit ook om een idee te krijgen van reproduceerbaarheid met eigen gist en het proces an sich.

 

De vergisting loopt wat rustiger maar constanter, de Still Spirits liet meer een piek zien op de 2e dag waarbij het klinkt als een hond die aan het drinken is. Nu gaat ie rustiger maar het tempo blijft wel wat hoger liggen na een paar dagen in vergelijking met de commerciële gist. De geur uit het waterslot is wel al flink veranderd, het zuurdesem en gebrande notengeurtje is meer richting een biervergisting getrokken. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Spannende tijden, mooie producten!

Zo ben ik in erg benieuwd naar mijn vat gevuld met morellenport. De morellenwijn was al erg lekker, en soms proef ik een glaasje. En is lekker...maarrrr de port zit in het vat met een reden. Ik wil er tzt een whisky in doen. Mijn verwachtingen zijn hoog. Het vat is echter 15 liter dus moet een keer beginnen aan het whisky stoken. Ik heb nog even de tijd, het zit er pas een jaar in 🙂

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeker Jan, even afhankelijk van de hoeveelheid die ik eruit krijg pak ik misschien wat Bourbon Chips van je mee voor de tweede ronde. Ik begin even teveel ideeën te krijgen wat ik allemaal wil testen. 

Dat klinkt goed, ik had laatst geprobeerd je frambozen schnaps te maken met het idee om die ook met wat hout of walnoten te laten verouderen. Er is alleen ergens iets misgegaan en niks van frambozensmaak overgekomen met 1 keer destilleren, wat er nog in de Air Still zat rook heerlijk naar frambozen maar het destillaat heeft een vieze lucht eraan gekregen. Had 2250 gram frambozen op 7 liter totaal gedaan met een anderhalve kilo suiker erbij.

Ben benieuwd welke Whisky je gaat maken, ik zie net dat Balvenie daar ook eentje van gedaan heeft met port. Vermoed alleen geen morellenport ;). 

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik bewerk mijn nieuwe vaten ook altijd voor. Dit zijn dan nieuwe 3 liter vaten. ik vul deze voor een paar maanden met goedkope sherry of port. Ook heb ik eens al mijn restjes commercieel spul er in gedaan, dat noem ik dan vat vulling en drink dit niet.

Beantwoorden
Pagina 42 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?