Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 64 / 71

Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb ook een verpeste vaderdagpakket (standaard pakket)Rye whiskey. Zonde, alle stappen voldaan. Niet te hachelen. Nu moet ik moed verzamelen om een nieuwe poging te doen. Wat een werk voor een paar liter 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Waarom is het niet te hachelen? Smaken of geuren die je ervaart helpen wat beter met advies geven.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Striprun en spiritrun gemaakt.

Geur is als een natte hond gemixt met een vleugje terpentine ( ondanks het maken vd cuts). smaak: Geen idee, nog nooit iets vergelijkbaars gehad met een vleugje mout. Contact gehad met Erik met als advies voor nu nog even op gebrand eikenhout te laten rijpen.

Nieuwe project voor nu eerst een sugerwash met Rye essence testen, kijken wat daar uit komt.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe heb je je scheidingen gemaakt? Zelf doe ik op smaak een begin- en eindpunt bepalen, wanneer het zure uit de overloop verdwijnt begin ik pas met opvangen van het destillaat. 

 

Whisky heeft tijdens het stoken en vlak erna ook weinig herkenbare smaken van Whisky, het rijpen doet de hele drank tot een nieuw niveau tillen. Daarom maak ik ook geen cuts en werk ik alleen met een begin- en eindpunt, de smaken moeten zich nog vormen tijdens het rijpen op hout met de mogelijkheid om te oxideren, immers gebeurd dit in een vat ook.

 

Welke ketel heb je gebruikt? Ik heb gemerkt dat bij de AirStill andere smaken gevormd worden dan bij de Alambiek, dit zorgt er ook voor dat het rijpen langer duurt bij de AirStill t.o.v. de Alambiek.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe heb je je scheidingen gemaakt? Zelf doe ik op smaak een begin- en eindpunt bepalen, wanneer het zure uit de overloop verdwijnt begin ik pas met opvangen van het destillaat. 

Eerst de stappen gevolgd om te maisschen( in een silvercrest weckpan ( die kan mooi in stappen, met calcium sulfaat ph wat gestuurd, getest met de ph stripjes. Kwam ik rond de 5,9. dit heb ik gehouden zo, omdat ik niet lager kwam. Anders moest ik teveel calcium sulfaat toevoegen. 
vervolgens:
1rst striprun, daarna de spiritrun, suikergehalte was 1060 bij begin. ABV bij spiritrun kwam op 80%, eerste 100-150ml opgevangen in losse 50 ml glazen ( altijd handig voor de bbq aan te steken) dit door laten lopen tot 40% in 200 ml potjes, vervolgens tot 30% in 100 ml opgevangen.  
 
Eric gaf me nog een tip.
Ik gebruik calciumsulfaat in beperkte mate om wat meer bitterheid in de smaakperceptie van mijn bier te krijgen (wil ik een meet zoetere smaakperceptie dan voeg ik calciumchloride toe). Voor aanzuren gebruik ik melkzuur, dat werkt sneller en beïnvloedt de smaak niet.
 
Als een noob, heb ik dit niet gedaan, misschien dat daar e.e.a aan te verklaren is.

 

Whisky heeft tijdens het stoken en vlak erna ook weinig herkenbare smaken van Whisky, het rijpen doet de hele drank tot een nieuw niveau tillen. Daarom maak ik ook geen cuts en werk ik alleen met een begin- en eindpunt, de smaken moeten zich nog vormen tijdens het rijpen op hout met de mogelijkheid om te oxideren, immers gebeurd dit in een vat ook.

 

Welke ketel heb je gebruikt? Ik heb gemerkt dat bij de AirStill andere smaken gevormd worden dan bij de Alambiek, dit zorgt er ook voor dat het rijpen langer duurt bij de AirStill t.o.v. de Alambiek.

Een koperen alambiek 15L 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het merendeels lijkt in orde eerlijk gezegd, wanneer heb je de drank gestookt? Bij mij heeft het rijpen op fles met houtsnippers en een prop watten tussen de 20 en 100 dagen geduurd afhankelijk van de Whisky.

 

Het opvangen tot 30%, heb je dat bij het eindproduct gedaan? Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten kan het soms raadzamer zijn om eerder te stoppen, ik ga even geen richtlijnen geven qua percentages omdat het bij mij tussen de 55% en 12% overloop geweest is maar bij verschillende Whiskies.

 

Wat ik zelf doe ik proeven tussendoor, druppeltje op de vinger is genoeg. Welke smaak je op zoek naar moet gaan is wederom afhankelijk van de gebruikte ingrediënten maar er is meestal een overgang van smaak te bemerken naar iets wat je niet wilt, daar stop ik dan zelf ook.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En, welke gist heb je gebruikt?

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

17 juli gestookt

Gist die gebruik is was 

Still Spirits Distiller’s Whiskey Yeast

Het losse potje van 40% tot 30% heb ik niet gebruikt. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die heb ik voor m'n eerste Whiskies ook gebruikt en is mij prima bevallen. Ik zou het een tijdje laten rijpen en dan eens kijken wat de smaak en geur doet, even opschrijven wat het nu is.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

yep, dat advies volg ik ook op van Eric, ruikt vooralsnog niet best.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, niet best is misschien niet de meest ideale omschrijving om later terug te lezen. Wat ik wel kan zeggen is dat hout veel doet voor de smaak. Ik heb nog een witte hond liggen die relatief muf ruikt, als ik ernaast de 2 versies met hout ruik zou ik niet zeggen dat het dezelfde basis Whisky is.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren is de whisky bestaande uit alleen rookmout (turf en beuken) gestookt.

 

Zoals eerder vermeld werd deze op de graan vergist, dit heeft ervoor gezorgd dat het maischen of in ieder geval het koelen een stuk langer heeft geduurd, gedurende een 30 minuten of misschien langer heb ik de gekoelde wort via de mout terug laten lopen in de Grainfather om de temperatuur laag genoeg te krijgen.

 

Flink wat Fermentis M1 toegevoegd en dit was te merken. Al snel vormde zich een laag van graan bovenop die gedurende een week ook gebleven is. Door het vele kijken (en stiekem ook roeren) was er uiteindelijk in beide vaten wel een kaam infectie opgetreden maar dat mag de

 

Graan in de ketel en het vuur eronder. Nu komen hier wel een aantal opmerkingen die mogelijk interessant zijn voor degene die het zelf wilt proberen.

 

De graan is in de ketel toegevoegd om voor meer rooksmaak  wanneer deze verbrandt in de ketel. Mijn gasfornuis in combinatie met de ketel zorgt ervoor dat de vlammen langs de bodem likken in plaats van echte puntbelasting van warmte, heeft dit veel gedaan? Denk het niet eerlijk gezegd, ik ben door de restanten heengegaan voordat ik de ketel leegde en donkergekleurde stukjes graan heb ik zo goed als niet gezien, het dwarrelde meer door de vloeistof.

 

Tijdens het stoken heb ik de uitstroomsnelheid langzaam terug laten lopen in een poging om meer estervorming te krijgen en dit leverde wel iets grappigs op, de rooksmaak trok flink naar voren bij de overloop. Normaal vond ik de rooksmaak rond de 35 a 12% overloop, nu begon deze zich rond de 55% al te vormen en ben doorgegaan naar 45% voordat ik stopte met stoken.

 

Opbrengst is 2 liter van 45% wat nu aan het rijpen is met eiken uit Slavonië. De fles is voorzien van een stevige laag watten en staat ergens in een kelder te rijpen (zal rond een graad of 15 zijn daar).

 

Ik heb de doelstellingen van 13 Juli redelijk gered, de Ierse Whiskey staat op Bourbon Chips te rijpen, Rum 3 is verstookt maar is opgegaan aan 2 pogingen likeuren (Absinthe van Robbert en een poging met Rozenblaadjes, Lindebloesem, Curacao Schillen en Zoethout). Ik heb een slowcooker "Rum" gemaakt die nog vrolijk staat te bubbelen en die uiteindelijk wel als Rum wordt ingezet met Frans Eiken dat een stevige roostering heeft ondergaan.

 

De vraag wordt wat nu de nieuwe planning wordt, ik heb nog een hoeveelheid mout en maïs liggen om 2 dingen mee te doen, Bourbon maken en onderhand poging 3 van de honing Whisky (die om andere redenen nu is misgegaan).

 

Ik heb nog 5 liter druivenconcentraat staan waar nu opeens belletjes op zitten dus die gaat straks in het gistvat.

 

De honing Whisky zal in de slowcooker gemaakt worden ergens deze week omdat het met de Grainfather niet gaat helaas. De combinatie van volgezogen granen en de kookzak werkt niet (had hetzelfde probleem al met een kaasdoek die stukken grover is qua mazen). 

 

De Bourbon en andere Whisky pogingen (honing Whisky daargelaten) gaan even de koelkast in omdat de temperaturen teveel wisselen op het ogenblik. Ik denk dat er wat blanco alcohol gemaakt gaat worden voor wat te hobby'en met likeuren, misschien nog eens een nieuwe poging wagen om wat uitzoekwerk en schrijfwerk voor Whisky te doen voor hobbyisten. 

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi stuk weer nick!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De rookmout whisky eenmalig overgehaald?
Leest weer lekker weg?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank heren en nee 2 keer, Whisky is voor mij 2 of 3 keer overhalen.

 

Alhoewel ik denk ik alleen bij een Poitin / Poteen achtige driemaal overhalen zou overwegen.

 

Druivenconcentraat en slowcooker rum lopen nog, absint is nu voor t laatst aan t rijpen en dan kan die op de fles.

 

Heb deze week de tijd om een planning voor de rest te maken. 

Beantwoorden
Pagina 64 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?