Meldingen
Alles wissen

Precieze recept palinka

Pagina 1 / 5

Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vandaag mijn bestelling van stookwinkel binnen dus kan aan de slag. Heb eerder al gepost voor recept palinka  en als antwoord gekregen gebruik de zoekfunctie maar 🙂 maar dat levert geen exact recept op....gaat over bijv 100 kg pruimen en 8 kg suiker...... 

Ik heb een ton van 30 LTr vol met pruimen,nog heel.

Vragen

vul ik vergistten tot bovenaan vol met ontpitte en fijngeknepen pruimen of halfvol of???

hoeveel water erbij?

hoeveel gram gist erbij? 

Kan ik champagne gist gebruiken of is dat zonde?

Suiker erbij opgelost in water?

moet ik altijd de pulp in sloop mee stoken? 

ik wil klein beginnen en heb (nog) maar 1 vergistton van 25 ltr 

Hoeveel voorloop moet ik wegdoen?

Ik lees 2 x stoken eerste keer 20% en tweede tot 55% is dat na eerste keer incl voorloop alles een 2e keer in ketel?

wie wil mijn vragen beantwoorden? 

Alvast bedankt

Beantwoorden
63 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Palinca of slivovits.stook je van pruimen,die is ook 55%pruimen in een vat,mix ze fijn laat het twee dagen staan ,de pitten kun je gewoon laten zitten.als je pruimen lekker zoet zijn geen suiker,mag maar hoeft niet.vul de ton voor 75-80%zo loopt het niet over bij het vergisten.gooi er op 100 kg 15-20 gram natte bakkersgist bij,verdunnen in lauw water,roer die er goed door,zet het vat lekker warm neer,nu is de buiten themp.goed,na twee weken ongeveer is het uitgegist en liggen de pitten op de bodem met het bezinksel,laat het zo twee weken op een koele plaats rusten ,mag ook langer,gebeurd niets mee,filter de pulp door een bv.uienzak,of gooi het in een stookzak of ongeparfumeerd vd.wasverzachter.wit kussensloop gooi het in de ketel en stoken.ik zet in het begin het vuur hoog als het begint te dampen laat ik de ketel nog even ope ivm de giftige alcohol die het eerst verdampt.dan sluit ik de ketel en zet het vuur wat lager,als het mooi met een straaltje loopt hou ik het in de gaten dat de ketel geen stoom blaast als dat is vuur wat lager,je ketel voor max.75 vullen anders krijg je schuim mee,als het alc.% gaat dalen vuur aanpassen,wat hoger.bakkersgist krijg je bij de warme bakker kost niets,1kg €3.50 als je meer vragen hebt beantwoord ik ze graag .gr.Chris.en sucses.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ronnor ga bij de fritesboer emmers halen ik koop ze voor €0.50 bakker heeft er vaak ook van 25 ltr.€2.50 en water ols ze genoeg zwemmen in eigen vocht hoeft dat niet en de pulp kun je mee stoken in je sloop,voorloop gooi ik twee borrelglaasjes weg,het meeste is in het begin met open ketel al verdwenen,als je zeker wil zijn 3 glaasjes.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Chris bedankt voor je antwoord daar kan ik wat mee. Ik heb voordat ik je antwoord gelezen heb 1kg Bakkersgist gekocht ?? kan ik dat lang goed houden in de koelkast?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Chris , Gebruik jij nooit pecto enzym ?
Zelf gebruik ik dat wel .
T geeft iets meer sap en Makkelijker sneller vergisting met mee opbrengst .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ronnor je kunt hem ook invriezen maar doe het in blokjes,makkelijk in het gebruik.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert nee ik gebruik anders niets.ik wil mijn drank zo puur mogenlijk houden,ik werk het liefst op de antieke manier,en of het wat sneller gaat of wat meer opbrengt maak mij niets uit.ik heb geduld,en altijd genoeg fruit om te stoken ik kijk niet op 5 ltr.maar ben wel afkerig van al het spul wat er bij gegooid word,ik stook ook om dat ik puur wil drinken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik snap jou verhaal Chris . Ieder heeft zijn methodes .

Maar zelf bij Pruimen en peren gebruik pecto enzym vanwege de pectine in de harde schil .
Pectine word omgezet bij gisten in methyl .
Het Pecto enzym is een natuurlijk enzym
het breekt de pectine af waardoor er minder of geen methyl word gevorm .
nu is dat niet groot probleem want
een ruime voorloop op 65 graden vangt inderdaad het methyl probleem al Af .

Door enzym te gebruiken is dus ook voorloop kleiner . Maar de smaak is iets zachter is mijn ervaring .
vandaar .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert als ik het fruit gestookt heb,laat ik het dag en nacht buiten staan en draai regelmatig de dop los.staat dan overdag warm in de zon en koelt s’achts af ,verouderd.en word zo ook zacht van smaak,mijn intentie is om met zo min mogenlijk middelen te stoken ,ik gebruik ook geen watersloten,ales wat ik gebruik is een alc.meter,en zelfs zonder die kan ik ongeveer proeven hoeveel procent mijn drank is,is voor mij sport.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo zijn er veel manieren om smaak te verzachten . klopt. zon en warmte ene moment en donker koel ander moment geeft gauw resultaat . Ik stook ook met weinig . vaak niet eens met thermometer . puur op gevoel en proeven .
waterslot is eigenlijk ook alleen een zwanenhalsje in afvoer om geur tegen te gaan .
Een simpele vochtige doek over vat werkt prima.
ook gist maak ik zelf of ik gebruik bakkersgist .
Dingen kunnen vaak heel simpel . ( uiteindelijk honderden jaren terug maakte ze al met houtje touwtje middelen drank.)
Op dit forum kunnen mensen ervaringen en dingen delen wat een ander misschien waardevol kan zijn .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Zo is het,ik heb geen dure of moderne middelen nodig om iets goeds te maken,gewoon je verstand gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de moderne apparaten en middelen hebben voor mij geen toegevoegde waarde chris .
T is mooi spul maar met simpele dingen kun je zelfde resultaat krijgen .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goede tips weer. Leuk om te volgen!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bij 100 kg.heb ik 15-20 gram natte gist gezet met mijn duffe kop(komt door die val vd.trap) maar is,150-200 gram.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi ChrisV , Heb je wel eens geprobeerd jou vergisting te starten door een vergisting te starten door eerst ongeveer 500gr pruimen te kneuzen deze mengen met - 200 -300 gr spinazieblad of andijvie , citroensap ( of citroen zuur ) erbij , dit in water zetten doek erover dan dag of 4 in zon ( bij zomer als deze ) 24 -27 gr . daarna dit aan jou ton pruimen toevoegen. dit 3weken gisten laten . Dit zou gisten als een raket maar je heb dan niet de melkzuur bacterie die wel in bakkers gist zit . Je zal in eindproduct een subtiel smaak verschil merken .

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?