Vergistingstemperatuur is afhankelijk van het soort gist dat je gebruikt. Ik gebruik voor fruitvergisting altijd de Oenoferm Universele wijngist. De optimale vergisting gebeurt hier tussen de 15 en 22 graden omgevingstemperatuur. Er bestaan ook 'koudgisten' die een ideale vergistingstemperatuur hebben rond de 7°.
Ik kom met bakkersgist van Bruggeman wel hoger dan 8%. 10-12% is goed haalbaar.
Rob ik ook ik werk met verse van de bakker €3.50 per kg.nooit geen problemen mee.gr.??Chris.V.
Vreemd. Ik gebruikte vroeger ook Bruggeman instant gist (blauwe zakjes) en geraakte nooit boven de 9°. Misschien dat de vergisting niet onder ideale omstandigheden verliep ... Ik ben nu al een tijdje overgeschakeld op wijngist, waarmee ik heel goede resultaten krijg (alcoholpercentage steeds rond de 13%).
Ik ga Lalvin EC1118 proberen, vanaf 10 graden tot 18% alcohol,
op buitenlandse sites wordt dit veel gebruikt voor Birdwatchers.
Geen rare bijsmaakjes volgens de sites...
Hallo Koperstoker.
Ik werk weinig met vruchten. Vaker gewoon met vruchtensap wat je in pakken of flessen bij je lokale buurtsuper kunt kopen. Maar het meest gewoon met kristalsuiker om er met het birdwatchersrecept een goede wodka van te maken.
Ik werk het liefst met spul wat je gewoon bij je eigen buurtsupermarkt kunt kopen. Geen speciaalgisten en zo, al heb ik wel wat echte wijngist staan voor vruchtensap.
Birdwatchers maak ik gewoon met de gedroogde bakkersgist die in elke buurtsuper te koop is
Ik heb een tabel die ik altijd gebruik. Volgens deze tabel is het maximale wat je met een bakkersgist kunt halen 240 gram suiker per liter wash. Het zou dan een S.G. hebben van 1090. Na vergisting zou je dan op 12 % alcohol uit moeten komen.
De ervaring die ik heb met fruit is dat je de smaak van de grondstof terug wilt kunnen vinden in het destillaat. En dat gaat ook niet lukken als je rücksichtlos suiker erbij kwakt om het maximale alcoholpercentage te halen. Gewoon appelsap nemen, € 0,89 voor anderhalve liter. Geen suiker, appelstroop, of dat soort meuk toevoegen. Neem een goede gist en de tijd. Dan lang-zaam de alcohol eruit sto-ken en je krijgt een obstler die herkenbaar naar appels smaakt.
Overigens is het aan te bevelen om niet de limieten op te zoeken. In elk opzicht.
Niet teveel alcohol willen maken. Niet te snel willen
Gewoon de tijd nemen. Zelf gebruik ik in mijn birdwatchers 200 gram suiker per liter.
Vergisten duurt minstens 3 weken, in de zomer gaat het wat sneller als in de winter.
15 liter X 200 gram haal ik 3 liter wodka uit van 45 %. Om het eruit te stoken ben ik 5 tot 6 uur bezig, dubbel overhalen.
Heel veel succes toegewenst.