Robbert niet geprobeert,maar wil ik wel eens proberen,is natuurlijk en daar hou ik wel van,gooi je daarna gewoon bakkers gist er bij?gr.Chris.
Je gebruikt dan geen bakkers gist meer . Het vocht van de fermenterende fruit en wat groente bevat dan al de Saccharomyces cerevisiae bacterie ( biergist bacterie ) i.p.v. melkzuur bacterie . wat bij een goede temperatuur voldoende werkt . Wat Ook een tweede mogelijkheid is je kunt doen het vocht van de fruit/ groente fermentatie mengen met tarwebloem of havermout als voeding tot een deegje . dit gaat rijzen . Na enkele uren trek je dit deeg open en voeg je het toe aan jou ton te vergisten pruimen .
Op deze methodes gebruik je dus een andere gist bacterie wat jou smaak ook wat subtiel veranderd.
Leuk dan hoef ik geen bakkersgist te gebruiken,citroenen heb ik altijd wel.spinazie uit de diepvries gaat dat ook?en als het de smaak ook nog zou verbeteren,maar klachten over smaak heb ik eigenlijk niet,maar ik vind het wel leuk om met eenvoudige middelen te stoken zonder troep aan mijn drank toe te voegen.?gr.Chris.
Ergens hier op site had ik al iets geplaatst over gist zelf maken waar het wat uitgebreider stond . Zelf je gist maken weet je gelijk hoe zuiver je product is en je kan iets manipuleren. T is iets meer werk maar we hebben de tijd . Ik zie het meer als smaak variatie i.p.v . verbeteren ?? . Smaak is persoonlijk . diepvries spinazie of andijvie werkt ook maar vers even in zon dat wat slap en bruin Word werkt beste . Bij Dranken op basis van vruchten heeft voordeel als giststarter al deels uit zelfde product bestaan . Andijvie en spinazie bijsmaak in vergisting is nagenoeg verwaarloosbaar. ( niet verder vertellen Chris ? vers brandnetelblad kun je ook gebruiken 500gr pruim - 500gr brandnetel in water tot prutje roeren beetje aanzuren met citroen , schep havermout - dag of 3 - 4 achter kachel of in de zon . je ruikt zelf na paar dagen de fermentatie geur . Voila natuurlijk gist )
P.s. Prutje in open emmer met alleen vochtige doek afdekken werkt het best .
vandaag de emmer geopend, wat een donkere brei bovenop....ik ga er vanuit dat dit normaal is, deksel stond al beetje bol 🙂 helaas vergeten foto te maken 🙁
toen de gist ongeveer een 10 gram natte bakkersgist opgelost is lauw water en erbij gedaan, verder geen water want toen ik roerde verdween de brei en was het best sappig moet ik zeggen. De gist erdoor geroerd dus.....zo meteen eens gaan kijken of het borrelt. Over borrelen gesproken is dit af en toe een blupje of vrij regelmatig?
🙂
is bij mij ook zo'n brei van 10cm erop ik meng dat altijd weer onder de pruimen maar heb wel geen waterslot erop staan
ok ja leek wel een korst
🙂 het borrelt goed in elk geval......nu dus geduld 🙂 daar ben ik best goed in hahaha not maar moet!
ja zo'n dikke bruine korst
ga er dan met de mixer door en alles weer dicht doen
ik heb ook geduld ik heb bijna 1000l staan maar branden is voor de winter
Roeren jullie eigenlijk tussentijds na een week bijv of helemaal niet?
ja doe ik altijd na een week
Ik roer nooit,maar ik zal het in de toekomst ook eens doen.kijken of het meerwaarde heeft.
Ik roer ook nooit, laat maar weten of het helpt, dan ga ik ook roeren en roeren. Groet, @ndré??
Evds3,@ndre zoekt een fruitmolen jij hebt er laatst een gekocht,kun je laten weten waar je hem kunt bestellen.grChris
Vanaf maandag tot gister bubbelde het erop los in de ton met pruimen. Vandaag maar af en toe ik schat 1 tot 2 bubbels per minuut is dat normaal?
Het nivo was eerst ook gestegen van 20 naar 23 ltr en isnu weer terug bij 20.
Tis voor mij voor het eerst dus dont shoot me ??