@zoef ik ben niet van de siroop of likeur, maar maak wel jaarlijks een wijn van de bloesem. Ik kan je geruststellen; vlierbloesem heeft sowieso een kattepislucht. Ik scheidt ook de steeltjes van de bloesem, maar dit om bittere (tannine) en vegetale smaken te mijden.
Je kunt de bloemetjes van de steeltjes scheiden door na de oogst van de schermen, ze in een zak met voldoende lucht er in donker weg te zetten op kamertemperatuur voor ca 24u. Als je met de zak enkele minuten gaat schudden laten de meeste bloemetjes vaak al los. Steeltjes kun je er uit vissen en de bloemetjes die er nog aan zitten wat los 'kietelen'.
(Voor de wijn gebruik ik voor 25L;
- 2,5 - 3,5L bloemen
- 4,5 - 5 kg suiker
- 2,5g citroenzuur en wat wijnsteenzuur
- gistvoedingszout (DAP)
- water
- champagnegist
- sulfiet (KDS)
Suiker inverteren met wat citroenzuur, 3 kwartiertjes koken met weinig water. Dit in gistvat en aanlengen tot liter of 23. Aanzuren met wijnsteen tot ca 4,5. Temp checken of t onder de 32°C is, dan gistvoeding oplossen in wat water en bijvoegen. Bloemen erbij en 2 zakjes gist (beste als starter toevoegen). Na 24 - 36u bloemen eruit halen en aanvullen tot 26L met reeds gekookt en afgekoeld water. Ca maandje laten gisten en dan overhevelen met wat KDS. De pH mag dalen tot 3,6, maar als ie lager wordt een beetje bijsturen met wat calciumcarbonaat. Verder laten bezinken en weer blijven overhevelen. Als ie helder is bottelen en tijdje laten rijpen op fles.)