Ik heb er wat meer water bij gedaan en 1 kg suiker meer,heb nu 80 ltr.de mais was mooi zacht vanmorgen dus nu afwachten.straks Turkse gekregen mislukte raky opieuw stoken. ben vd.straat ?
Lekker bezig Chris ! ?
Ik gebruik bij mijn mais nooit extra suiker .
De mais krijg of de diepvries een paar nachten of mout mee .
De SG zit dan voor vergisten hoog genoeg om voldoende vergisting te krijgen .
Ik ga geen 200 kg in de diepvries gooien,zit vol vlees,en om er nog een bij te kopen heb ik geen plaats voor heb er al twee,kelder vol inmaak,drank ,enz.
een bevriende slager , bakker of restaurant houder vragen of een vat 2 dagen in zijn vriescel mag staan ??
Robbert wil je nog beschrijven wat de kruiden zijn die jij hebt gebruikt?
Jij hebt echt een goed idee,heb alleen een kapper als vriend die een zaak heeft,de rest zijn allemaal ex kweekers.????
Whiskey's en bourbon's hebben altijd een detail / toevoeging vaak uit eigen streek van de distilleerderij .
Omdat deze keer ik een basis bourbon maak voor cuffs and Buttons ( southern comfort ) gebruik ik dus ook een oud gebruikelijk mengsel van bessen , bloesem , klavers en kruid wat ook in die regio voor komt .
En zo komt er een eind na 2 weken aan vergisten .
2 vaten op eigen gemaakt gist kunnen verwerkt .
Geur en smaak zijn zacht kruidig .
Goede verwachtingen .
De mangrove jack gist doet zijn best maar zal nog een weekje of zo nodig hebben .
Geur is wel goed maar iets meer bier achtig zuur .
Ben heel benieuwd. Wel prachtige kleur zeg.
Mooi resultaat ...benieuwd naar het verder verloop .
Leuk dat je nu kunt vergelijken met twee soorten gist. Het effect van gist wordt nog steeds erg onderschat.
Ik heb door de jaren diverse gisten geprobeerd Munckerik .
Ook die zogenaamde turbo shit en andere commerciële .
Misschien jou vast wel opgevallen dat ik daar vrij kritisch mij er over uit .
Er zijn enkele die nogal verschillen van de meeste commerciële .( er naar mijn ondervinding en bescheiden mening er sterk boven uit steken )
Men hoeft het ook niet met mij eens te zijn .
Gebruik van gist is niet alleen maar zorgen voor zoveel mogelijk alcohol uit zo weinig mogelijk product maar het heeft zoveel meer invloed op eindresultaat .
Gisten kunnen smaken enorm aanpassen ,
maar ook belangrijk is dat gist zelf wegvalt , blend of beneficieert in smaak van eind resultaat .
Vanaf dat ik begon heb ik geleerd gisten zo te maken dat ze horen bij een product .
Smaak is passender maar de gist werkt ook makkelijker samen met het product .
Natuurlijk heb ik ook wel eens dat ik snel een kant en klaar gist pak maar nooit bij dranken die toch wat serieuzer zijn .
Bourbon maak ik als een lekker stevige borrel maar ook als basis voor mijn Southern Comfort / cuffs and buttons .
De Mangrove Jack is een van de gisten die ik erg sterk waardeer en aangezien het maken van bourbon nooit gepaard gaat met enkele liters vond ik het een uitdaging om nu de MJ en de oude gist methode naast elkaar te leggen .
Ik ben zelf zeker ook benieuwd wat verschil in eindresultaat zal zijn .
Tot nu toe valt op dat het eigen gist sneller is en minder reageert op de temperaturen die vanwege weer toch iets op en neer gaat waar de vaten staan .
Daarnaast is er wat een verschil in geur van de beide vergistingen .
Kan zijn dat het nog wat naar elkaar toekomt als de MJ ook de finish heeft bereikt .
Ik ga beide brouwsels ook een eerste overhaal compleet uitstoken op potstill en tweede overhaal van potstill via een drystill doen .
Dus alles behalve het gist gaat identiek .
Dus dan is er een goed vergelijk .
Zeker is in iedergeval er komt een sloot bourbon .??
Eerste overhaal 40 liter in ketel .
Ik zie geen thermometer is daar een bewuste keuze voor?
Ehhhh ? Is Bourbon Murmillo . net als whiskey op routine en klein beetje ervaring .
Thermometer niet nodig .
Kijken naar uitstroom , smaak en geluid van de ketel / kook geruis dat zegt alles .