Meldingen
Alles wissen

Vlierbloesem likeur


zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Jaja, op dit moment kan je ze overal plukken. Van die mooie witte, welriekende vlierbloesem schermen.
Heerlijk om te frituren in een (bier) beslagje en dan wat poedersuiker, of natuurlijk limonadesiroop ervan maken. 

Een weekje geleden heb ik 1,5 kg geplukt en weggezet op neutrale alcohol van ongeveer 82%. Ik schat een liter of 4 bij elkaar.

paar vragen aan de “alwetenden” opmdit forum:
-hoe lang moet deze maceratie het beste duren?

-welke smaken moet ik er (idealiter) nog aan toevoegen als smaak-ondersteuning en in welke hoeveelheid ongeveer?

 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

de verse bloesem in een grote glazen pot

1655634772-BBD4CE11-CD8E-435A-B837-1E82B2498B01.jpeg
Beantwoorden
Berichten: 7
(@aardbeving)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Er zitten steeltjes in.. dat gaat ruiken naar kattenpis.

Beantwoorden
5 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@aardbeving : oh nee toch ? 😱

Klinkt alsof je uit ervaring spreekt. Zou je me wat meer indo/details willen geven hierover?

Ik heb de hele boel net al gauw door een filter gegooid. Rook idd al wel een vaag luchtje van wat jij als kattepis omschrijft, maar ook nog wel bloesem. Hmm 🤔

Wat is de oorzaak? Wat valt er nog te redden? Hoe had ik precies wèl moeten beginnen?

Heb jij dit wel eens tot een goed eide gebracht?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@zoef ik ben niet van de siroop of likeur, maar maak wel jaarlijks een wijn van de bloesem. Ik kan je geruststellen; vlierbloesem heeft sowieso een kattepislucht. Ik scheidt ook de steeltjes van de bloesem, maar dit om bittere (tannine) en vegetale smaken te mijden.

Je kunt de bloemetjes van de steeltjes scheiden door na de oogst van de schermen, ze in een zak met voldoende lucht er in donker weg te zetten op kamertemperatuur voor ca 24u. Als je met de zak enkele minuten gaat schudden laten de meeste bloemetjes vaak al los. Steeltjes kun je er uit vissen en de bloemetjes die er nog aan zitten wat los 'kietelen'.

 

(Voor de wijn gebruik ik voor 25L;

  • 2,5 - 3,5L bloemen
  • 4,5 - 5 kg suiker
  • 2,5g citroenzuur en wat wijnsteenzuur
  • gistvoedingszout (DAP)
  • water
  • champagnegist
  • sulfiet (KDS)

Suiker inverteren met wat citroenzuur, 3 kwartiertjes koken met weinig water. Dit in gistvat en aanlengen tot liter of 23. Aanzuren met wijnsteen tot ca 4,5. Temp checken of t onder de 32°C is, dan gistvoeding oplossen in wat water en bijvoegen. Bloemen erbij en 2 zakjes gist (beste als starter toevoegen). Na 24 - 36u bloemen eruit halen en aanvullen tot 26L met reeds gekookt en afgekoeld water. Ca maandje laten gisten en dan overhevelen met wat KDS. De pH mag dalen tot 3,6, maar als ie lager wordt een beetje bijsturen met wat calciumcarbonaat. Verder laten bezinken en weer blijven overhevelen. Als ie helder is bottelen en tijdje laten rijpen op fles.)

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

Thanks voor de info @pikketanus !

Beantwoorden
(@aardbeving)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@zoef Sorry, ik lees het nu pas. Bij vlier is het belangrijk dat je alleen de blaadjes pakt. Precies zoals Pikketanus zegt. Ik heb het vaker afgestookt. De Vlier wijn van CJJ Berry is lekker maar je kunt het ook macereren en dan stoken of een scheut bij een gin stook in doen.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@aardbeving dankje. Ik heb het gefilterd en voorlopig even met wat vislijm erin e

weggezet. Na de volgende filtratie zal ik eens wat suikersiroop toevoegen aan een klein deel en de smaak beoordelen….

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?