We zijn een paar daagjes verder en er zijn nu 3 vaten af en toe een bubbel langs het waterslot laten gaan, een suikerwash (moest de vorige liter van 70% afstaan aan de familie die iets zochten om mee te desinfecteren en alleen rietsuiker vergisting leverde een zuur bijsmaakje op dus prima) IJdele Hoop revisited die driemaal toe door het waterslot naar buiten kwam om een kijkje te nemen en de boekweit met de funky gist.
De laatste heeft even geduurd voordat ie op gang kwam maar er zit leven in, aangezien het witte schimmel is en geen blauwe of zwarte laten we het gewoon zitten.
Net het SG gemeten van IJdele Hoop revisited vanwege de nogal heftige vergisting tussendoor, zit nu op 1.005, het lijkt er vooralsnog op dat het niet verder doorgisten komt door de eigengemaakte gist en niet het aandeel van 9% chocolade mout. Er zit een klein zuur luchtje aan het gefermenteerde spul maar niet hinderlijk, vermoed dat het stoken dat wel weg krijgt.
Dat betekent dus dat voor toekomstige Whiskies ik wat meer aandacht aan de zelfgemaakte gist mag geven.
Het Sg kan natuurlijk iets naar boven afwijken . Je meet een niet heldere vloeistof .
Gist in eindfase heeft ook een goed milieu nodig om dat laatste stukje werk te verrichten .
niet alleen suiker maar ook ph , voeding en mineralen zijn van belang .
De vorige keren leek het SG op 1.020 te blijven hangen maar je hebt gelijk. Ik zal vanavond een fles demiwater halen en de digitale pH meter die ik gekregen heb voor m'n verjaardaag, eens calibreren.
Maar het lijkt er wel op dat deze sneller klaar is dan verwacht, komt het inreisverbod van Trump weer net iets beter uit.
Ook opgelost, of eigenlijk vrijkomend, CO2 kan je dobber ook nog wat omhoog stuwen. Gezien welk SG je gestart bent zou het heel goed uitgegist kunnen zijn.
Even een proefsessie gedaan van de Jeneverbessen en Turfmout Whisky die eerder "Donderwolk" kreeg als titel. Vanwege de geuren en smaken van net wordt het toch wat anders en gaan we voor "Kreupelhout" die dekt de lading van deze Whisky veel beter.
Even een recap,
Ingrediënten: Wilde gist, jeneverbessen, turfmout & Special Belgium mout. Vergist op de mout en jeneverbessen.
Gebrouwen op 18 Januari, gestookt op 9 Februari (moest vanwege een bezoek aan Zwitserland voor het werk). Gaat straks op de fles voor een paar maanden.
De smaaknotities van net.
Neus: begint met een bittere jeneverbes, gevolgd door een miniscuul zoetje, mosachtig wat in iets aardser overgaat. Op de achtergrond is iets te merken wat ik voorheen zou aanduiden als aceton maar het doet me meer denken aan de looizuur smaak bij sommige andere van m'n Whiskies. Rook is niet te herkennen maar het geheel doet voor mijn Whiskie harmonieus aan, heeft iets bosachtigs of die herinnering roept het in ieder geval op.
Smaak: begint met een clash tussen de jeneverbes en aardse tonen, komt een klein zoetje langs gevolgd door het hout met een lichtelijk zuurtje. De rook is er wel maar pas aan het einde, deze lijkt bijna op te zwellen in de afdronk, al golvend komt deze langs. Zeer droge afdronk en het rokerige bemerk je in de keel pas goed.
De rooksmaak is met name verminderd in de bijna 6 weken dat deze heeft te liggen rijpen. Ergens vermoed ik dat dit gebeurd is door de grote hoeveelheid kopruimte in de fles. Ik heb dit ook wel bemerkt bij Whiskies van Islay met de turfrook die langer in een halfvolle of legere fles staan. Ben benieuwd wat er nog op de fles gebeurd, ik ben best in m'n nopjes met deze moet ik zeggen.
Pikketanus, ik denk dat er hij bijna is, het waterslot vertoond nog wat activiteit dus voorlopig laat ik m lekker doorpruttelen en zal volgend weekend tijd vrij maken voor het stoken indien het SG blijft steken.
Net bij Erik nog wat mout besteld voordat dat men dadelijk ook besluit dat de post voorlopig niks mag leveren.
En even voor de geïntresseerde een collage van het verloop van de funky gist van Robbert met de boekweit.
Bijna een weekje aan het vergisten en de activiteit neemt duidelijk toe.
Nick,ik wil geen "ruis"maken op dit kanaal maar wat een geweldige rapportage.
Prachtig man, complimenten!!
Nimrax, helemaal geen ruis. Het is en blijft een topic over m'n beginselen in de Whisky makerij, gebruik het soms ook meer als kladblok moet ik zeggen, is achteraf wel eens handig gebleken.
Mout is onderweg Nick, wanneer PostNl meewerkt heb je morgen e.e.a. in huis. ?
Daar word je toch vrolijk van!
Goed bezig Erik, dan wordt het straks een waterkluis aanpassen om te dienen als gistvat nummer 4, de productie wordt wat opgeschaald merk ik zelf nu. Ben ook benieuwd naar de Pale Ale mout. Zeker Nimrax, Erik levert goed spul en brouwen is bijna iedere keer een waar plezier. De enige keren dat het minder gaat ben ik meestal zelf schuld 😉 .
Binnenkort ga ik de Whiskies wat meer recht doen en een labelprinter aanschaffen. Thermische printer met twee kleuren dus kan ietwat diepte geven aan de labels. Moet nog even denken aan wat ik er allemaal op wil.
Mooi (geweldig) ding die brother labelprinter,Nick. Ik heb een voorloper in zw/w. Thanks 4 the tip!
MunckErik heeft de beste shit die de gebruiker zelf alleen maar hoeft te verkloten.
😉
Ja ik bestel m nadat t loon weer binnenkomt, die 600 toiletrollen hebben nogal ingehakt op de bankrekening... Ik moet nog even kijken naar de software wat de mogelijkheden zijn want het liefste zou ik een afbeelding of iets invoegen (denk aan een logo).