Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 9 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even terugkomend op het aanzuren, vergeet ook niet voldoende calcium ionen in je mash. Dit kun je door Calciumsulfaat of Calciumchloride toe te voegen. Het voordeel is dat je eiwitten beter neerslaan. Tevens krijg je ook een lagere pH waarde.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10026
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo zou je het een beetje kunnen zien ja.
Het geeft een zeer goed resultaat in korte tijd .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10026
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat moeten we zonder jou Munckerik ?
inderdaad beetje op een spoor blijven hangen . Thanks voor ingrijpen ??

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik maak me vooralsnog niet echt zorgen om de hoeveelheid Calciumionen in het brouwwater als ik m'n kraanwater ga gebruiken. Even ter bewijsvoering van eerdere claims over de hardheid van het water hier heb ik een klein testje gedaan.

De waterkoker was schoon vooraf, er net 1 liter water in gekookt. Flink wat last van ketelsteen hier, dat duidt op veel calcium- en magnesiumionen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wist niet dat dat een ding was, tijdens het bezoek aan Schotland hebben voor de grap met een soortgelijk idee gespeeld. Toen wilde we alleen de hoeveelheid fenolen in de whisky kunstmatig omhoog brengen, een soort van Octomore op steroïden. Dus turf verwarmen en de rook door de vloeistof leiden. Toen niet nagedacht om dat tijdens het stoken te doen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Verwar kalk niet met calciumsulfaat. Kalk kan in meerdere vormen voorkomen. Calciumsulfaat is gips en dat lost heel anders op in water. Kalk zijn alkalische zouten en (correct me if I am wrong) zijn gebonden en niet als vrije ionen beschikbaar.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb even het gevoel dat ik een aantal chemie docenten van me teleurstel om vanuit wikipedia de oplossing over te moeten kopiëren.

In hard water zit veel kalk in de vorm van het redelijk oplosbare calciumwaterstofcarbonaat, Ca(HCO3)2, waardoor in het water calcium- (Ca2+) en waterstofcarbonaat (HCO3)−-ionen aanwezig zijn. Bij het verwarmen komt kooldioxide vrij en ontstaat het vaste calciumcarbonaat. (Door de aanwezige magnesiumionen wordt ook magnesiumcarbonaat gevormd.):

We hebben de ionen dus.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10026
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je schotland ideeën waren best wel goed op dreef maar feitelijk probeerde je het wiel opnieuw uit te vinden ..
je kunt in dry still ook met turf werken .
Ik denk dat in Schotland de oudere ook deze info wel hadden . Het principe is al vrij oud .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Turfverrijking staat ook niet op de agenda nu. Het idee kwam na een dag proeven en flink wat drams terug in het huisje. Dry stills waren me niet bekend, ik ken wel enkele industriële processen waarbij gas in een vloeistof wordt opgelost en kwam zo op het idee. Turf in de dry still weet ik nog niet of het een goed idee is, denk vanwege de samenstelling de smaak te straf wordt. Misschien iets voor de toekomst om uit te proberen, nadat ik geleerd heb een normale whisky te maken. Dat an sich gaat nog even duren.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor mij is het allemaal veel te lang geleden dat ik op de laboratoriumschool zat (1975) 🙂

Van mij mag je gewoon Wikepedia citeren hoor. En die leraren..... die lezen toch niet mee.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, in '75 liep ik nog niet rond. Voor mij een zeven jaar geleden maar gebruik er weinig van tegenwoordig, verwatert de kennis een beetje.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

verwatert de kennis een beetje.

Precies dus mijn kennis is nog meer verwaterd vandaar dat ik ook tussen haakje correct me if I am wrong erbij zette. 

Maar met zijn allen komen we er wel.

 

Mijn spargewater ketel heeft ook altijd aanslag maar toch voeg ik bijna altijd wel calciumsulfaat toe. Vandaag vergeten en mijn eiwitten sloegen niet zo mooi neer. (kan ook liggen aan mijn nieuwe apparatuur)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hmmmm, heb je de calcium ooit in een andere vorm toegevoegd? En indien ja, mindere resultaten?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja Calciumchloride, ook beter resultaat. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Net even lopen neuzen op het hobbybrouwenforum omtrent waterbehandeling.
Topic dat het toevoegen van beide genoemde zouten behandelt;
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=26713.25

Keuze daar voor calciumsulfaat of calciumchloride lijkt af te hangen van het type bier, moutig of hoppig. Er staan concentraties erbij over gewenste hoeveelheden. Opmerking daar vermeldt dat met een rekentool de samenstelling van het kraanwater gecompenseerd kan worden. Mijn vraag is of iemand ooit z'n kraanwater heeft laten testen?

Beantwoorden
Pagina 9 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?