Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 49 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat later dan gepland, eindelijk tijd om de Whisky verdeeld over 4 soorten hout te proeven.

Dat is het vervelendste van het hele proces ?

 

Leuk om te lezen wat alle aparte toevoegingen doen met eenzelfde basis whisky.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja, zelfde wordt maandag weer ingezet met nog andere soorten hout, heb er nog twee van Marca liggen en denk eraan om het Frans Eiken te roosteren in de oven. Maar deze vier hebben nog duidelijk tijd nodig.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super interessant weer!!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een drukke periode is het weer tijd om hier actief te worden. Begin van deze maand nog een 120 koters op de schoot gehad terwijl ik gekleed was in een rode outfit met een baard en snor, dat heeft wat tijd weggenomen van de hobby. Ik heb niet stilgezeten maar het proeven van de Whisky heeft er wel onder geleden. Dus een inhaalslag is nodig, dit staat er voor vandaag op het programma;

Er staan 3 nieuwe tussen ten opzichte van de eerdere posts, een witte puppy (dank aan Murmillo voor de naam) twee stuks van Marca, een Sherry versie en een Caribbean Rum. Aangezien ik deze drie nog niet geproefd had en me daar ook lichtelijk schuldig over voel richting Marca die het hout gedoneerd heeft voor de testen, ben ik daar mee begonnen. Nu had ik genoeg over om ook de witte puppy in te zetten, dit is voor mij een goede graadmeter om te kijken naar hoe de veroudering met de proppen gaat, deze drie hebben dus een 19 dagen ingestaan. 

Ik heb net tweemaal een glaasje Caol Ila Moch vooraf gehad om m'n smaakpapillen en lever te waarschuwen. 

De Witte Puppy, nieuwe batch dan de vorige vier maar wel met dezelfde ingrediënten.

 

Neus: duidelijk zachter geworden, ietwat zuurtje a acetonachtig, granenreuk of zelfs lichts rogge.
Smaak: superzacht geworden met een duidelijke granen smaak met een licht pittige afdronk. Er zit iets nog tussenin wat ik niet kan thuisbrengen  is lekker maar heb er even geen bewoording voor, misschien iets chocolade-achtigs.

 

Voor iedereen die Whisky geproefd heeft na het stoken weet dat er flink veel scherpe en ruwe tonen aanwezig zijn in de whisky, deze zijn flink teruggeschroefd en dit is an sich al aangenaam om te drinken. Dit geeft voor mij aan dat ik blijf doorgaan met de fles te laten ademen tijdens de rijping door gebruik te maken van een propje watten, Robbert nogmaals bedankt voor de tip.

 

Olie is lichtelijk aanwezig bij het glas kantelen.

 

Sherry (van Marca, andere dan de Olorosso).

Kleine opmerking vooraf, vanwege de kleine hals heb ik de stukjes hout moeten splijten met een beitel zodat deze pasten in de hals.

 

Kleur: mooi bruingouden kleur.

Neus: aceton-achtige lucht is sterker aanwezig met iets zoets erbij, niet onaangenaam. Hij ruikt redelijk jong nog.
Smaak: duidelijk verschil met de witte puppy, aceton-achtige is bij de smaak er bij. Zit iets hout-achtigs in op de achtergrond en een zoetje op de afdronk. Ik wil deze niet jong noemen zoals bij de vorige versies want de straffe smaken zijn duidelijk minder, het graan-achtige is ook naar achteren gegaan. Het acetonachtige pakt je in het begin even op de keel, dan vloeit de smaak mooi over naar wat houtachtigs en wat zoets wat de sherry zal zijn. Zo ruiken de blokjes ook namelijk.

De smaakomschrijving suggereert misschien wat anders maar dit is geen verkeerde om te drinken.

Olie is aanwezig bij het glas kantelen.

 

Caribbean Rum.

Vooraf het meest nieuwsgierig naar deze (van de batch van 3) omdat mijn eerdere ervaring met Rumvaten en Whisky niet super geweldig was. Paar jaar terug eenmaal geproefd bij een proeverij in Vroenhoven. Vond deze toen nogal scherp.

Kleur wijkt af van de Sherry en is iets lichter en geler dan ik verwacht had vreemd genoeg, weet niet goed waarom. Qua waarom ik die verwachting had, niet de kleur.

 

Neus: zit dicht bij de Sherry, acetonachtige komt sterker naar voren en het zoetje wat minder.

Smaak: de aceton slaat je hard bij deze, vloeit langzaam weg in een soort van pure alcoholsmaak. Hout is moeilijk om te ontdekken in deze en overige smaken ook. Ik weet even niet of er andere smaken zijn of ik moeite heb om deze op te pikken, na een paar keer proeven (wat een ellende deze hobby) pik ik toch wat van zwarte peper op, de eerdergenoemde aceton smaak wordt ook complexer, lijkt vluchtig toch het hout in te zitten ja. Op de afdronk komt ook iets zoets voorbij meer als verbrande suiker maar je hebt een paar slokjes nodig om het te vinden.

Nu is het mooie wel dat dit aansluit bij m'n herinnering van een commerciële Whisky op Caribbean Rum vaten gerijpt.

Olie is aanwezig bij het glas kantelen

 

Samengevat, na 19 dagen beginnen de smaken al goed te verschillen, de manier van verouderen bevalt me en blijft voorlopig sowieso de aanpak die ik ga volgen. Het hout lijkt in beide gevallen een bijdrage gedaan te hebben met een soort van aceton-achtige smaak en geur. De overige vier zal ik later vandaag proeven, 5 glazen (inclusief de Caol  Ila) was beetje veel in een uurtje, dus ik laat de lichte roes even wegebben. 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geweldig weer Nick! Top!!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

A la de meneer Cactus Show, "de tweede ronde!". Ben onder andere door de Whiskies en wat andere dingen proeven toch een beetje in de olie, leuke hobby dit.

 

Tasmaans Eiken

Kleur blijft mooi licht.

Geur is superzacht geworden, iets grasachtigs en licht granen op de achtergrond.
Smaak: wow, apart. Kruidachtig hooi, vele malen complexere smaak dan een bisongras Wodka die ik de vorige keer noemde. Ik wil zeggen een combinatie van hooi, vanille en iets kruidachtigs.  De kruidachtige smaak is moeilijk thuis te brengen, niet iets wat ik herken. Ik wil eucalyptus zeggen maar dat komt misschien omdat ik vanwege de associatie leg met Australië, Tasmanië heeft geen Koala's heb ik net geleerd. Het is zachter dan eucalyptus, heel apart deze.

Olie is aanwezig bij het glas kantelen.

 

Walnootdoppen

Kleur duidelijk donker.

Geur; beetje een mix van ruw hout, lichtelijk zoetje, iets nootachtigs en dan komt de alcohol langs.
Smaak: begint wat droog, de ruwe houtsmaak van de vorige keer is naar de achtergrond geschoven. Peper komt langs, iets zoets als vanilleachtig. Klein zuurtje nog aanwezig in de smaak. Er zit redelijk  in het begin van de smaak een combinatie van iets wat zeer stoutmoedig en bombastisch overkomt, er gebeurd net iets teveel om de smaken te isoleren. Bij de afdronk komt de houtsmaak subtiel terug, zelfs iets wat me aan walnoot doet denken,

Olie is aanwezig bij het glas kantelen

 

Olorosso Sherry

Geur: subtiel met een zoetje, denk aan gedroogde perzikken. Elegant luchtje.
Smaak: begint met een duidelijke houtsmaak, die mooi overgaat in iets zoets. Ik krijg het zoete niet benoemd bij deze, ietwat vlak van zoetige smaak, denk iets van gedroogd fruit toch. Maar meer de geur van gedroogd fruit dan de smaak, alsof er een waas van poedersuiker over zit. Krijg het helaas niet beter uitgelegd. De scherpe tonen zijn verdwenen bij deze, ik begin een beetje te snappen waarom deze vaten gewild zijn bij de Schotse stokers.

Olie is aanwezig bij het glas kantelen.

 

Frans Eiken

Geur: duidelijk een zoetje van vanille, beetje de houtsmaak, dan volgt de alcohol.
Smaak: deze smaken blijven nog kort bij elkaar hangen dus moeilijk te herkennen. Eerste indruk is een mix van zuurtje hout en vanille met een licht adstringerende werking. Tweede keer is het vanille wat overgaat naar hout en dan snel door naar iets lichtelijk zuurs, niet onaangenaam alleen moeilijk te herkennen. Afdronk is een mix van hout en een licht vanille zoetje.

 

Dan nog een vreemde eend in de bijt en off-topic maar aangezien ik toch aan het proeven was. Dit donker goedje wat de naam Satans Badwater heeft gekregen met dank aan m'n broertje. Sinds vrijdag ligt dit in de alcohol en de smaakexplosie is nu al geweldig.

 

Wow, gewoon wow. De geur doet denken aan gedroogde pruimen, geroosterde paprika, balsamico en die typische chilipepergeur.

Qua smaak komen dezelfde omschrijven als de geur snel naar voren en het eindigt als een Brandal Sambal. Niet te gek pittig maar je proeft m zeker. Ben benieuwd hoe deze uiteindelijk wordt, maar als het iets in de buurt blijft van nu dan is deze voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi verslag met duidelijke uiteenzetting van de verschillende tonen Nick.

Ik ben wel benieuwd wat dat laatste nou precies is.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Erik, dat laatste is zeker geen Whisky. Vroeger heb ik chili pepers gekweekt en laatst begon dat weer te kriebelen, dus een aantal zaadjes besteld en geplant.

Om het beste van beide werelden te combineren ging ik eens kijken naar Chilipeper likeur en kwam iets tegen wat Ancho Reye heet. Ik vond een 40 euro voor een fles teveel en ben eens gaan rond kijken naar het productieproces van deze likeur. Op basis daarvan eens een kloon ingezet en dat is die laatste. Trio van pepers en walnootdoppen zit sinds vrijdag te trekken als een duivelse thee. Wordt nog lichtelijk verdund aan het einde en eventueel wat suiker erbij, alhoewel ik van mening ben dat deze dat niet nodig heeft, lekker pittige opkikker met veel smaak.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat lijkt me een lekkere borrel ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk verslag weer. Top uiteengezet met mooie foto's. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is een pittige borrel inderdaad maar bevalt me goed. Eens kijken wat het rijpen met de walnootdoppen gaat doen, de Whisky heeft me geleerd dat deze even nodig heeft dus wachten we met (on)geduld af.

Ik zal vanavond als het lukt ook nog eens een oude test bekijken, of ja proeven, waarbij ik IJdele Hoop na 10, 20 en 30 dagen uit het hout gehaald heb. Ben zelf wel meer voorstander geworden van de houtsoorten die nu gebruikt zijn omdat deze tijdens het rijpen minder overheersend zijn dan de eiken blokjes die ik bij Stilldragon gekocht heb.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jacket)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooi topic waar heel veel uit te destilleren valt voor een starter. Dank daarvoor!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Jacket, leuk om te horen dat het bevalt. Aangezien ik zelf nog een beginner ben loop ik tegen dezelfde dingen nog aan dan anderen die zich willen onderdompelen in de Wondere Wereld van Whisky. Buiten dat is dit ook een ideaal kladblok om bij te houden hoe de kennis en gedachtegang verandert over de tijd.

Er staan nog wat dingen op de planning qua een Whisky voor beginners samenvatting en Whisky maken met de Air Still maar vanwege drukte wordt dat helaas iets meer op de lange baan geschoven voorlopig. Het brouwen en stoken zit er voor dit jaar op, dus nu komt even wat tijd om te gaan nadenken over vervolg experimenten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het nieuwe jaar is van start gegaan, nieuwe ronde nieuwe kansen. Maar gelukkig ook meer tijd om weer aandacht aan deze hobby te besteden.

De IJdele Hoop die ik op een drietal momenten uit het hout gehaald heb, is laatst ook geproefd. Ik was eigenlijk van plan om de smaaknotities hier op te schrijven tijdens het proeven, alleen door Whatsapp dat redelijk actief was, een kerstcadeau wat ik van een collega had gekregen (Lagavulin 16) en wat andere Whiskies die ik die avond aan het proeven was, is er door het enthouisiasme (of de alcohol) het briefje met de smaaknotities kwijtgeraakt. Ik heb op oudejaarsavond met wat vrienden nog eens geproefd en van de drie versies, 10 / 20 / 30 dagen is de versie van 20 dagen het zachtste van de drie geworden. Die van 10 dagen hield nog wat straffe tonen over en die van 30 dagen had een extra scherpe smaak erbij gekregen. Dat gezegd hebbende zijn die niet gerijpt met een propje watten bovenin de fles, het meer laten ademen van de Whisky tijdens het rijpen maakt de Whisky eerder zachter. 

Onder andere door de Lagavulin en nog wat andere Whiskies tijdens een proeverij werd ik weer nieuwsgierig naar mogelijkheden om de zilte smaak in de Whisky te krijgen. Ik ben nog steeds op zoek naar een smaakprofiel van rook, zout en hout, dat het zout gedeelte een uitdaging ging worden wist ik en ben er nog niet helemaal uit. De opties die ik op het ogenblik aan het overwegen ben zijn;

  • Gemalen schelpen tijdens het rijpen toevoegen (tip Robbert)
  • Het hout vooraf in pekelwater leggen
  • Gebruik van zeekraal tijdens het rijpen

De eerdere poging met kelp is niet bepaald een succes te noemen dus die wordt niet meer herhaald. 

Maar omdat ik nog even de tijd wil nemen om wat literatuur onderzoek te doen en eventuele tips van de leden hier wil afwachten, schuif ik dit nog even op.

Het eerste wat op de agenda gaat komen is een begin maken aan een compendium om thee te trekken van mout. Dit zal me de tijd geven om alles wat ik het vorige jaar geleerd heb op een rijtje te kunnen zetten en hopelijk iets te schrijven waar aspirant Whisky stokers iets aan hebben, wat wegwijzers in de bomen plaatsen zodat het bos weer wat zichtbaar wordt.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik volg het weer met veel interesse!

Beantwoorden
Pagina 49 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?