Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 61 / 71

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De mout heeft twee weken geduldig moeten wachten, 85% Pale Ale Mout en 15% Special B Mout van onze Forumleverancier, ik heb het nog stiekem over de grens moeten smokkelen om ermee te kunnen werken. Een 22 liter liter water door een kleine waterfilter gehaald wat een aantal uur geduurd heeft en een  reparatie aan het werkblad waar ik het maischen uitvoer.

 

 

Dit alles om sinds Maart weer eens te kunnen brouwen, dit soort huisparfums heb ik ook echt gemist, een iets langer schema gehanteerd dan normaal omdat ik ietwat twijfelde over het diastatisch vermogen van het Pale Ale Mout, de Special B is dubbel geroosterd dus die heb ik even beschouwd als zo goed als niet diastatisch. Een 30 minuten op 55°C, 60 minuten op 65°C en nog een 20 minuten op 72°C, doorverwarmen en spoelen maar.

 

Uiteindelijk een 21 liter met een S.G. van 1.056 (iets lager dan verwacht) en een kleur weer als appelstroop. De Kveik gist erbij gedaan en nu geduldig wachten tot het waterslot begint te grommen.

 

Volgende week de volgende ronde met de Boekweit Whisky opnieuw, ik had deze eigenlijk opgegeven op het moment dat ik gedurende 2 maanden de gisten met rust gelaten had, de supergist van Robbert bleek toch zich goed gehouden te hebben maar de mout hebben dus een tweede ronde moet uitwijzen of ik toch de 1.060 kan halen met boekweit, de vorige keer waren er wat problemen doordat ik, nou ja niet helemaal super gewerkt had met een kookzak wat mijn eigen schuld was. 

 

De eerstvolgende ronde hierna gaat nog steeds de Ierse Whiskey worden, ik zal binnenkort Robbert via whatsapp lastigvallen om een boodschappenlijstje te maken om een eerste lactobacillus cultuur te kweken die met een vijftal granen magie gaat maken. Daarna gaan we weer terug naar de roots en rokerige Whiskies maken, ik heb deze week mogen proeven van Robbert (meen eerste poging) van een geturfde Whisky en ben weer geïnspireerd geraakt. Tijd om de lat weer hoger te leggen, het is nu tijd om eens te gaan genieten van een eigen Whisky en een beetje te mijmeren over toekomstige experimenten.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oude tijden met smokkelroutes herleven ?

Het diastatisch vermogen van de Pale Ale Bio is 250 WK (Windisch Kolbach). Dat is gelijk aan die van Pilsmout Bio ofwel gewoon erg goed. Special B is inderdaad weinig tot niet diastatisch.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha zoiets, geeft iets meer t gevoel dat je fout bezig bent. Ahh okay, ik had op verscheidene sites gelezen dat Pale Ale minder had en daarom een betere match was met een dalende infusiemethode, zal wel iets te kort door de bocht zijn gegaan (weer). Die Special B blijft echt een lekker geurtje geven, ruikt nu nog steeds naar een brouwerij binnen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geniet van je huisparfum, daar kan geen chemische luchtverfrisser tegenop.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker waar!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een avondje maischen gisteren met de tweede versie van de Boekweit is het weer even tijd om de balans op te maken en te gaan plannen wat de volgende stappen gaan worden. Whisky maken heeft eventjes op een wat lager pitje gedraaid vanwege wat drukte, quarantaine breken een paar keertjes en af en soms geen zin. Afgelopen zaterdag waren we samengekomen met de oud studiegenoten en heb ik ze een flesje eigen Whisky laten proeven, algemene mening was dat het niks was om me voor te schamen dus we blijven nog even lekker experimenteren met alles.

 

De Kveik vergisting met Pale Ale en Special B mout zit erop, het stoken ervan ook dus dat ligt sinds een paar dagen op walnoten te rijpen.

De vergisting ging ietwat apart eerlijk gezegd, het is geen sprinter en een duidelijke piek van activiteit tijdens de hoofdvergisting is eigenlijk ook utgebleven. Geuren gingen een beetje alle kanten op en tussendoor sloeg lichtelijk de paniek in en heb ik hem redelijk vroeg overgeheveld, in het nieuwe vat had een schimmellaagje zich gevormd (eigen schuld) en ben ik iets vroeger gaan stoken dan de planning was.

Misschien wat lagere opbrengst dan gedacht maar vooralsnog een aangename Whisky die hopelijk ook de niet ervaren Whisky drinkers in de vriendengroep kan bekoren.

 

De boekweit zorgde gisteren voor een avondvullend programma, het originele maischschema is uiteindelijk wat uitgebreid, 20 minuten op 45°C, 45 minuten op 65°C en iets van een uur op 72°C omdat ik nog lichtelijk bruine verkleuring kreeg bij de Jodiumtest. Het filteren met de Boekweit bleek ook nog een lichtelijke aanslag op m'n geduld te zijn, maar we zijn geëindigd met een 20 liter met een S.G. rond de 1.055 wat ik prima vind voor de boekweit. De Fermentis M1 eindelijk eens in kunnen zetten, lichtelijke overpitch gedaan ongeveer een gram per liter toegevoegd. 

Hij doet het, na een 9 uurtjes in het vat gezeten te hebben kwam het schuim al naar buiten. Vanmorgen maar even in de douchebak geplaatst voor de zekerheid. 

 

De eerstvolgende op het programma wordt een eerste poging Ierse Whiskey, ingrediënten zijn al in huis maar het opkweken van de soldaatjes die de vergisting moeten doen heeft langer geduurd dan gedacht.

 

Popcorn maïs is gekozen vanwege het gebrek aan andere opties toen ik een aantal winkels ben afgegaan en de volgende keer zal ik ook de tijd nemen voor wat anders. Omdat deze korrels dusdanig ver zijn gedroogd heeft het bijna een 2 1/2 uur gekookt voordat het merendeel van de buitenwand open brak. Het zit nu een aantal dagen in de vriezer om de celwanden kapot te krijgen en ik ga het ook vroeg toevoegen bij het maischen zodat het mee opwarmt met het water voordat het mout erbij gaat. 

Voor de soldaatjes, men neme spitskool, snij dit in fijne reepjes en even wat agressietherapie zodat alles glazig uitziet, toevoeging van wat zout (Himalaya zout in mijn geval), gekneusde jeneverbessen, ongepasteuriseerde karnemelk en water zodat alles mooi onder staat. Geef dit een aantal weken in een zonnige locatie en het ruikt heerlijk naar zuurkool, wat te verwachten is aangezien dit een zuurkool recept is. Filter het goedje en meng met bloem wat een stevig aandeel eiwitten heeft en wederom geduld uitoefenen. Het ruikt nu naar witte wijn en iets later deze week kan ik beginnen met de eerste poging Ierse Whiskey. 

 

Het wordt weer tijd om te gaan plannen en even kijken wat ik beter wil gaan doen. Vanavond gaat onder het genot van een Ardbeg even de grijze massa aan het werk gezet worden. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed bezich.maar je moet bedenken dat de drank die je stookt geen copy hoef te zijn van dat spul uit de winkel,wat je maakt is uniqe,als het maar lekker is.daar gaat het om.ik zeg ook nooit dat wat ik stook whisky is.of cognac.het is iets van mij.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Chris, ik heb het idee om klonen te maken ook geheel losgelaten, ik zit nog in de aanmodder fase waarbij ik eerder benieuwd ben wat bepaalde dingen doen zoals hout, gist en verschillende ingrediënten (lees: graansoorten). Ik denk zelfs onderhand dat ik meer geniet van de aardse tonen die in m'n Whiskies naar voren komen dan wat anders, maar feit blijft dat ik wel op zoek ben naar bepaalde smaken die ik nog niet altijd lijk te vangen dus vol hartelust verder experimenteren. 

Beantwoorden
Berichten: 16
(@jeroenhuene)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb pas 5kg voermais bij hengelsportzaak gekocht wordt veel gebruikt door carpervissers. Misschien idee voor volgende keer?.

https://www.raven.nl/evezet-mais-heel-usa-5kg/nl/product/737/?channable=e96545.NzM3

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Alchemist dat is ook leuk ik probeer het ook telkens lekkerder te maken,ok die het gedronken hebben vinden het lekker maar net als jou wil ik iets maken waar ik van zeg zo wil ik het hebben.maar dan heb je iets wat niemand heeft,een speciale eigen gestookte Whisky?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Koekoek, ik zal de link opslaan, merci.

Maïs is voorlopig nog iets waar ik een haat/liefde verhouding mee heb, zal even afhangen van hoe goed het maischen komende donderdag gaat (even slag om de arm i.v.m. beschikbare tijd). Ik ben persoonlijk meer een Schotse Whisky liefhebber en gerstemout vind ik een geweldig product, de Ierse Whiskey is een uitstapje om met ander spul te leren werken en mezelf nog een beetje uit te dagen. Maar een herhaling van Bourbon staat zeker nog op het verlanglijstje.

 

Stiekem denk ik dat ik de volgende Whisky die ik wil maken toch al redelijk voor ogen heb, ik heb bij een concullega wat spul gekocht (laurierbessen en hout vanuit Slavonië) en wil weer een aardse Whisky gaan maken met veel rook erin. Ik moet alleen gaan nadenken over hoe ik de rooksmaak kan behouden tijdens het rijpen. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van beukenhout en turf gerookte mout van Erik, de laurierbessen, Fermentis M-1 gist en het nieuw besteld eiken. Ik heb laatst de jeneverbessen Whisky weer geproefd en ondanks het feit dat de rooksmaak véél minder is, bevallen de aardse, bossige tonen me erg, misschien dat de laurierbes me in een richting opduwt die ik zoek. Soort van Whisky gemaakt door Panoramix.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Koekoek is vind van mais erg makkelijk en wordt ook nog lekker.ik stook de laatste tijd niets anders,kom momenteel ook moeilijker aan fruit,komt door de crisis.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Waar ik woon zit een Welkoop in de buurt die gebroken mais verkoopt. O.a. zakken van 10 kilo. Wellicht dat het suikergehalte in deze mais niet optimaal is, aangezien het als voeder gebruikt wordt. 

Heb recentelijk twee keer een stooksessie gedaan met een mix van deze mais en heavy peated gerstemout. Geeft een zacht destillaat.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kevin, tot hoe ver in alcoholpercentage ben jij gezakt tijdens het destilleren? Spul wat ik maak met heavy peated mout is niet echt zacht te noemen, maar daar ben ik ook niet op zoek.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb 2 delen mais op 1 deel heavy peated mout gebruikt. In eerdere verhouding had ik 2 delen mais op 1 deel light peated mout. Daar vond ik de rookcomponent onvoldoende in aanwezig, vandaar voor de heavy gewisseld.

Wil met het mais wat meer het zoete terug krijgen in destillaat, maar met de peated het rookaandeel. Met zacht doel ik op het mondgevoel. Heb het idee dat door de mais het gevoel meer stroperig/zacht wordt ipv scherp.

(Ik stook twee keer met een zelfgemaakte ketel (gemaakt naar voorbeeld Walstroom) en spiraalkoeler in een buis gevuld met koud water).

Ruwstook hou ik een beetje het gangbare aan van 1/3 deel van begin hoeveelheid stookwijn. Kwam ongeveer op een 24% alcohol gemiddeld uit. Ik zit met stoken vrij ver in het eind dat ik nog meeneem. Hierin ruik je het peated zeker goed terug. Mijn fijnstook doe ik heel langzaam, echt druppelsgewijs, dus een lange zit. Om en nabij wederom 1/3 deel van de ruwstook. Ik vang op in delen van 100 ml en ga de volgende dag pas wat ik wil houden samenvoegen. Samengevoegd kom ik op ca. 65 à 70 % (varieert). Dit is exclusief de voor- en naloop. 

Beantwoorden
Pagina 61 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?