Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 46 / 71

Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Catnip. Dank. Zowel alchemist als ik worden gecoacht door een ervaren man. Zijn we heel dankbaar voor. Ik heb vanavond de ketel gevuld en ga morgen middag aan de gang. Ik heb er zin in.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even kort omdat ik nog aan het opruimen ben van de brouwsessie van net. 18 liter SG 1.061, zelfde als vorige.

Islay is prachtig, als je verlofdagen en centjes overhebt, doen. Tickets vallen mee (ligt aan vertrekdag in de week, zelfde voor terugkomst), AirBnB ook.

Smaak van het spul wat aan het vergisten is, eigen of commerciële gist is geen eerlijk vergelijk vanwege het verschil van mouten. Wel heb ik t idee dat het minder zuur wordt qua reuk en smaak met de eigen gist, zie dat als een verwachting ipv oordeel.

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vier en een half uur brouwsessie zit erop, inclusief overhevelen wash, vat schoonmaken en de rest schoonmaken. Ruikt heerlijk hierbinnen nu, geroosterde noten en broodlucht.

Zal morgen nog een foto posten maar ik was verbaasd over hoe stevig de uitgezakte eigen gist was. Maakte overhevelen makkelijker, reuk doet iets aan van brood en bruin bier.

Zal morgen ook wat wash apart houden voor je suggestie Catnip.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nick heb je nog van dat horrengaas gekocht? Heb er vandaag even naar gekeken. Ziet er beter werkbaar uit trouwens. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je bent me even kwijt, voor de maïs bedoel je? Staan eerst nog wat enkel mout Whiskies op de planning, dat gaat prima met de Graanvader.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je bent me even kwijt, voor de maïs bedoel je? Staan eerst nog wat enkel mout Whiskies op de planning, dat gaat prima met de Graanvader.

Ja bedoelde indd voor de maïs Ik heb jouw luxe graanvader niet he.....

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk ook dat jij wat meer ruimte hebt dan ik, zit in een appartementje van een 60 a 70m2 met een gedeelde tuin, dus een Graanvader is ideaal qua ruimte. Als ik maïs weer eens oppak zal het waarschijnlijk de brew in a bag methode worden, vanwege de geringe breedte van het apparaat kan ik het water in de eerste stap koken met de maïs, dan koud water toevoegen om de temperatuur omlaag te brengen voordat de mout erbij gaat. 

Enige wat ik dan eigenlijk hoef te bestellen is de kookzak die tevens ook als filter kan dienen bij het overhevelen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De gist op de bodem van de waterkluis aan het einde van het overhevelen, weinig tot geen "stofvorming" tijdens het overhevelen. Leuk nog dat je de stukjes jeneverbes kunt zien zo. 

Ook zag ik vanmorgen in het nieuw gevulde vat dat er bubbels omhoog kwamen in het waterslot, dus deze slaat sneller aan. Ik vermoed dat dit komt doordat ik de gist tijdens het opkweken van meer water heb voorzien, de gevormde bellen konden makkelijk ontsnappen en geen last gehad van gistvulkanen. Ook was er een sterkere azijnlucht aanwezig dan de vorige keer, wat een bijproduct van de gistcellen is. Dat in combinatie met een relatief hoog eind SG de vorige ronde zal ik deze keer na een aantal dagen de pH meten en eventueel bijsturen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk ook dat jij wat meer ruimte hebt dan ik, zit in een appartementje van een 60 a 70m2 met een gedeelde tuin, dus een Graanvader is ideaal qua ruimte. Als ik maïs weer eens oppak zal het waarschijnlijk de brew in a bag methode worden, vanwege de geringe breedte van het apparaat kan ik het water in de eerste stap koken met de maïs, dan koud water toevoegen om de temperatuur omlaag te brengen voordat de mout erbij gaat. 

Enige wat ik dan eigenlijk hoef te bestellen is de kookzak die tevens ook als filter kan dienen bij het overhevelen. 

Dat  appartement is indd kleiner dan mijn onderkomen. Wat betreft de kookzak, als je meel of ander fijn spul gaat gebruiken is een kookzak geen optie. Die slipt dicht. Of je moet trek hebben in zo'n gezellige middag als ik had. 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb ook een zelfde ervaring gehad ja, kijken tzt wel. Bourbon kan nog terug op t programma komen als de eerder gemaakte goed uit de verf komt.

Goede nieuws is dat het vergistingsvat de hele nacht heel lopen grommen. Lijkt erop dat het vloeibaarder houden van het gistmengsel geresulteerd heeft in meer gistcellen. Azijnachtige lucht was ook goed aanwezig voordat de gist het vat in ging.

Nu nog even tijd zoeken om te stoken, staan nog wat klusjes op bij vrienden, collecteren etc. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het einde van het eerste hoofdstuk om zonlicht te vangen. IJdele Hoop 1.2 is net van het hout gehaald, bij wijze van experiment om de 10 dagen van het hout gehaald en deze blijven voorlopig gesloten. Rond de kersemis zullen deze pas open gemaakt worden om de verschillen onderling te kunnen proeven.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ziet er goed uit. Hopelijk is de smaak er ook naar

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Qua smaak niet verkeerd, maar aangezien de smaak nog verandert op fles, zal ik later pas een oordeel geven. Ik had de fout gemaakt om de eigen Whisky te vergelijken met een nogal iconische Whisky, Lagavulin 16. Daar valt ie nog even bij in het niet haha.

Er lijkt bij deze wel meer een rooksmaak aanwezig te zijn dan bij de vorige 2 versies, maar deze lijkt nog in vorming te zijn, soort van rooksmaak met identiteitscrisis. 

Ik ga de manier van verouderen nu ook wel veranderen voor de volgende set, sowieso splitten van de batch en dan per fles 1 soort hout gebruiken, in plaats van de deksel opengeschroefd ga ik een prop watten erin doen. Dit om ook de andere processen die in een vat gebeuren iets meer de mogelijkheid te geven (oxidatie).

Om ook verder te werken aan m'n smaakpalet en het begrijpen van de smaken ga ik binnenkort weer een Whisky proeverij doen. Collega kwam net met onderstaand bericht, dus meteen 2 plaatsen gereserveerd.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooie kleur die van 30 dagen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Helaas pakt de telefooncamera de kleurverschillen tussen 10 en 30 dagen wat minder op, maar je ziet een goudgeel naar amberkleurige overgang tussen de drie.

Nu toch een aantal flesjes met hetzelfde hout gemaakt zijn, neemt de spanning toe wat dadelijk de verschillende soorten hout gaan doen met dezelfde Whisky. Ik ga nog even wat labels maken voor de flessen als ik dit weekend het red om te stoken en op fles te leggen. Ik hou even de oorspronkelijke vier aan die eerder genoemd waren;

  • Oloroso Sherry Chips
  • Frans Eiken
  • Tasmaans Eiken
  • Walnootdoppen
  • Witte hond, als er genoeg overblijft. (Zonder hout maar even lang mee verouderd)

Tweede batch is aan het vergisten om de bijdrage van Marca mee te nemen, blokjes van een Sherry vat en een Caribean Rum vat. Ik denk dat ik dan nog een van de vier oorspronkelijke mee neem ter controle (of er geen verschil is, vanwege externe invloeden op de vergisting). Misschien ook nog een van de chips die Jan in de shop heeft, even kijken nog.

Beantwoorden
Pagina 46 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?