Klopt . Zal benieuwen wat eindresultaat zal verschillen .
Video's hieronder geplaatst door Jan Stookforum.
Links dus de mangrove Jack . midden en recht eigen " product "
Mangrove staat niet stil maar boert nu en dan ook . .
Allemachtig.... Ik wilde gist leren maken graag uitstellen maar als ik dit zo zie. . Pff...
We kunnen allemaal een middelmatige drank maken, maar alleen de Gist kan het subliem maken. Gist is verantwoordelijk voor 85% van je eindresultaat, daarna water en grondstof. Perfect water , en perfecte grondstof, aangevuld met de verkeerde gist, geeft een tegenvallend resultaat. Middelmatig water, middelmatige grondstof, met een sublieme gist, geeft een boven te verwachten resultaat. Wij zorgen voor de grondstoffen, het gist is de werker. Ben nu Arroyo aan het lezen, en die was rond 1940 er al bewust van, dat je Gist prioritair is, en dan kijk je wat commercieel aan grondstoffen het beste is. (Arroyo schreef hoe je "heavy rum" het beste kon commercialiseren) Voor ons is dus de Gist, grondstof en water belangrijk, omdat we alleen voor eigen kelder stoken, en dus niet naar de prijs, maar naar de kwaliteit kijken.
William dat is ook waarom ik nu de kwaliteit van de Mangrove ( die ik zelf als commercieel gist goed vind ) nu wil vergelijken met een gist die voor een zware (zet) meel / suiker vergisting / whiskey is gemaakt.
Gist is inderdaad de werker die de alcohol maakt .
Eigenlijk kun je zeggen
Wanneer gist gekweekt is naar / op product dat je wil vergisten zal gist makkelijker het verwerken dan wanneer je een zakje gebruikt wat op kunstmatige voedings bodem commercieel is gekweekt .
Die gisten moeten zich aanpassen aan een voor hun "nieuw " Milieu e hebben daarom meer moeite , is trager , maakt meer bijproduct dan wanneer de een gist er " thuishoort"
Update na 5 dagen gisten kunnen we zien dat de mangrove jack Rustig door kabbelt .
De eigengemaakte gist gaat ook rustig door .
Zelfde tijd schaal , zelfde temperatuur en condities .
( duidelijker foto hoop ik )
Welke is nou de MJ en welke met eigengemaakte gist?
De MJ staat op 1030 en de eigenmaak staat op 1005 ongeveer .
Moet wel rekenen dat een kleine afwijking er in zit maar mash is op gist na identiek.
De eigengemaakte gist is dus actiever / feller dan de MJ
Ben al de hele dag mais en druiven aan het verwerken.heb wel een biertje verdiend,die van druiven was lekker en van mais ook.van het glas naar de mond is ook verwerken???
Vandaag de verstookte druiven in flessen gedaan ,en heb 12 kg mais in de ketel ben ik aan het koken,morgen nog wat water er bij tot 50 ltr.en 10 kg suiker met natte bakkers gist,dan ga ik gekregen 12 ltr.mislukte Turkse Raky van 55 60% op nieuw stoken gooi op advies van Robbert sinaasapelsap er bij dan zal het wel goed komen.
Heb de mais v.a.19 uur tot 23.15 op het vuur gehad,is nu mooi zacht en staat nog de hele nacht in kokend water,morgen 10 kg.suiker er bij en 125gram natte bakkers gist.dan zal ik ongeveer 70 ltr,masch hebben,en dan wachten.hoop op 10 -12 ltr van 40% als het meer is prima.