Gisteren niks meer op papier gekregen natuurlijk, als een oude vent in slaap gevallen op de bank. Wel nog de bestelling gedaan van 4x15 reageerbuisjes om de eerste 4 soorten van de Whisky op ander hout in te doen. Dan weer eens nagaan wie me gek gemaakt had om te proeven.
Late reactie maar goed,
Ik had zelf ook een proefrondje gehouden met de Caribbean en Sherry hout blokjes. Kan me wel vinden in de notities welke jij hebt over deze houtsoorten. Bij mij voerde er op een zeker moment ook een aceton achtige boventoon.
Zelf heb ik helaas geen referentie gebruikt maar had drie soorten hout gebruikt. De derde was van Bourbon vaten gemaakt. Deze vond ik zelf het lekkerst.
Helaas is tijdens het verouderen wat fout gegaan en heb ik van mijn drie monsters a 300ml per stuk alle alchohol verdampt.
Ik hoop dat de blokjes je verder bevallen, en ik zal in het vervolg wel wat kleinere blokjes opsturen dat is wat gebruiksvriendelijker voor je!
Ai das minder, hoe was de alcohol verdampt dan?
Ik zal dit weekend weer proeven en eens kijken waar ze nu zitten.
De setjes zijn uitgedeeld en de eerste reacties zijn positief, jonge Whisky (typerend door lichtelijke moutsmaak op de achtergrond) en het bouquet mag beter ontwikkeld worden. Maar zeer zeker drinkbaar en de verschillen tussen de soorten hout zijn duidelijk merkbaar in geur en smaak. Er zijn nog 2 setjes over die ik mee zal nemen naar de borrel de 19e, mogen de aanwezigen daar hun oordeel vellen over m'n 5e Whisky.
Ik heb besloten de monsters van Marca langer te laten rijpen dan de vorige set, dit omdat ik benieuwd ben wat er met de moutsmaak gebeurd over een langere periode. Marca helaas wat geduld hebben met wat het oplevert, ik zorg ervoor dat tegen de tijd dat ze goed zijn ook een setje krijgt met de Witte Hond en beiden soorten hout. En misschien nog wat anderen als goedmakertje.
Op de achtergrond weer aan het speculeren geweest over de volgende Whisky die ik wil gaan maken en waarom. Even afhankelijk van wat er gebeurd qua ketel (als Om-en-om het bod accepteerd of anders is een forumlid bereid een ketel uit te lenen) gaat de volgende stook in ieder geval met een gehele koperen ketel worden.
De reden is dat estervorming niet alleen tijdens vergisting optreedt maar ook tijdens het stoken met koper als katalysator, theorie (en eeuwen aan daadwerkelijke productie) suggereren dus dat ik meer smaak aan de Whisky kan krijgen door het gebruik van een koperen ketel. Er is nog een bijkomend voordeel namelijk de directe verhitting, er worden daardoor ook zwavelhoudende verbindingen gevormd door extra smaak doen toevoegen. Niet alle zwavelhoudende verbindingen zijn slecht gelukkig.
Ik heb een batch wilde gist weer gemaakt die onderhand in de koelkast staat te wachten op de mout, stevige productie bij deze die ik nog luchtiger gemaakt had dan de voorgangers. Soort van cappucinoschuim wanneer de gist tekeer gaat.
De stort heb ik even over getwijfeld, ik zou terug kunnen gaan naar wat ik gebruikt heb voor de de verschillende soorten hout een vergelijk te maken wat de ketel van invloed heeft. Maar stiekem jeukt een rokerige Whisky het meeste en gaan we weer terug naar het begindoel van deze reis, een rokerige rakker maken.
- 10% Special B Bio 300 EBC
- 90% Whisky Mout Bio 2,5-3,7 EBC
Erik ik zal vanmiddag een bestelling plaatsen, tijd om het kasteel weer te voorzien van die heerlijke turfmout lucht.
Na een aantal artikelen gelezen te hebben over het gebruik van onderdelen van de Jeneverbes in Whiskies in het verleden en tegenwoordig, heb ik overleg gepleegd met de stookcoach om een knipoog naar het verleden kunnen geven. Definitieve naam voor het recept heb ik nog niet, vooralsnog ga ik maar met Donderwolk.
(Mout)stort:
- 500 gram Special B Mout
- 5000 gram Whisky Mout (30- 45 PPM)
- 230 gram gekneusde Jeneverbessen
Gist:
- Zelf gecultiveerde gist met bloem, water, jeneverbessen en carobe poeder
Maischen:
- Beginnen op 45°C, mout en jeneverbessen erbij doen
- pH correctie naar 5,5.
- 45 minuten dit aanhouden.
- Verhogen naar 55°C.
- 45 minuten op 55°C.
- Verwarmen tot 62°C
- 60 minuten op 62°C
- Verwarmen tot 73°C
- 30 minuten op 73°C
- Jodiumtest doen, indien goed;
- Doorverwarmen naar 80°C
- Verwarming uit en koelen maar.
Fermenteren:
- Anders dan normaal wordt de mout en jeneverbessen toegevoegd aan de wort tijdens de vergisting en blijft deze mee vergisten.
Na de fermentatie wordt alles gefilterd en tweemaal gestookt in een koperen ketel (in tegenstelling tot de vorige keren) en gerijpt op een mix van walnootdoppen en Frans Eiken. 1:1 mengverhouding, gedurende een periode van 3 maanden minimaal. Het behaalde percentage na het stoken (verwacht een 55 a 65%) zal ook zo blijven voor de rijping met hout, normaliter verdun ik tot 45% maar omdat hogere alcoholconcentraties estervorming bevorderen, proberen we het deze keer zo.
Mout is onderweg Nick (en het ruikt hier weer lekker haha).
Veel maisch-plezier, ben benieuwd naar het resultaat moet de bessen.
Bedankt Erik, het idee met de bessen kwam na de bestelling bij je anders had ik ze meteen meegepakt.
Ik kan niet wachten tot de turfmout weer de kamer vult met die heerlijke lucht 🙂
Aangezien de reageerbuisjes van partydrink het goed doen qua gesloten blijven en geen plastic smaak doen afgeven, wil ik je t.z.t. best een sample opsturen.
Even op bezoek bij jou in het whisky topic. Indrukwekkend maischschema ook. ( zijn die enzymen dan niet al lang kassiewijle?) En ook een paar nieuwe dingen geleerd. Ik snap je wel als het gaat om nieuwe dingen proberen. Alles methodisch met nulmetingen wordt al snel saai. Jij gaat dus eens vergisten met kaf? Ik ga dus de amdere kant op haha. Heel interessant allemaal weer.
Groeten Catnip
Even op bezoek bij jou in het whisky topic. Indrukwekkend maischschema ook. ( zijn die enzymen dan niet al lang kassiewijle?) En ook een paar nieuwe dingen geleerd. Ik snap je wel als het gaat om nieuwe dingen proberen. Alles methodisch met nulmetingen wordt al snel saai. Jij gaat dus eens vergisten met kaf? Ik ga dus de amdere kant op haha. Heel interessant allemaal weer.
Groeten Catnip
Hoi Catnip, voor zover ik begrijp gaan de enzymen kassiewijle bij 78 a 80 graden, de 45 graden stap is ingebouwd vanwege de jeneverbessen, het op kaf fermenteren ook. Advies van de stookcoach en aangezien ik dit nog niet geprobeerd heb is het een mooie combinatie. Ik moest wel even nadenken over hoe ik het ging doen met de Graanvader maar dat komt ook wel goed.
We experimenteren beide op andere processtappen er vrolijk op los, ben ook benieuwd hoe het mouten gaat verlopen voor je.
Ik kijk er al naar uit 😉
Dankzij de prima service van Jan wordt de borrel zondag weer een stukje interessanter, mag dan de 10 liter Whisky Alambiek in ontvangst nemen, tijd om de zijwieltjes weg te doen en echt te leren stoken.
kijk nu begint het echte werk, je gaat er heel blij mee zijn let maar op!
Geduld is geen probleem hoor, whisky heeft tijd nodig. Ik wacht rustig af!
Ben zeer benieuwd naar de vergelijking met de witte hond. Helaas ben ik er de 19e niet bij anders hadden we ff een praatje kunnen houden.
Zag dat je al een ketel krijgt, anders had je mijn koperen 15L alambiek zo kunnen lenen hoor geen enkel probleem!
Nogmaals bedankt voor het aanbod Marca, maar ga inderdaad een eigen ketel gebruiken.
Ik kan als je wilt ook een drietal samples nu maken en deze opsturen naar je als je dat wilt. Stuur maar even een mailtje als je ze nu al wilt. Wordt iets later komende week dan.