Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 55 / 71

Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert hartstikke bedankt!

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed dat je het laat schroten. En bedankt voor de links! Ik heb ze doorgelezen maar ga dat zeker nog een paar keer doen wanneer ik hiermee verder ga.  Kan me voorstellen dat je dit vier uur hebt gekost. Er wordt daar hoog ingezet op de geleertemperatuur. Ik heb geen idee of dit wat uit gaat maken. Zetmeel kan ingekapseld raken als het onvoldoende gehydrateerd is maar wel verwarmd wordt. Bij het inmaischen valt een deel van de korrel al uitelkaar en dan gebeurt dit niet. Destilleerders op grote schaal voegen ook al amylase toe om dit tegen te gaan. Maar wat ik zeg spreekt een deel van die rapporten tegen. Anderzijds, het is waarschijnlijk een kwestie van opbrengst en ga je de smaak ervan sowieso krijgen. 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit is nog maar een klein beetje wat de revue gepasseerd heeft uiteindelijk, een hoop heb ik niet opgeslagen omdat het via Google Books binnen kwam. Maar er zit wel een bepaalde consensus bij de geleertemperatuur, die is iets hoger bij boekweit dan bij gerst.

Wat ik gelezen heb is eigenlijk allemaal vanaf het punt van maischen en niks ervoor. Het temperatuursschema zoals eerder vermeld is gericht op een balans tussen extractie en enzymwerking, het schema is uit 2006 en misschien ietwat achterhaald maar het wordt ook in nieuwere onderzoeken nog gebruikt ter referentie, had nog wat onderzoeken van dit jaar gevonden maar de links niet opgeslagen.

Merendeels van het leeswerk wat ik gevonden heb op het internet is gebaseerd op boekweitbier voor mensen met glutenallergie, er mist nog de link met Boekweit Whisky. Wat ik daar van lees is dat het 2 keer gedistilleerd moet worden, daarom eerst met de koperen dame om een goede scheiding te krijgen. Ik zal een beetje de esters opofferen door de tweede maal de Airstill te gebruiken maar denk dat het Rogge de boel weer opkrikt.

Ook zal de Aspergillus oryzae ervoor zorgen dat een andere smaakvorming gaat plaatsvinden, beetje richting een Soba Scochu. Het leuke is dat dit type drank sowieso relatief jong is (1973) maar de Soba versie (Boekweit) nog op kleinere schaal gemaakt wordt en laten we die hier niet kunnen bestellen (heb al gezocht op internet). 

De combinatie van ingrediënten en manier van vergisten gaat in ieder geval een unieke drank opleveren.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even ter volledigheid, Sobu Schochu is een drank die z'n oorsprong vindt in 1970 in de Miyazaki prefectuur, ik zat er 3 jaartjes naast mea culpa. Maar het gebruik van boekweit vindt z'n oorsprong al veel eerder in allerlei andere dranken, ook het gebruik van rode rijst gist etc. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er is een kleine wijziging van de plannen gekomen, vandaag wordt de IJdele Hoop revisited gedaan en ik denk dinsdagavond de Catwheat. Zal van de Catwheat ook wat foto's maken dan, de boekweit zo ruikt apart, maar herkenbaar.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En we zijn begonnen, de gehele kamer vult zich met een heerlijk aroma. Stiekem blijf ik toch een beetje verliefd op dit recept en de combinatie van mouten. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Net weer iets aparts opgemerkt, ik had de mout eruit gehaald en alles in het vergistingsvat geplaatst.

De mout stond nog in het binnenwerk van de  Graanvader in de douche (werkt wel zo makkelijk) en ik dacht voor de grap spoel eens flink na met water zodat het niet superkleverig is uiteindelijk. Met m'n snufferd boven de mout terwijl ik met de douchekraan aan het spoelen was, opeens komt een zuivere lucht van beuken langs, gevolgd door een rokerige geur ervan, geen turf maar het gerookte beuken. Dat is 5% van de stort geweest dus ik vond het apart dat het zo sterk naar boven kwam.  Na het stoken zal ik beter kunnen beoordelen of de smaak / geur goed is overgedragen tijdens het maischen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De gist van Robbert was vandaag binnengekomen dus tijd voor een brouwronde, en wat voor eentje... Tussendoor was de kookzak doorgezakt naar de bodem en dat heeft voor een afwijking in de temperatuur gezorgd, ook is een stukje van de kookzak verbrand dus die gaat weg. 

De geur van de boekweit was tijdens het maischen goed aanwezig en er lijkt ook flink wat omzetting te zijn gebeurd. Uiteindelijk 10 liter met een SG van 1.045 geëindigd, dit is vermoedelijk gekomen doordat het spoelen van de mout op het laatste niet meer ging, gedeeltelijk door een beetje angst aan mijn kant voor de opening die aanwezig was in de kookzak.

De gist van Robbert is nu met wat water en suiker aan het starten, ruikt super funky dat spul. Straks gaan de twee samen en begint de tweede akte van Catwheat.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar ben je vast heel benieuwd naar. Anders ik wel. Ik heb ook mijn gistpakketje mogen ontvangen. Maar jij mag de spits afbijten. Ik ga waarschijnlijk het boekweit er even uitlaten. Sg 1045, valt je dat tegen? Ik las in die artikelen dat er ook een lagere opbrengst zou zijn, dat terwijl er meer zetmeel aanwezig is.  Ach wat maakt dat beetje extra nou uit. Het gaat je toch om het proberen, net als mij. Ben wel heel benieuwd of je de invloed van het boekweit door die funkygist gaat merken. Succes,

groeten Catnip

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Catnip, ik denk dat er meer extractie had plaatsgevonden maar mn aanpak liep een beetje mis. Ik gok dat als ik gewoon 25 liter met de Graanvader had gemaakt zonder de kookzak, 1.055 er wel in had kunnen zitten. Kwam nog suikerige vloeistof uit de mout maar met een 75 graden was t te warm om met de blote handen uit te knijpen . De 20% diastatisch mout heeft zn werk goed gedaan, alhoewel de rogge en turf eigenlijk niet te ruiken waren.

Ik was bang dat de onderste bodemplaat de mout boven de vloeistof zou houden dus was die eruit gehaald, helaas schoot de zak los en lag op de bodem.

Ik ben benieuwd welke smaak eruit komt, in tegenstelling tot eerdere brouwsels overheerst nu een zoetige geur, maar ja ben stevig rookmout gewend. 

Ik heb wel vertrouwen in deze gist, wordt ook gebruikt bij Soba Shochu, eventueel achtergebleven zetmeel heeft een grotere kans om afgebroken te worden. Bij een herhaling van dit experiment zou ik ook 30 minuten koken toevoegen voor de melkzuurbacteriën in de mout om zeep te helpen.

Oh ja, heb ook een beetje DAP toegevoegd op aanraden van Robbert.

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lekker bezig mannen. Ik volg het lezend met veel plezier.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het heeft even geduurd maar de gist is actief bij de boekweit, apart hoe een gistmengsel dat ruikt naar zure klei en verbrand rubber zo'n bloemig bouquet oplevert tijdens de vergisting. Vanmorgen rook het gistvat naar bloemenhoning en pannenkoeken. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10045
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had al vermeld dat het gist niet snel is maar je zal zeker de geuren van het plantaardige van de boekweit en zoete van de suikers duidelijk gaan ruiken .
Dat pannenkoek achtige is omdat het gist lekker met nog zetmeel aan stoeien is .

(Dat beetje gist zal normaal in retail rond €18 zitten waar je mee aan stoeien bent dus ik heb er wel vertrouwen in dat je iets leuks krijgt ??)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat kan haast niet anders Robbert, het is eens heel wat anders en de combinatie van gisten en bacteriën die er in zitten moeten wel tot iets unieks gaan komen zo. Stevig prijsje voor deze gist zeg, ik kan niet wachten om dit te stoken. Zodra ik denk dat deze goed is zullen er samples richting jou en Catnip verstuurd worden.

 

Aangezien COVID-19 en die wezel die de president is in de US, ervoor gezorgd hebben dat een werkreis naar de US niet doorgaat wordt het tijd om eens te kijken voor een volgend project. Afgelopen zaterdag na genoeg gerstenat genuttigd te hebben kwam het voorstel om met een paar man een Whisky en sigarenavond te doen in de zomer. Mogen jullie raden wie de Whisky mag leveren.

Aangezien de gehele club bestaat uit niet Whisky drinkers zal ik afstappen van m'n normale recepten met een rauw randje en proberen iets toegankelijks te maken. Op basis van de houtproeven eerder in dit topic en de reacties van de ietwat minder ervaren Whisky drinkers gaat het gerijpt worden met hoofdzakelijk walnootdoppen en misschien nog wat anders. Ik denk dat ik Erik dadelijk ga lastigvallen met wat vragen om tot een stort te komen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op aanraden van Erik en was zelf ook iets in die richting aan het denken, zal de volgende Whisky een stort krijgen van 15% Special B Mout en 85% Pale Ale Mout , hopelijk komt de rozijnensmaak mooi door en levert het een toegankelijke Whisky op. Brouwen zal pas volgende week zaterdag worden vanwege allerlei afspraken die nog op de agenda staan.

Beantwoorden
Pagina 55 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?