Ik ben op zoek naar een moutrecept voor een Highland whisky, maar dan niet rokerig en zonder turf-tonen.
Delicaat als Dalwhinnie
Iemand hier die een voorstel heeft?
Zelf mouten heb ik met wisselend succes geprobeerd met maïs, ik wil nu toch even uitgaan van in de handel verkrijgbare mout.
Op basis van jouw informatie zit ik te denken aan het volgende:
4kg Pale Ale mout 8 EBC, 150g struikheide (gedroogd), 2kg Caramel mout
(60/120/160/200 EBC???)
Eventueel nog een waterbehandeling met veenmos? (en turf?)
Dalwhinnie benoemd honing accenten en noterige smaken, vraag me dan af of deze toegevoegd zijn, daarnaast bevind de distilleerderij zich in een nationaal park dus mos dan wel struik heide smaken lijkt me zeker mogelijk, word het er niet ingestopt dan zou het beschikbaar water deze wel moeten doorgeven.
Leek weetje Dalwhinnie vrije vertaling "de ontmoetingsplek" 😊
Helaas ben ik geen Whisky kenner (buiten het drinken om) en lijkt me de opmerking van Robbert hout snijden.
En weer wat bij geleerd TOP!!
Dalwinnie is een vrij fruitige whisky. Je zou kunnen gaan voor gewoon destileermout. Iets langer vergiste en paar dagen na gisting laten staan, D53 fermentis gebruiken en met een redelijke reflux stoken om de fruit sectie in het begin goed te kunnen scheiden. Houd je begin sg ook op 1060-1065 voor de estervorming.
Voor de honing smaak zou ik gaan voor Munich mout rond de 20-30%
Al deze producten zijn goed te bestellen en gebruiksvriendelijk. Het word natuurlijk niet hetzelfde maar wel heel lekker.
Laten staan heeft inderdaad risico maar het word door sommige grote jongens ook gedaan. Ardberg heeft een expressie bijvoorbeeld. Maar het is inderdaad veiliger om meteen te stoken. Rustig vergisten zorgt voor mee fruitige smaken maar bij dalwinnie proef je ook heel duidelijk hogere alcoholen die worden weer veroorzaakt door op hoge temperatuur en snel te gisten. Met bijvoorbeeld 1gr per liter en pitchen op 26C en op laten lopen tot 32.
Dus interessant om 2 batches te doen op verschillende temperaturen en gist hoeveelheden
Toen ik daar was werd er verteld dat er gist van mauri gebruikt werd. Die komt overeen met fermentis m1. Ik heb ook een slurrie vrachtwagen zien aanrijden daar.
Maar m1 is een gist die het goed doet bij langere rijpings tijden en die heb je niet in een 3L vat. Die d53 is veel fruitiger en hoeft minder lang te rijpen (pear drops smaak) vandaar dat ik die voor stelde.
Mwah maish pH aansturen is opzich altijd slim maar zeker niet nodig hoor als je uur op 65C houd en niet te zuinig pitched gist je met d53 of m1 zeker wel naar de 1000. Ik weet niet of de topic starter een exaxcte copie wil maken of een wisky die in zijn smaak range valt die ook lekker is. Mischien wel beter.
Want een whisky die uit een 200l vat komt na maken in een 3L vat is simpel weg onmogelijk. En dan geeft niet maar daarom probeer ik mee te denken in mogelijke aanpassingen.
Mash is wel te downsizen maar het rijpen niet. Topic starter geeft aan zijn mout te willen kopen. Wanneer je pale mout en Vienna mengt kom je altijd wel in de buurt van de juiste pH. Zelf zou ik voor distilleer en Vienna kiezen. Die Vienna ga je zeker terug proeven in je destillaat.
Zelf mouten is een prachtig iets en wat denk ik veel stokers helaas niet lukt kwa tijd en ruimte. Maar de commerciële mouten zijn wat mij betreft prima kwaliteit.
Vienna mout iets hogere temperatuur gedroogd en iets langer dan pils mout.
Zover ik weet is de dalwinnie 15 niet op sherry gerijpt.
Weet vrij zeker dat de 15 geen oloroso rijping heeft gehad. En over suiker of essence word hier ook niet gesproken.
Mouterijen als Weyerman, fawcett, Dingemans, Crisp maken gewoon hele mouten. Ik heb deze ook veel gebruikt voor bier brouwen en daar proef je de verschillen dan ook duidelijk.
Heren, bedankt voor de input 👍
Aangezien bij gebrek aan ervaring het aantal variabelen bij zelf mouten en eesten in mijn geval onnodig groot wordt, baseer ik mijn recept toch op in de handel verkrijgbare mout.
Mijn voorlopige keuze is als volgt:
Swaen Distilling Malt - 5,0kg
Gold Swaen Munich Light - 1,5kg
Voor een personal touch overweeg ik toch om 150g struikheide (gedroogd) toe te voegen
26L water totaal (22 + 4)
Maisch-schema
53C - 20' (eiwitrust, pH correctie indien nodig))
65C - 70'
72C - 20' (jodiumtest)
80C - 10' (spoelen, 4L)
100C - 30' (inkoken tot sg 1065)
Afkoelen en pH corrigeren indien nodig
Vergisten op 23C met Bruggeman bakkersgist en een secundaire pitch met Lallemand Philly Sour (kww - kiek'n wat 't wöt 😀)
Verbeteringen zijn nog steeds welkom
Voor het rijpen wil ik naturel europees eiken chips verzadigen met Olorosso sherry en laten drogen. Voor de 2e lagering wil ik medium toasted amerikaans eiken chips gebruiken, ik weet echter nog niet of en waarmee ik die zal verzadigen. Alternatief is om Jack Daniels chips te gebruiken, die heb ik nog op voorraad.