Recept voor neutrale graanalcohol gezocht
Tja, het zal vast al ergens op het forum staan, maar na zoeken op "neutraal" en "neutraal graan" en het doorspitten van 25 bladzijden in Recepten/Spirits leek het me makkelijker om gewoon maar de vraag te stellen:
Ik wil op basis van graan een 25 liter stookwijn maken om deze daarna met de T500 tot een "neutrale" basisalcohol te stoken. Ik heb nog 1400 gram roggemout en 600 gram pils mout liggen, dus het zou mooi zijn om dit er ook in te gebruiken....
Age is not important unless you are a cheese, a wine or a whisky...

@mccorner er zijn diverse opties.
Je heb 600 gr mout dus daar kan 5 , 4 kilo gerst of tarwe op . Of mengsel van beide . Gist je op de graan zit je op totaal ongeveer 25 liter
(In 25 liter ongeveer 7,8 kilo stort gebruiken maar dan moet je na maïschen uitfilteren )
Je zou de roggemout kunnen gebruiken maar voor " neutraal " is rogge vrij zwaar in karakter .
Voor een " neutraal " uit pils mout en gerst kun je maischen in 1 stap op 67 gr met ph van 5,4 -5,6 . . Gebruik een mineralen supliment en Gisten met bakkersgist , Fermentis C70 , westcoast van mangrove jack of Red star dady
. Beste min 2 x overhalen . Voor en naloop in finale overhaal .




@robbert waarom moet je hier niet op de verschillende temperaturen maischen
55° 65° 72° 80° ???
en ik dacht dat het 6kg mout is op 25 L moet het 7,8kg zijn?
en is het normaal dat de PH kan dalen naar een 5,2 a 5,3 ook al was de begin ph 5,5




























@ppeterke het maïschen hier is voor alcohol dus is omzetten van het zetmeel naar vergistbate suikers en minder om ook estervormong te stimuleren . Dan kun je volstaan met het 1 stap 67 graden
7,8 kg is Max te gebruiken in 25 liter maar omdat er hier gesproken wordt over niet meer dan 600 gr mout aanwezig is dat is 10% diastatisch min van totaal dan kun je 5,4 kilo aanvullen. Dan kom je op die 6 kilo totaal
Ja het is normaal dat het ph zakt . Tijdens maischen en het kan bij gisten ook nog 1 punt zakken .




@robbert bedankt voor de uitleg
maar ik bedoelde na het maischen dat de ph zakt tijdens het vergisten
na het maischen had ik 5,5 en na een paar dagen vergisten had ik 5,2.
ik dacht dat graan stabiel was kwa PH




























@ppeterke gist maakt noet alleen alcohol en co2 maar tijdens omzetten komen worden ook zuren gevormd / uitgestoten




@robbert en tot hoe laag mag het zakken tijdens de vergisting zonder problemen?
en kan het dat er tijdens de vergisting een correctie moet gebeuren om deze terug te verhogen? zonder eventueel risico op bijsmaak en de boel om zeep te helpen.



























Wat zou het verschil zijn in het eindresultaat tussen een brouwsel van 10% gerstmout/ 90% ongemoute gerst en een brouwsel met 100% gerstmout?








@moonshiner79 opbrengst
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.



























Enkel opbrengst? Geen verschil in smaak?
Als ik het goed voorheb, brengt 10% mout / 90% graan meer op dan een volledig mout brouwsel omdat, bij dit laatste, een deel van de energie reeds in het kiemen is gestopt. Correct?








@moonshiner79 niet alleen opbrengst, smaak en mogelijke andere problemen. 10% mout en de rest granen kan maar het levert al snel de mogelijkheid dat er te weinig omzetting gebeurd. Ligt er ook aan hoe je doet maischen en hoe goed je dat proces snapt. Vuistregel is 20% diastatisch mout, afhankelijk van de graansoort die niet diastatisch is kan t nog extra werk zijn. Ook de ketel due gebruikt wordt kan ern bepaalde sinecure opleveren.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.








@moonshiner79 niet alleen opbrengst, smaak en mogelijke andere problemen. 10% mout en de rest granen kan maar het levert al snel de mogelijkheid dat er te weinig omzetting gebeurd. Ligt er ook aan hoe je doet maischen en hoe goed je dat proces snapt. Vuistregel is 20% diastatisch mout, afhankelijk van de graansoort die niet diastatisch is kan t nog extra werk zijn. Ook de ketel due gebruikt wordt kan ern bepaalde sinecure opleveren.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.




























@moonshiner79 je zal ietsjes verschil zien in opbrengst maar een groot verschil in smaak en karakter . Ook kun je nog meer verschil krijgen door hoe je het gaat maïschen.
Dan is ook de vraag wat ga je ermee maken ? Is het voor je brandewijn. , Jenever , gin of een whiskey of Ga je het voor een alcohol voor likeur gebruiken .
Dus ook hoe stook je het af . Tot welk percentage en wil je meer af minder achtergrond toon als " warmte " of misschien wat scherper



























@robbert Ik heb wat geshopt met black friday en heb de grainfather G30 incl reflux en twee conical fermenters GF30 aangeschaft. Hiermee zal ik mijn eerste graan mash maken.
In de eerste plaats zou ik gewoon een neutraal willen maken voor likeuren. Gaat via de G30+reflux dus dit wordt een sterke alcohol van rond de 95%. Later wil ik jenever en gin maken maar daarvoor heb ik een alambiek nodig als ik het goed begrepen heb. Dus ik hou het even bij een zachte neutrale alcohol tot ik het maisch -en stookprocess onder de knie heb.
Jij bent diegene die mij overtuigd heeft om naar graan te gaan. Net om die scherpe smaak van suikermashes te vermijden 😊
Kan je wat meer vertellen over het volgende aub:
"een groot verschil in smaak en karakter . Ook kun je nog meer verschil krijgen door hoe je het gaat maïschen"
Welke is dan beter voor een neutraal? Zijn er dan verschillende manieren om te maischen?
PS: Heb 2 fermenters dus ik sta open voor wat experimentjes. Alle tips zijn welkom 😉




























@moonshiner79 in topic graanalcohol staat ook al een receptuur. .
Een alcohol maken voor likeur is maar net wat voor likeuren je gaat maken .
Ga je fruit likeuren makem is een alcohol uit fruit beter . Ga je meer met kruiden e.d zijn granen beter.
Het is niet echt noodzakelijk dat de alcohol ook 95 % is een smaakarme Goed gestookte alcohol van 82 - 82 % kan afdoende zijn ( alcohol van 95 % heeft enkele ppm stoffen in de rest 5 % die ook al bepaald kunnen zijn en bij niet goed gestookt irritant )
Scheiding van voor en naloop is ALTIJD noodzaak in finale stook. Dus 2e of 3e overhaal .
Je kunt dus in de basis alcohol iets basis " warmte of scherpte " katakter geven .
Gebruik je meer verhouding van graan met mout. Met meer graan zal het zachter en warmer op de tong liggen dan meer mout.
Inderdaad kan maischen ook invloed op smaak brengen door vorming van esters en ook aminozuren en eiwitten werking.
Wil je als beginner en ook nog ervaren met maichen is ook een optie om simpel te beginnen met een mout als pilsmout ( vanwege diastatische vermogen ) en in verhouding dat 1 :5 er gewalst gerst erbij . ( Dus 20 % mout op totaar )
Omdat het voor gewoon alcohol is maischen met eerste temp stap van 65 graden 60 min en tweede stap 72 graden .20 min .
Hierna spoelen met 80 -82 graden. .



























@robbert Wederom bedankt voor deze fantastische uitleg!
- Je stelt gerst voor als graan. Mag het bv ook tarwe worden? Of is deze minder geschikt?
- Ik vroeg me ook nog af waarom het spoelwater zo'n precieze temperatuur moet hebben?
- En na het spoelen moet ik waarschijnlijk nog koken om potentiële schimmels te doden, correct?




























9@moonshiner79 je kunt gerstemout en tarwe gebruiken maar ook gerstemout met gerst en tarwe . Je houd daarmee warme maar lichte achtergrond en voor maischen geeft dat weinig verschil. Granen als Rogge boekweit en haver zou ik zijn wat meer vragend en aanwezig .
Spoelen heeft ook als reden om enzym werking te beëindigen. .
Te hoge temperaturen zouden voor alcohol van hoog percentage niet veel verschil maken maar voor brandewijn. Jenever , whiskey e.d. is beter om niet te hoog te gaan omdat je daarbij smaakstoffen veranderd of verminderd .
Nee je hoeft niet hoger om schimmels tegen te gaan. Meeste schimmels en bacteriën gaan tussen 72 100 graden al dood



























Ik denk dat ik het maischen intussen min of meer snap.
De volgende stap wordt dan het vergisten. Hierover heb ik nog wat vraagjes 😊
- Ik lees in andere topics dat je fan bent van fermentis c70. Is het echt de moeite om meer uit te geven voor deze gist? C70 kost me ongeveer 30€ incl verzending. Of kan ik evengoed bruggeman gebruiken? Die kan ik halen om de hoek voor 4€. Is er verschil te proeven tussen deze gisten? Of gaat het eerder over opbrengst?
- Hoeveel gist voeg ik toe voor een 25 liter graan mash?
- Moet ik nog gistvoeding toevoegen of zit alles reeds in het graan brouwsel?
- Welke temperatuur hou ik het best aan?




























@moonshiner79 de c70 en de Brugge man zijn met een normale verhouding beide prima gisten . Ook beide vrij universeel te gebruiken. Van de c70 kun je minder gewicht gebruiken dan de bruggeman



























Ik verwacht elk moment een GF30 (zie foto). Denk dat deze ideaal zal zijn voor een stabiele vergisting. Dus ik stel deze dan in op 22°C.
- Moet ik dan nog gistvoeding toevoegen of zitten alle voedingstoffen reeds in de graan mash?




























@moonshiner79 in principe zijn er in een graanbeslag al voedingstoffen aanwezig. Maar Een klein beetje dap kan geen kwaad. .



























@robbert Raad je een gist starter aan of kan de bruggeman er in korrelvorm in?
Indien gist starter, hoe maak je deze en hoelang moet deze gisten vooraleer hij in het vat mag?




























@moonshiner79 als je de Bruggeman korrels er zo in mikt . Werkt het meestal prima . Als ik een dergelijk gist gebruik maak ik het te voren met wat lauwwater op zelfde temp als de rest aan als een papje en doe een paar druppels citroensap erbij en wat rietsuiker . En voeg het zo toe . Een gist starter voeg je toe als je ziet dat er activiteiten zijn. ( Belletjes ,



























Hey Robbert,
Intussen staat mijn 2de brouwsel al goed te vergisten op de bruggeman gist. De vergisting startte nagenoeg direct! Ik ben gestart op 23°C en sta intussen al op 24.3°C. De temperatuur stijgt wss door het gistingsproces. Ik hoop dat het niet veel hoger gaat, gezien de beste gisttemperatuur tussen 21-24 is...
Nog een vraagje... De gist werd er gisteren in gegooid op PH 5,5. Vandaag, een goeie 12u later is de PH gedaald naar 4.4. Is dit normaal? Hoe hou ik deze best onder controle? Het kan toch niet de bedoeling zijn om elke dag calciumcarbonaat toe te voegen?
Ik heb ook al gelezen over oesterschelpen. Is dit een goeie optie in een conisch vergistingsvat (grainfather GF30)?




























@moonshiner79 de temperatuur van rond 24 is mooi zolang het met deze gist maar inder de 28 graden blijft .
Ph zal altijd tijdens gisting zakken een hele punt is normaal.
Je kunt ala hij door de 4 heen gaat mwt wat calcium bijsturen en anders kun je wat schelpen of eierschalen erin doen.



























Enkel als hij onder de 4 zakt bijsturen? Ik had verstaan dat de PH zo stabiel mogelijk moest blijven. Er is dus wat speling toegelaten?
Ik ben ook wat aan het sukkelen met de hoeveelheden calcium. Het lost wss ook niet direct op? Hoeveel calciumcarbonaat moet erin om 1 punt te stijgen (4.4 naar 5.4)? Voor 25L dan.




























@moonshiner79 zo stabiel mogelijk in ph is wel te prefereren maar er is zowiezo verloop.
Niet te abrupt dingen doen . Als onder 4 zakt in de gaten houden en even afwachten zodra hij inderdaad op 3,8 zit bijstellen . Het kan op dit punt blijven hangen .
Hoeveelheid calcium heeft te maken ook met aantal liter en het zuur. . dus opname .
Per 2 gr bijsturen en control eren na 20 min . Is dan nog te laag weer iets bijvoegen . Zou je ineens te veel bijvoegen moet je weer aanzuren .



























Dus indien hij boven PH 4 blijft, zou je niets toevoegen om hem terug op 5.4 te brengen?




























@moonshiner79 als ph boven 4 blijft en vergisting verloopt gewoon voorspoedig zou ik niet gaan aanpassen .
Let oo dat vergistingen niet te lang gaat duren en stook meteen af na beëindiging van vergisting. .



























@robbert moet je niet eerst klaren vooralleer je afstookt? Ik veronderstel dat jij geen turbo clear gebruikt 😉 Hoe doe je het dan wel?




























@moonshiner79 ik gebruik nooit dat soort moderne overbodige dingen als turbo clear. Ik heb gewoon een goed werkende ketel die een troebel beslag gewoon zonder aanbranden helder en goed krijgt. . Of ik nu gewoon rond 95 % wil maken of een brandewijn op volledige wijn met vaste stoffen ( pulp ) wil maken dat doen de ketels naar behoren.
Een goed beslag / mash met goede producten maakt het ook beter te verwerken .
Wanneer de gisting stopt is al het meeste dode gist bezonken . Ik hevel af in ketel en laat het drap laagje achter .
Soms gebruik ik een kaasdoek in trechter die op ketel staat en " filter " ik iets na maar dat hangt af van beslag .
Laat je een gistton lang staan gaat ook kwaliteit verloren.
Koud klaren is iets voor de biermaker.
Als je meteen een beslag / mash koud wegzet houd het ook meer co2 vast . Voor bier leuk maar niet in stookketel .



























Ik zit intussen aan mijn 3de graan brouwsel. Deze keer kwam ik uit op 1070 SG. Een stuk beter dan mijn vorige brouw! Heb al veel bijgeleerd maar heb het nog steeds niet voldoende onder de knie...
Het ging niet van een leien dakje. Ben begonnen met 5kg graan (1kg gerstemout / 2kg tarwe / 2kg gerst). Bovenste filterplaat van de grainfather G30 heb ik niet gebruikt zodat ik constant kon blijven roeren. Ik denk dat de hogere SG komt door dat extra roeren. Het nadeel was wel dat mijn onderste filterplaat verstopt geraakte. Die heb ik af en toe moeten vrijmaken met een lange roerstaaf, zodat de wort er toch door kon sijpelen. Misschien moet ik hier in de toekomst rijsthulzen gebruiken?
2de probleem was dat de jodiumtest bleef verkleuren. Heb extra lang op stap 72°C gebleven en dan zelfs nog eens teruggekeerd naar stap 65°C. Maar dit verbeterde niets. Heb uiteindelijk 1kg mout toegevoegd om nieuwe enzymen te verkrijgen. Dan was het uiteindelijk toch gelukt. Jodiumtest verkleurde niet meer. Eindresultaat na spoelen was 16,5L met SG 1070.
3de probleem was dat de vergisting startte als gek. Ik heb 50gr bruggeman toegevoegd en de dag erop borrelde het waterslot bijna 2x per seconde! Zo heftig had ik het nog niet gezien. Ik heb nochtans deze keer geen "moonshiner kneierij" toegepast 😉 Ik bedoel dan geen extra zuurstof ingeroerd via whirlpoolen. Gewoon de gist erop gestrooid bovenaan en laten doen. De PH daalde ook heel erg sterk. In een dag tijd van 5.6 naar 4.56. Je vertelde reeds dat het normaal is dat de PH 1 punt verloopt tijdens de fermentatie maar hier hebben we het over 1 punt in een dag! De temperatuur liep ook heel hoog op. Van 22 naar 26 graden. Toen hij neigde om nog hoger te gaan, heb ik het vat even in het tuinhuis gezet om af te koelen. Enkele uren later zat het terug op 22°C. Is er niet onder geweest maar sinds dien is de activiteit ferm afgenomen. Het waterslot borrelt nog 1x per minuut wat wel een groot verschil is met 2x per seconde de dag ervoor. Ik weet niet wat ik mis doe. Of is dit temperatuur/PH verloop volledig normaal?




























@moonshiner79 de eerste paar dagen is vaak de heftigste activiteiten inderdaad na enige tijd neemt het wat af en zal her gestadig door gaan . Ja dat klopt in de eerste periode zakr ph maar als goed is blijft het nu vrij stabiel. Als gisting warmer wordt is ook normaal. 26 -28 graden is geen probleem het zakt vanzelf . Om het dan buiten te zetten zou ik niet aanraden . Grote temperatuur schokken kan giststress geven.
Het kan inderdaad dat je mout niet voldoende enzymen bevat hangt af van type en hoe vers het is. .
Vroeger ging men meest uit van dat een deel van 10% met diastatische vermogen voldoende was maar met de moderne verbeterde gewassen kun je beter 20% aanhouden .
Wat betreft manier van roeren of verstopt raken bij een grainfather Tja . Daarom gebruik ik een pan . Nooit problemen mee



























Vandaag was het mijn eerste brouwdag met de G30. Ik dacht succesvol tot ik het SG gemeten heb van het uiteindelijk brouwsel. Ik kom uit op een SG van 1034. Dat is toch veel te laag?
Volg even mee met mijn werkwijze.
Ik ben gegaan voor 7,8kg graan in het totaal:
- 1,56kg gerstemout (pilsmout) Klam geschroot op 1.25mm (Probeerde eerst 1.14mm maar het resultaat was heel fijn en veel poeder).
- 3,12kg gerst (ongemout) Klam geschroot op 1.14mm
- 3.12kg tarwe (ongemout) Klam geschroot op 1.14mm
Dit alles in de G30 gestort waar er reeds 22L voorverwarmd was aan 65°C. Wat mineralen complex toegevoegd ook.
Ph gecorrigeerd naar 5,4 met melkzuur.
60min op 65°C en dan 20min op 72°C
Jodiumtest gedaan. Geen verkleuring. Dus begonnen met spoelen.
Dan 14L van 82°C over het graan gegooid om uiteindelijk op 25L brouwsel uit te komen.
Brouwsel wat laten afkoelen en rond 30°C heb ik het SG gemeten van 1032. Via een calculator heb ik deze waarde gecorrigeerd voor 20°C = 1034.
Ik vraag me af wat ik verkeerd gedaan heb. Gezien de jodiumtest niet verkleurde ga ik ervan uit dat alle zetmeel omgezet werd in suikers. Maar misschien is niet alle zetmeel uit het graan geraakt? Heb ik te grof geschroot? Ik post wat foto's.
EDIT: ik kan slechts 1 foto per post toevoegen. Dus ik stuur de rest in aparte posts.



























Dit is het resultaat van de ongemoute gerst, klam geschroot op 1.14mm. Hier twijfel ik over. De graantjes zijn wel iets gebroken maar vallen niet vanzelf uit elkaar. Is dit ok?


















































































@moonshiner79 vochtig schroten kan voordeel hebben bij het uitspoelen maar als te vochtig doet kunnen de kafjes ook slechts kneuzen en niet voldoende open gaan om voldoende uit te spoelen .
Dat is op een van de foto's ook vrij duidelijk. Kan ook dat de wals niet zo goed is voor klam. . ( Bijv. Te glade wals rollen. Dan plet je misschien alleen wat . )
T gaat om goed filter bed voor uitspoelen ok denk dat daar misschien iets niet goed is gegaan. .
Ik snap iets niet in jou aantal liters de 7,8 kilo in begin gestort op 22 liter + 14 liter spoelen kom ik op 36 liter . Je eind was 25 liter waar is 11 liter ? Of was het 1,4 liter
Gem gebruik je 3,1 a 3,4 liter per kilo .
Ik denk dat je ruim gespoeld hebt en misschien te vochtig hebt geschroot en niet geheel goede afstelling .
SG van 1034 is mee te werken maar vrij laag inderdaad je kunt het beste nu inkomen. Hierdoor verdampt vocht . En stijgt SG .



























Kan de lage SG te verklaren vallen door het gerst graan dat onvoldoende geschroot werd? Of is er nog meer aan de hand? Hoeveel SG zou ik ongeveer moeten meten?
Ik heb zeker niet TE nat geschroot. Heb enkel met een fijne vernevelaar er kort over geweest. De schrootmolen is deze vanop stookwinkel, met 2 rollen.
Ivm het aantal liter: (22L) - (het graanvolume) - (verdamping) + 14L = 25L
Blijkbaar ben ik die 11 liter vooral verloren door het graanvolume en vochtopname van het graan. Toen ik de graankorf omhoog trok, heb ik gewoon gespoeld tot ik terug op 25L zat.
Is dit niet ok?
Ik doe morgen een nieuwe poging. Misschien schroot ik alles wat fijner en droog deze keer. Moest je nog tips hebben, graag.
Ps: Het brouwsel met SG 1034 staat intussen al te gisten op 29°C (gist range is 20-32). Ik heb een vodka gist gebruikt van still spirits, gezien ik deze nog had liggen. Zou ik er wat suiker aan toevoegen om toch nog een redelijke opbrengst te verkrijgen?
Ps2: Ik heb gemaischt met 22 liter water. Volgens je 3.1 a 3.4L/kg is dit wat weinig. Mijn circulatie klep stond volledig open en het brouwsel liep niet in de overloop. Ik zie op youtube filmpjes dat die klep geregeld wordt tot er net wat overloop is. Of zie je hier geen probleem in?




























@moonshiner79 normaal kilo water verhouding is 3,1 liter per kilo bij maischen. Je zal voor dat apparaa misschien iets moeten schipperen in verhouding .
Ik vermoed dat je inderdaad bij het uit uitlekken te veel vocht bent kwijtgeraakt door achterblijven in de mout / graan waardoor je hoeveelheid zo terug liep en jij moest aanvullen. Dan is ook het SG erg laag.
SG zou normaal rond 1060- 1070 moeten uitkomen . .
Ik zou het puur houden en geen extra suiker toevoegen.



























Ok, ik zal geen suiker toevoegen. Zo kan ik de smaak tussen de vodka gist vergelijken met de smaak van de bruggeman.
Vandaag heb ik een 2de poging ondernomen. Deze keer heb ik de ongemoute gerst en tarwe op 0.75mm geschroot. Dat klinkt heel weinig maar enkel zo kon ik de granen echt openbreken. Ik vermoed dat het graan erg vers is en zo wat zachter. Ik heb ze van demolenwinkel.nl. Het mout schrootte ik dan weer heel gemakkelijk op 1.14mm. Deze keer heb ik alles droog geschroot.
Verder heb ik dezelfde procedure aangehouden als vorige keer. Vandaag kom ik uit op een SG van 1048. Dat is al iets beter maar nog niet de verwachtte 1060.
Ik heb hieronder enkele tips gelezen van jezelf en Alchemist. Met de grainfather G30 zou 7.8kg graan teveel zijn. De volgende keer probeer ik met 5kg. Ik zal ook je tip volgen ivm spoelen met het wort op 80°C en dan nog een klein beetje naspoelen met warm (vers) water.
Ik geraak er wel. Twee brouwsels intussen op de teller. En de 2de was al beter dan de eerste 😀
Nu is het wel 3 weken wachten voor de volgende brouwdag want ik heb slechts 2 fermenters 😊




























@moonshiner79 verschillende graantype moet je altijd de graanwals even voor bijstellen in afstand . .
Het verschil tussen de vodka gist en de bakkersgist zal zeker te proeven zijn . En ook nu beter in smaak .
3 weken is zo om. .



























Ik vrees dat de vodka gist aan het vastlopen is... Het waterslot borrelt elke 3 minuten terwijl de bakkersgist elke 7 seconden borrelt. De PH was heel laag (4.2). Heb deze bijgestuurd maar hij blijft heel traag vergisten... Enig idee wat ik nog kan proberen? Zou ik er bakkersgist bijgooien?




























@moonshiner79 waterslot is geen indicator van verloop . Slechts een stankafsluiter dat bijkomstig borrelt. . Er is activiteit dus wacht af .
Je zou eventueel SG kunnen bekijken . Vergelijk met begin sg . En over 3 dagen zien of het nog verder is gedaald.
Een bijsturen van SG zal je ook pas na een dag zien of vergisting verandert niet binnen enkele uren.
Nee ga niet gist bij gooien ze kunnen elkaar helpen maar ook omzeep helpen . Dus zolang activiteit is gewoon rustig laten begaan .



























Ik ben 2 weken van huis geweest en heb net een check gedaan van mijn brouwsels.
Intussen zitten we aan dag 17 van de fermentatie.
Eerste brouw is van SG 1034 naar SG 1016 gegaan. PH is 3.71 (temp constant op 24°C met vodka gist van still spirits).
Tweede brouw is van SG 1048 naar 1010 gegist. PH is 3.69 (temp constant op 23°C met bruggeman gist).
Zoals je kan zien is de PH heel laag. Deze ben ik momenteel aan het corrigeren maar ik vrees ervoor dat er al schade geleden is? Ik heb gedurende 2 weken de PH niet kunnen opvolgen dus ik weet niet hoelang ze reeds onder de 4PH aan het fermenteren zijn.
Ze zijn beide wel nog aan het fermenteren. Er is nog activiteit te zien aan het waterslot.
PS: Ik heb een foto toegevoegd van de eerste brouw. Er hangt zwarte aanslag aan de rand en er zitten kleine zwart-bruine stukjes in het brouwsel zelf. Is dit normaal? Het ruikt ook helemaal niet lekker...
Hier dus wat vraagjes:
- Lijkt het SG verloop correct?
- Wat kan er gebeuren als er te zuur gefermenteerd wordt?
- Kan ik iets doen om dit PH verloop te voorkomen in de toekomst door bv de vergisting te starten aan hogere PH?
- Ziet bijgevoegde foto er OK uit?
- Is het aangeraden om af en toe de dode gistcellen af te tappen onderaan de conische fermenter? Ik heb daar namelijk een kraanje zitten. Of blijf ik eraf?




























@moonshiner79 nee ga niet aftappen tussendoor . In de laag zitten nog voeding stoffen . En je moet een gistende massa zo weinig mogelijk verstoren .
Ik heb niet geheel meegekregen wat de basis ingrediënten zijn . Ik vind de kleur wat licht. Misschien maischen niet volledig geweest .
Kan ook reden zijn van lage PH..
Te zure fermetatie kan tot doorslaan in acetaten lijden . Daarom tijdig corrigeren of stoppen en verwerken .
Het verloop betreft SG is prima.
Normaal start je na maischen met een ph van rond 5,2. .
Verloop tijden proces mag 1 a 1,2 punt zijn.
Je kunt op moment van aanzetten een vast calcium product toevoegen wat langzaam verloop van verzuren wat stabieler maakt . Denk aan kokkelschelpen , eierdoppen ( ook uitgekookt bot materiaal wordt wel gebruikt ) . Er zijn ook fosfaat mengsel te gebruiken als zuurbuffer. . Ik vermoed dat er wel kanten klare zuurbuffers te vinden zijn bij shops als stookwinkel en andere shops voor bier brouwers .
Je krijgt inderdaad wel een aanslagrandje in maischpan . Soms wat lich" carameliseren " wat snel wegveegt .
.Zwartbruine stukjes ?Misschien iets aanbranding gehad ,?



























Goed te horen dat ik op schema ben qua SG verloop. De PH ben ik nog aan het corrigeren.
De basis ingrediënten zijn tarwe, gerst en gerstmout. Zie iets hoger in deze thread.
Kleur is mss wat licht omdat ik slechts op SG 1034 uitkwam... Het maischen was wel compleet gezien de jodiumtest bruin bleef.
Die zwartbruine stukjes zijn wss hetzelfde materiaal als dat zwart aan de rand. Aanbranding heb ik niet gehad.
Ik zit wel in met die verhoogde kans op acetaten. Worden deze volledig uitgedestilleerd in de reflux kolom of zal dit te smaken zijn in het eindproduct?




























@moonshiner79 dan zijn die stukjes wat gecaramelliseerde resten .
Bij maischen zet je meer ketens om dan alleen zetmeel . Hoewel de jodium test als algemene test wordt gebruikt is het niet dat 100 % van de ketens zijn omgezet.
Nee als je tehoog in acetaten zit waardoor de smaak afwijkt of is aangetast krijg je dat NIET met een reflux kolom eruit . Heb je aanvullende bewerking nodig.
Acetaten zijn aLcohol en zuur bindingen. Dus zullen ze ook al bindingen aan alcohol meekomen als onderdeel .
Het is dus verstandig om een gefermenteerd beslag / mash ALTIJD snel te verwerken en een week of langer te laten staan . Ook al is gist eruit en zelfs met moderne hobby klarings middelen geklaard. Zuren en alcohol blijven aanwezig en het " schijkundige proces gaat gewoon door.



























In mijn geval is de fermentatie nog bezig. Vanaf welke SG mag ik destilleren? 1000 of lager?
Hoe kan ik testen op acetaten? En hoe krijg ik deze eruit?
Denk je dat er zich al veel acetaten gevormd hebben gezien mijn brouwels (voor een onzekere periode van max 12 dagen) gefermenteerd werden aan een PH van 3.7?




























@moonshiner79 je kunt er op twsten maar je kunt het ook ruiken en proeven als het doorgeschoten is. .
Als de geur gewoon bierachtig zuur is is het okee. Zit er een beetje een scherpe " lijm" lucht aan en prikt een drup een bijtend op de tong dan begint het een probleem te worden. .
Vanuit hier kan ik niet zeggen of het doorgeschoten is .
Het mooiste is het als je op of onder overgaat tot destilleren .
Maar je kunt als het moet bij 1010 al ingrijpen en overhalen .



























Geen lijmgeur dus dat is wel ok hoop ik.
Ik heb net nog eens een SG meting gedaan en de waardes blijven hetzelfde als 4 dagen geleden. Namelijk SG 1016 en 1012. De vergisting is dus gestopt.
De PH is nog steeds laag sinds mijn correctie met calciumcarbonaat (PH 4.06 en 4.33).
Is de vergisting vastgelopen door een te lage PH? Wat zou je aanraden in dit geval? PH verder corrigeren en hopen dat het opnieuw start?
Ps: Ik merk ook dat er veel koolzuurgas in het brouwsel zit. Als ik lichtjes roer met de SG peiler, zie ik het wat bruisen. Is dit ok?




























@moonshiner79 ph verder zo laten. En nooit in een gistend beslag roeren .
Kijk of het nog zakt in komende dagen zo niet afstoken. .



























Ok, ik wacht nog even af.
Maar wat zou de reden kunnen zijn van het stilvallen van de fermentatie? Ik probeer zo proper mogelijk te werken en de vergisting gebeurde op constant temperatuur (max 0.5°C afwijking).
Is het door de PH die te diep gezakt is? Of heeft PH er niets mee te maken?




























@moonshiner79 het kan aan ph liggen maar ook aan het gist zelf , giststress . Of voeding .,




























@moonshiner79 door te vochtig lijkt het misschien ergers dan het is. . er zijn nog groffe kafjes die op rooster prima doen .




























@robbert 2 x overhalen, voor een neutrale alcohol spreken we hier dan over overhalen met de kolom of met de helm?




























@odevie ook met kolom moet je 2 x overhalen voor een goede alcohol
Ik had gisteren een vergelijkbare Sg (1032 ) Uit 9 kilo graan in uiteindelijk 22 liter, en vind dit ook erg laag.
Nu was dit mijn eerste graan alcohol en ben nieuwsgierig wat voor SG jullie behalen?
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.


@hilly : stort van 6 kilo gerstemout, maisch met 20 liter water, uiteindelijk met hevelfilter in een gistton, waarbij ik met heet water naspoel tot 23 liter in gistton (zodra bovenzijde van gerstemout enigszins droog wordt in de pan, doe ik er weer heet water overheen) --> s.g. van 1060 à 1065
@kevin, Ik begrijp (ook na het lezen van bovenstaande berichten) niet hoe ik zo laag ben uitgekomen.
het maischen heb ik volgens de juiste stappen gedaan en het spoelen volgens mij ook, net zoals het schroten.🤔
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.








@hilly Kun je wat meer informatie geven?
- Welke brouwketel heb je gebruikt? Volume is ook van belang.
- Heb je p.H. gecorrigeerd?
- Heb je tussendoor ook geroerd?
- Hoeveelheid maischwater en spoelwater?
- Temperatuur spoelwater?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Brewmonk 30
Ph gecorrigeerd naar 5,5
Ik heb de pomp aangehad
25 liter opgezet en 5 liter van 80gr gespoeld.
Ben nieuwsgierig welke tips je hebt
hier nog wat aanvullingen
2400 gr pilsmout
600gr chocolade mout
6 kilo gerst
25 liter water en 5 liter voor spoelen (na spoeling ruim 20 liter over van SG 1032)
80 gr bakkersgist
8gr DAP
maischen
55 gr - 20 -30 min
65 gr 60 min.
72 gr 20 min
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.








@hilly Aha dat maakt wat dingen duidelijk.
- Je beslag is echt dik, 2,7 liter per kilo graan, 3,2 wordt eigenlijk als ondergrens aangehouden.
- 9 kilo is zo'n formaat brouwketel is gewoon teveel, ik heb zelf niet hoger dan 7 kilogram durven gaan (Grainfather G30) en daar bemerk ik al verlies, ik red een S.G. waarde rond de 1.060 dan. Door hobbybrouwers wordt 5 kilogram als praktische max aangehouden bij de G30.
- Vanwege de hoeveelheid graan krijg je een stevig bed waarbij de pomp niet voldoende is om circulatie te verzorgen, dat is een gegeven bij automatische brouwketels. Om rendement te verhogen zul je toch moeten roeren, met name tijdens het toevoegen van de graan aan het water en tussendoor ook.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist, meer is dus niet altijd beter!
kan ik dan met betere circulatie en minder graan een betere sg halen?
En hoe moet ik dat zien met dat roeren? moet ik de ketel dan zonder de filters gebruiken?
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.








@hilly Meer is inderdaad niet altijd beter, met een hoop dingen bij het brouwen moet je in een bepaald grensgebied werken, p.H. temperatuur, hoeveelheid water versus graan, voeding, mineralen etc. De omzettingen van zetmeel naar kleinere suikers tot uiteindelijk vergistbare suikers hebben een aantal dingen nodig behalve de enzymen, met weinig water en circulatie ga je daarop inboeten.
Ja ik heb met 5 kg graan op eenzelfde hoeveelheid water een hogere S.G. waarde gehaald, iets van 1.065.
De bovenste filterplaat niet gebruiken en met een lepel of spatel of roerstok roeren gedurende het proces. Let erop dat wanneer je het graan in het water doet je dit beter in gedeeltes kun doen en goed moet roeren om ervoor te zorgen dat het graan goed bevochtigd wordt (ergo geen klonters meer).
Eventueel kun je ook eens op internet zoeken naar verhoudingen maischwater en spoelwater, 5 liter op 9 kilo is ook weinig 😉 , ikzelf doe dat op gevoel dus ben een slechte leidraad.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.




























@alchemist je gebruikt 3,1 liter water per liter graan/ mout.
Je kunt op verschillende manieren spoelen .
De uitgefilterde wort kun je op temp van ca 80 graden opnieuw door de borstel laten lopen waardoor de wort het spoelen doet en meer opneemt.
Hierna spoel je nog een keer opnieuw met kleinere hoeveelheden warm water naspoelen . Hierbij kun je met ongeveer 800 ml per kilo toe .
Tijdens spoelen laat je niet "droog" worden het spoelwater voeg je in delen toe steeds als net het water nog boven borstel staat voeg je toe.
Mooiste is een soort zeef op kunstof plaat op borstel te leggen en zo te spoelen waardoor je niet het water direct door een punt spoelt en beter verdeeld.
Er zijn 10 talle berekeningen en gedachten over spoelen.
De een gaat uit van ketel volume de ander van gevoel .
En volgen op eigen ervaring of wat buurman zegt
Er zijn veel menningen en berekeningen met gemiddelde te vinden waarbij uitgegaan wordt van 2 liter spoelen per kilo vaste stof .
Te veel heet spoelen kan zorgen dat je met het hete water meer looizuur en andere stoffen gaat mee nemen .
Wil je exact spoelen doe je eerste spoeling met 800 a 900 mil per kilo . Laat uitlekken en Hierna spoel je boven lege ton met meten van sg. Je ziet aan kleur en sg dan wanneer je spoeling volkomen is .
Je moet uitgaan dat 10 liter whiskey begint met 32 -36 kilo graan / mout . Waarna met toevoegen van water ,spoelen en indampen 90 tot 110 liter totaat wort gebruikelijk is. Met een SG van rond 1060 .
( Ga je uit van standaard inhoud en functioneren van brouwapparaat of opslag ketels . Kan het zijn dat de hoeveelheid hoger is en SG lager . )



























Bedankt voor deze tips. Ik heb er ook wat aan.
Heb zelf ook de G30 aangeschaft en intussen 2 brouwsels achter de rug, telkens met 7.8kg graan. Bij de eerste haalde ik 1034, bij de 2de 1048, enkel door fijner te schroten.
Ik zal je tips toepassen op de volgende brouwdag. Hopelijk haal ik die 1060 met 5kg. Ben benieuwd!








@moonshiner79 Als je van te voren tijd hebt is het bekijken van Youtube filmpjes van David Heath nog een optie (tip van Munckerik), alhoewel deze man volgens mij wel voor Grainfather werkt en ook een carrière als inspreker voor audioboeken voor het slapengaan zou kunnen overwegen, zitten er wel handige tips tussen met wat aha momentjes.
Let wel, het is bedoeld voor bierbrouwen dus sommige informatie is niet altijd even nuttig om over te nemen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.



























Dag Hilly,
Ik ben ook volledig nieuw in de brouw wereld. Ik heb vandaag mijn 2de brouwsel kunnen opkrikken van SG 1034 naar 1048 door het graan fijner te schroten (0.75mm setting met de 2 rollen schrootmolen vanop stookwinkel). Enkel dan kon ik de granen echt breken. Misschien heb je hier iets aan.
Laatste bericht: Nieuw lid. Ons nieuwste lid: leonvandorp Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten