Jaja, op dit moment kan je ze overal plukken. Van die mooie witte, welriekende vlierbloesem schermen.
Heerlijk om te frituren in een (bier) beslagje en dan wat poedersuiker, of natuurlijk limonadesiroop ervan maken.
Een weekje geleden heb ik 1,5 kg geplukt en weggezet op neutrale alcohol van ongeveer 82%. Ik schat een liter of 4 bij elkaar.
paar vragen aan de “alwetenden” opmdit forum:
-hoe lang moet deze maceratie het beste duren?
-welke smaken moet ik er (idealiter) nog aan toevoegen als smaak-ondersteuning en in welke hoeveelheid ongeveer?
Er zitten steeltjes in.. dat gaat ruiken naar kattenpis.
Heb Vlierbloesem likeur gemaakt, 15 grote schermen ontdaan van ongedierte en alleen de bloempjes genomen, dus geen takjes erbij. Totaal 93 gram, 160 gram rietsuiker toegevoegd in een weckpot, schil van een citroen geraspt (zonder het wit) en de sap van de hele citroen genomen. Vervolgens 35% toegevoegd en 48 uur donker en koel weggezet. Daarna gezeefd door een natgemaakt theedoek. Heb totaal 1.5 L, de 35% is lekker maar scherp qua alcohol. Dus 100 ml genomen en door verdund naar ca 18% en 83 gr suikersiroop toegevoegd, ik ruik heel duidelijk de Vlierbloesem en smaakt heerlijk. Heb wel de bloemen met de hand geplukt, volgende keer met een zak proberen en het recept van Pikketanus volgen.