Goede tip, voorlopig maak ik nog te weinig om een vaatje gevuld te krijgen. Zit rond de 2 a 2,5 liter maar. Dat en ik krijg het niet over m'n hart om maanden te wachten totdat het klaar is.
Daarom gaan we bij deze batch split ook iets anders te werk om wat neveneffecten sneller te realiseren. Zal hier met foto's en uitleg t.z.t. posten.
Je weet de spanning er goed in te houden Nick 😉
Ik gebruik 3 liter vaten en die krijg je nog wel vol. Jan met zijn 15 liter vat zal wel wat meer moeite hebben. En dat wachten zal t.z.t. ook makkelijker worden als je een voorraad krijg. ik heb overal in mijn huis vaten, potten en flessen staan, en als ik wat wil drinken pak ik een ouwe fles. De calvados bijvoorbeeld uit 2017 is nu prima op dronk. Wat het wachten voor mij ook makkelijker maak is dat ik een flinke leverontsteking heb(ik zie net zo geel als mijn nickname pasfoto) en dus de eerste tijd geen alcohol mag drinken.
ja zo hoort het met gisting . Daarin zijn diverse stadia waarbij geur ook steeds wat veranderd .
Als je dit met succes hebt afgerond wil je nooit meer een commercieel gist voor jou whiskey .
Goed bezig .
Erik, dit is een wonderlijke whisky reis, voor mij al spannend genoeg dus als ik die spanning bij anderen erin krijg is dat alleen maar goed 😉 maar dit blijft leuk zo om te doen. Krijg langzaam ook wat vertrouwen in m'n kennen en kunnen en durf zo ook meer dingen aan.
RuMo, aii spijtig om te horen. Beterschap! Vooralsnog moet ik bewust van de voorraad afblijven, ervan drinken gaat met een soort van kinderlijke vrolijkheid van dit heb ik gemaakt.
Jan, dat 15 liter vat hoef natuurlijk niet helemaal vol, al is dat wel een nobel streven. Als de drank op drink sterkte in het vat zit tap ik mijn glas zo uit het vat, mijn gasten vinden dit ook leuk om te doen. Maar als ik het vat daarna weer half vol/leeg weg zet ben toch bang dat de boven kant uitdroog. Ik draai het vat dan af en toe op zijn linker of rechter zij.
Sorry ben een paar daagjes weg geweest dus ben nu weer door t forum aan het spitten, als drankdispenser zal ik er ook ooit eentje halen, blijft geweldig. Had een tijdje terug in Hamburg een 10 liter houten biervaatje aan tafel, zelf tappen met flink wat vlees op een houten plank. Het leven wordt niet beter dan dat.
We zijn 9 daagjes aan het vergisten en zijn van 1060 naar 1020 gegaan, als je het vat openmaakt komt er een stevige alcohollucht tegemoet, gevolgd door een speciaalbier reuk. De eigen gist doet het goed en er is beduidend minder een zure lucht aanwezig in vergelijking met de vorige keren vergisten;
De tweede batch hiervan gaat ook goed, zelfs na een weekendje koelkast (i.v.m. familieweekend). Dus eerder vandaag een bestelling bij Erik geplaatst om dezelfde moutstort (95% distillatiemout en 9% roasted chocolate mout) te krijgen. En de Oloroso Chips!
Onderhand is er qua houtsoorten al flink wat gearriveerd of onderweg. Kan niet wachten om te beginnen met lageren.
Deze vaten kan ik aanraden ook het RVS kraantje. En ze bezorgen zelfs in het buitenste buitenbos.
https://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/eiken-vaten-3-tm-10-liter/
Kan ook allebei, hout en vaatje.
Merci, ik was die site al eens tegengekomen na een suggestie van ChrisV.
Denk dat de vaatjes wat later in het traject zullen komen, eerst eens leren Whisky maken 😉
Al het hout voor de eerste ronde is nu binnen, moet misschien overwegen om met kleinere batches te werken en dan meerdere soorten in één keer mee te kunnen nemen.
We hebben;
- Olorosso Sherry Vat Chips
- Sherry Vat Blokjes
- Rum Vat Blokjes
- Frans Eiken
- Tasmaans Eiken
- Trio van walnoten, uit het Zuiden van Limburg, Westen van Duitsland en het Noorden van Friesland. Ik laat het aan de lezer over om te gokken welke hoeveelheid walnoten uit het hoge Noorden komt.
Dat is een mooie verzameling Nick 🙂
Ja zeker, nu moet ik helaas wachten totdat het vergisten klaar is en ik kan gaan stoken. Alhoewel ik ergens vermoed dat het rond de 1.020 is stilgevallen, misschien het gehalte aan chocolate mout toch iets aan de hoge kant?
Mooie noten Nick. Mijn bio noten waren klein maar ze zitten al op de appel eau de vie. Kleurt al.
Goed bezig Alchemist! Kunnen wij weer lui achterover hangen om het resultaat in schriftelijke vorm te bewonderen. Tasmaans eiken had ik nog nooit van gehoord. Volgens wikipedia een Eucalytus. Maar goed, nu is een walnoot ook geen eik en hebben we dat ook niet altijd nodig voor een perfecte whisky 🙂
groeten Catnip