Meldingen
Alles wissen

Kweeperen

Pagina 1 / 4

Berichten: 97
Topic starter
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn zus had nog enkele liters sap in haar diepvries zitten.  Peren onder water zetten en tot moes koken.  Daarna door een doek filteren en dus de diepvries in. Dat sap had een soortelijk gewicht van 1020.  Op een dikke 4 liter sap heb ik een halve kilo suiker bijgevoegd (tot een sg van een kleine 1060).  Zuur was het genoeg (PH van ongeveer 3,5); dat heb ik met wat bicarbonaat verhoogd tot ongeveer 5.  Was misschien niet nodig maar heb er nog een beetje gistvoedingszout bijgedaan en allicht ook wat te veel droge bakkersgist (kleine 10gr).  

In het 5 liter gistingsvat begon het onmiddellijk te borrelen.  En na enkel uren ook overvloedig te schuimen door het waterslot heen.  Ik zag me genoodzaakt een deel over te gieten in een andere bokaal. Na 2 dagen kon het weer samen.  En nu bubbelt het op een rustiger manier verder.  Hoop er een half litertje kweeperen - eau-de-vie van over te houden.  Ik laat nog wel weten of het lekker is ...

 

 

Beantwoorden
59 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben benieuwd,peren zijn lekker,dus ik hoop dat het goed gaat.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En? Is het nog wat geworden?

Ik zag vandaag ergens een doos met kweeperen met een bordje: Meenemen kweeperen. Naar schatting een kilo of 15. Maar in de diepvries gedaan.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het blijkt lastig om gegevens te vinden over kweepeer. Ik zag ergens 14 % fructose en sucrose in het vruchtvlees.

Het duidelijkste recept op het Franse stokersforum: fairesagnole en wel: http://www.fairesagnole.eu/forum/viewtopic.php?f=22&t=6510&hilit=coing

90 kg kweepeer, 10 kg appel samen vermalen en dan minstens een maand laten macereren. De gisten op de appel moeten het werk doen, want de kwee zou "veinzen". (Ik weet niet wat ze daarmee bedoelen: misschien is de schil te goed afgeveegd.) De opbrengst zou 7 liter zijn op 100 kg. Maar wel erg aromatisch!

Dat moet dan echt eau de vie zijn, zonder toevoeging van suiker.

Ik ben van plan te ontdooien, versnijden en klokhuis eruit, eventueel opnieuw invriezen, even opkoken en malen, pecto-enzyme en amylase erbij, gist erbij en stoken. En wat suiker erbij, niet te veel.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kees hallo 

ik heb ook een struik met kweeperen staan (Quitten int duits) en bij de snaps brennerei is dat de duurste snaps (€20/l) en volgens de die man vermalen kokend water erop en vergisten  ! zo ga ik het proberen als ze rijp zijn

gr erik

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Onder appels stoken heb ik,geschreven hoe je het kunt doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 97
Topic starter
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Kees22. Is te drinken , maar nu niet om over euforisch te worden.  het was ook maar een kleine hoeveelheid, dus ook maar één keer gestookt met mijn smartstill..

Ik ben nu bezig een grotere hoeveelheid te verwerken.  Momenteel staan er 4 emmers van elks twintig liter kweepeersap te vergisten.  Kweeperen eerst met doek geboend om de donsharen te verwijderen.  Nadien in stukken gesneden. Rechtstreeks in de sappan leverde weinig sap op.  Dan maar de klassieke manier.  Stukgesneden kwee onder water zetten en enkele uren laten koken totdat alles goed gaar en een mooie kleur had. Na afkoelen pecto-enzymen erbij en een dagje laten trekken.   Door een  kaasdoek gieten en wat uitwringen.  De min of  meer droge pulp heb ik in de sappan bewerkt om nog wat extra liter er uit te krijgen.  Per emmer twee kilo suiker bijgevoegd zodat sg rond de 1060 is. Ik gebruik gedroogde bakkersgist (Bruggeman). De eerste emmer is na een weekje uitgegist.  Ik wacht nog even op de andere emmers om aan de stook te beginnen.  Ik heb ook nog een kilo schillen op 1,5 liter neutraal (48%) gezet.  Dat maceraat wil ik mengen met het resultaat na de spiritrun om extra smaak toe te voegen. 

Ik hou jullie op de hoogte. 

 

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kweepeer 9 % suiker, aanzienlijk minder dan 14 %!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een bekende stoker van schnapsbrennen.at noemt voor het maken van Geist: per 180 gram versneden kweepeer zonder klokhuis een liter van 12 % alcohol. Alcohol in de ketel, kwee in de kruidenkorf of de verdubbelaar.

Dus ik ga een paar mooie apart houden daarvoor.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tabel geeft een gemiddelde aan . Met zomers als deze en een goed geënte en onderhouden boom kunnen ook hogere waardes in fruit komen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

In kweepeer zit weinig suiker,ik kon ze ook krijgen,maar ik hou niet zo van veel suiker er bij.en ze zijn ook nog bikkelhard,stook nog wel wat druiven,en anders kijk ik voor gewone zoete peren.of pruimen,palinka?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

CHRIs

ok maar ik heb een struik staan en daar hangt een massa aan en jam heb is al genoeg dus of op de grond laten vallen en laten rotten of wat werk van maken en in de ton doen en ik heb een ton van 150l opzij gehouden voor de kweeperen appels en peren zijn bijna binnen dus nu de kweeperen en eens kijken wat ervan komt maar eerst een paar maanden laten staan

gr erik

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Zou ik ook doen,laten verrotten is zonde,ben benieuwd wat het word,ik heb van anderre gehoord,stoofpeertjes zijn niet erg lekker beetje wrange smaak,maar eerst gekookt en dan suiker en gist er bij,daarna wat vanillesuiker en kanneel.zou goed moeten komen.sucses,ben benieuwd,laat wat weten.gr.Chris.?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

chris

vannilesuiker en kanneel mss een goede tip bedankt

gr erik

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?