Het staat als een wilde te vergisten die vloeibare mout. Vanochtend natte bakkers gist in een emmertje gedaan met een beetje lauw water ietsje appelstroop en een beetje vloeibare mout om de gist alvast opgang te brengen. Het lijkt wel of er iemand met een mitrailleur in het vergistingsvat zit. Lekker spul.
Leuk topic, het mout extract is niet aan te slepen haha. Er is nog wat voorraad, maar maandag komen er nog 48 zakken binnen 😉 https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-vloeibaar-mout-extract-dark-15-kg/
Gaan de vergistingen nog lekker?
Bij mij neemt het borrelen af. Als het lukt begin ik direct aan de volgende batch. Er moet toch een deel de kans krijgen te verouderen ?
Nog een vraagje ivm de houtsnippers. Wegen jullie dat af?
Wat is het beste, de snippers in 70% of eerst aanlengen naar 40-45% en dan pas de snippers?
Spoel de houtsnippers eerst even af om waasvorming tegen te gaan. Zelf doe ik op 45% rijpen en ik doe het op het oog. Zal ietsvan rond de 15 a 30 gram de liter zijn.
Hout voeg je toe een paar % boven drink sterkte .
De eerste periode sluit je ook de fles niet af met dop maar met een prop katoen , linnen of hennep zodat het nog kan ademen .
Het aantal gram hangt helemaal af van grote , dikte ,soort en kwaliteit . Dat kan dus zijn van 3 gram tot wel 30 gram per liter .
Dan os kleuring , geur en smaak waarop je moet letten betreft rijpen .
Ga er niet vanuit dat als de kleur perfect is en al veel smaak en je haalt de drank van hout dat de rijping klaar is het werk nog lang na .
Dus stop met jet trekken optijd .
Ik ken deze chips niet wat betreft hoe die de drank zal beïnvloeden .
Ook daar voor zal ergens tissen 3 en 30 gr per liter voor staan .
Je kunt twee eetlepels toevoegen bekijk na 24 uur hoe de kleuring is . Is het nog vrij licht kum je iets nog toevoegen .
Doe no6et te veel in begin . Te zwaar hout smaak is moeilijk corrigeren . ( Of je moet ren hoeveelheid zelfde product blank hebben om te blenden)
Zou je met de kits van BrewFerm andere soorten "whiskey" kunnen maken? Zo ja, welke zouden dan het meest geschikt zijn? De donkere? De lichte?
Hoe bepaal je hoeveel extra suiker je zou moeten toevoegen?
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewferm-bierkits
Ik vraag me even af of daar de hop al niet in verwerkt zit, zou zelf bij de moutextracten blijven.
Daar zit inderdaad de hop al bij in.
Of zelf maischen ?
Als er hop in zit zou ik het niet aanbevelen, zelf maischen is natuurlijk het ultieme om te doen. Een heerlijk huisparfum gedurende het maischen en je kunt alles naar je eigen hand zetten.
Als je zelf wilt gaan maischen SirOlf en nog mout zoekt weet ik misschien wel nog een adresje 😉
Hout snippers voeg ik ook een beetje op gevoel toe. Niet meteen handen vol erin gooien. Regelmatig ruiken/proeven en dan ja dit wordt het. Breng het Alcohol percentage naar zo’n 60% zodat de engeltjes er rustig nog wat van kunnen snoepen.
Wat nu staat te pruttelen krijgt straks gebroken walnoten doppen met Frans eiken na de stook. Vind ik een fijne combinatie.
Ik heb ook twee pakken besteld bij Jan. Komen vandaag binnen. Even een vraagje: Hoeveel gist heb je toegevoegd? Ik heb nog whiskygist van Still Spirits liggen, maar daar wil ik eigenlijk niet meer mee werken.
Met de hop erin krijg je toch gewoon een ander soort smaak in de whiskey?
In Amerika maken ze tegenwoordig graag ‘whiskey’ van premium speciaalbier. Het probleemloos dat het héél duur is. Daar vinden ze de hop net een extra waarde.
Ik hou je niet tegen om te experimenteren maar zeg alleen dat ik het zelf niet zou doen. Een aantal dingen die ik gelezen heb op Amerikaanse fora omtrent het "maken" van Whisky zijn dingen die ik niet zou overwegen zelf.
Een extra opmerking is dat Amerikaans bier, net als het speciaalbier daar (IPA even uitgezonderd) weinig smaak heeft;
"American Beer is like having sex in a canoe, it's fucking close to water" .
Hop levert bijsmaken op, de meeste stijlen Whisk(e)y zal het ook geen goed doen is mijn mening.