Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 47 / 71

Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die van 30 dagen heeft al een mooi kleurtje gekregen! Zal mogelijk zijn ze zolang gesloten te houden Haha.

Ik heb de PX niet kunnen krijgen helaas, wel zal ik je volgende week nog wat singlemalt en bordeaux cubes toesturen. Mocht je ergens nog ruimte vinden voor een test heb je ze alvast liggen.

Ik ben benieuwd hoe de rum en sherry eruit komen! 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alledrie de versies van IJdele Hoop (even buiten de 10 en 20 dagen) hebben een mooi amber kleurtje gekregen. Het dichtlaten van deze 3 moet lukken, heb namelijk nog een half flesje extra liggen en nog genoeg ander eigen en commercieel spul. De komende tijd zal toch verschillende soorten proeven worden om m'n palet wat te ontwikkelen, misschien als aanloop naar ooit blenden of gewoon het plezier van ontdekken van smaken.

Dan denk ik dat de tweede ronde volledig met jouw cubes gaat worden eerlijk gezegd, misschien de witte hond als referentie dan. Wederom bedankt voor de geweldige bijdrage aan het experimenteren!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goed bezig geweest Nick??

Leuk die verschillende stadia hout, aan de kleur zie je al verschil en dat zal ook wel in smaak tot uiting komen. 

Kerstmis is nog maar 60 dagen (en een paar uur?)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, verwacht nog een groter kleurenfestijn bij de volgende set. Wachten moet wel lukken nog,  zal ze openen tijdens kerstavond, kan mn broertje meteen mee proeven.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geen probleem Nick! Alles wat op me pad komt zal ik je toesturen. Ben benieuwd wat je bevindingen en verschillen zullen zijn

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je bent niet de enige kan ik je zeggen, sinds het idee in me op kwam heb ik hier naar uit gekeken.

Staan nog wat andere dingetjes op de planning waar ik ook zin in heb. Denk aan het zilte in de Whisky krijgen. Robbert heeft al een suggestie gegeven en wil die vergelijken met een eigen idee. Ben er nog niet helemaal uit hoe ik het eigen idee wil gaan doen maar zal leerzaam zijn.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat eerder dan gedacht maar net toch een experimentje ingezet. Toen ik rond vroeg voor walnoten voor het experiment met verschillende houtsoorten kwam ik achter een weinig besproken probleem in Nederland. Een massaal overschot aan walnoten. Dus net de Walnoot Likeur a la Robbert ingezet.

Had daarna nog wat vergist suikerwater van 68% over. Wat te doen daarmee, heb al Limoncello, Koffielikeur en wat andere likeurtjes gemaakt en dacht dat ik het misschien ook voor het nuttige kan inzetten. Veilig experimentje met zilte smaken voor de Whisky, of in ieder geval een mogelijke poging. Macereren van zeewier, blaasjeswier om wat preciezer te zijn. Met een gedeelte van schillen die over waren van het kraken net ingezet met blaasjeswier (Pit & Pit). Je ziet de luchtbelletjes nog ontsnappen uit het wier, nu maar eens wachten en kijken wat dit wordt.

Opengedraaide doppen zijn vervangen door watten, dit om meer uitwisseling met de omgeving te stimuleren. Met de houtproeven zal hetzelfde gebeuren, hopende dat extra oxidatie (lees smaakvorming) zo optreedt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed bezig.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Merci Chris, moet toch iets vinden om m'n leidingwater op Schots brak water te laten lijken. Kijken wat gebeurd, denk dat dit een gevalletje goed succes of vreselijk drama wordt ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooie test die ik alweer zal volgen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We zijn een klein weekje verder;

Dus net even proeven, beetje afschuwelijk eerlijk gezegd. Dit gaat 'm niet worden als toevoeging aan een Whisky. Ik heb net de pot waarin het zeewier zit eens opengemaakt en de reuk is velen malen sterker dan op het ogenblik dat ik het gekocht had. Deze reuk is mooi overgenomen door de alcohol maar niet wat ik zoek. Geen toevoeging van ziltheid en alleen de smaak van vergaan zeewier kan ik eruit halen. 

Ik zal het nog niet weggooien maar heb er geen hoop meer in.  Zal over een tijdje weer suikerwater inzetten en dan met zeekraal in plaats van dit proberen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou het inderdaad even laten staan,en af en toe de dop losdraaien.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris, het staat me niet in de weg dus zal het een maandje geven. Er zit geen dop op de fles maar een propje watten, die trouwens ook flink aan het verkleuren is zie ik net.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Alchemist, superleuk experiment met een eigenwijze benadering.  Dat dat spul niet te hachelen is snap ik best. Als je vanuit het koken misschien asafoetida, trassi of vissaus kent dan weet je dat een beetje viezigheid juist heel veel kan betekenen voor je gerecht.  Probeer eens een drupje of twee, ik ben benieuwd!

Er is trouwens een Nederlandse whisky met zelf gemout gerst, zelf geëest op aangespoeld veen. Een Nederlandsche Islay. https://www.acedrinks.nl/producten/kampen-distilleerderij-eylandt-legend-zeeuwse-whisky-5051

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die komt op het verlanglijstje, merci.

Klopt van het doseren, echter is de smaak ver weg van wat ik aan het zoeken ben. Ben het even aan het wegspoelen met de bourbon die hier nog staat te rijpen. 

Ik denk dat ik morgen weer suikerwater ga inzetten en daarmee een aantal dingen tegelijk ga testen, moet nog even nadenken wat precies. Zoek meer zout dan zeesmaak. Zometeen nog maar een glaasje Lagavulin proberen om de exacte smaak te pakken te krijgen die ik zoek 😉

Beantwoorden
Pagina 47 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?