Meldingen
Alles wissen

Kweeperen

Pagina 2 / 4

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Evds ik werk heel vaak op gevoel komt vaak iets goeds uit,stoken is veel gevoels werk ogen oren en koppie.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik Heb hier een oude boom met Kleipeertjes zijn vrij harde stoofpeertjes.
Wat ik doe met deze ( net als met kweepeertjes ) eerst even doorkoken met bruine basterd suiker daarna vergisten met biergist of natuurlijke / wild laten gisten .wanneer ik ze ga stoken doe ik een met paar kruidnageltjes erbij en stukje kaneelstok .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robert hoe vaker ik jou berichtjes lees,zie ik dat we de zellfde stokers zijn ,mischien iets anders maar in principe de zelfde.???hersens gevoel en luisteren.we hebben anders niets nodig.twee slapen nu ik ben nog wakker oud tja wat is oud.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat idee kreeg ik ook al dat jij en ik wat " old school " back to basic zijn . De oude ambacht gebruiken . ??
T is ook gewoon nuchter nadenken .
vandaag wat basis alcohol gemaakt voor likeur . 3,5 liter 93% gewoon in oude boiler .
Daar is geen moderne Machine van paar honderd euro voor nodig .
zakje kokkelschelpen deed het trucje.???
Hier nu ook rustiger Renske is op bed , mijn zoon op stap en mijn dochter is ook op bed .
Ik slaap nooit voor 1/2 2 snachts .
Oud is betrekkelijk . De een is oud bij 45 de ander jong bij 72 . T is maar net hoe iemand zich overgeeft aan tijd .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Zo denk ik er ook over maar ik zou het heelleuk vinden om elkaar in levende lijve te ontmoeten.ik woon in Limburg en jij?ik stook 4oct mijn druiven,en hier is altijd plaats,ben goed in inproviseren,volgens mij heb je mijn nr.anders 06 21692468

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had jou nr . en adres . Mijn Nr is 0619631919 . We gaan zeker in levende lijve treffen .
Ik woon ongeveer waar nederland ophoud . Ik zit in Vrouwenparochie boven in friesland
.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jammer dat we niet dichter bij el kaar wonen maar je bent altijd met fam.wekom, hier is altijd plaats.limburg is best mooi en ik ben een orgenele, bier vlaai en gastvrij.jammer dat veel mensen dat vergeten zijn,ook hier.maar Friezen vechten voor hun taal.????mijn ouders hebben de hongrerweken in Friesland in de oorlog overleefd en  doorbracht.daardoor ben ik geboren , mijn vader is gecremeerd met de wens in Friesland uitgesrooid te worden.is ook gebeurd dus ben ook een beetje eigewijze Fries.met Limburse.gene.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben van origine niet een Fries . In 1966 met mijn ouders hier gekomen . in mijn studie tijd paar jaar hier weg geweest en ook in buitenland gewoond . Vanaf mijn 26e woon ik in Vrouwenparochie .
Ik ken limburg vrij goed . Ik werk door heel Nederland .

Ik kom binnenkort bij jou vlaai proeven .! ?
Jij en fam zijn hier ook van harte welkom .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert welkom.neem een bob mee of blijf slapen,bij mij is altijd de zoete inval maar plaats is er altijd en natuurlijk drank,en een goeie bakker,kok Adriana.en een beroerde stoker.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op schnapsbrennen.at een vers draadje over kwee.

De starter doet het al jaren: kwee malen, gist erbij, voeding (??), Ultra Fruit (??), combizuur (??) en 10 % water of appelsap om het nat genoeg te maken. Om de 4 of 5 dagen doorroeren van de koek. Hij vraagt of hij de haren af moet vegen of niet. Deze man doet het al jaren en vraagt toch of hij het wel goed doet??????

Antwoord: ik veeg de haren af met de handen, dan koken, afkoelen en gist erbij. 2 x per week roeren.

Tweede antwoord: het haar beslist afvegen omdat anders de bitterstoffen in de maisch komen. (Mijn vraag is dan: komen die bitterstoffen mee over? Anderzijds: het is ook weinig moeite.)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kweeperen stelen eraf even door ruwe doek halen dat ze glad zijn . spoelen . snijden in vieren , koken , bruine basterd suiker of riet suiker erbij tijdens de kook , ( bier gist ! geen melkzuren gist ) gist erbij of laten natuurlijk vergisten . Voor af stoken paar kruidnagels en kaneel staafje toevoegen .
En afstoken .
Wanneer je een thumper gebruikt . kun je eventueel die gebruiken met klein deel van brouwsel met daarin de kruidnagel en kaneel ( eventueel paar jeneverbessen )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gaan we doen ! ?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is de most niet te zuur voor biergist? Die is toch gewend aan betrekkelijk neutrale graanwort in plaats van verschrikkelijk zure kweemost?

En ten tweede: is het afvegen nodig? Dat de bittere smaak in gelei of jam te proeven is, geloof ik wel. Maar in distillaat?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wort wordt ook rond pH 5.4 vergist en zakt dan vervolgens ook nog tot pH 5.2

Zo neutraal is dat niet uitgaande van neutrale pH waarde 7

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zou in distillaat een lichte bitterheid kunnen krijgen als je het niet doet.
Er zijn ook mensen die even schuurspons erover halen .
Ik gebruik een ruwe handdoek .
Een goede biergist eventueel wijngist geeft een vollere smaak dan een melkzure gist .

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?