Hallo iedereen,
Ik heb onlangs voor het eerst mn eigen drank gestookt. Dit stooksel heb ik verder op smaakgebracht met enkele aroma's en witte druivenconcentraat van Argesan. Nu, enkele dagen later, zie ik heel fijne vlokjes door men drank zweven als ik hem opschud.. Iemand een idee wat ik hier kan tegen doen?
Zijn die vlokjes er pas later in gekomen dus na toevoeging van druivenconcentraat en aroma's (welke aroma's)?
Hoe hoog is het ABV?
Ja de vlokjes zijn er idd na toevoeging in gekomen. Eigenlijk pas na een nacht in de koelkast. Buiten druivenconcentraat gebruik ik nog enkele alcoholische fruit aroma's.. het eindresultaat zit rond de 25%
Het kan een aantal oorzaken hebben. Je alcoholpercentage kan te laag zijn zodat sommige stoffen niet meer oplosbaar zijn. Door de kou kunnen deze stoffen ook moeilijker oplosbaar zijn. Wat gebeurt er als je het alcoholpercentage verhoogt?
Ik heb nog een flesje van 28% staan waarin het ook is. Dit flesje is tevens ook men basis product. Gewoon men gestookte alcohol met druivenconcentraat. Dus het probleem zit al niet aan de toegevoegde aroma's
Ik volg Munckerik. Bepaalde stoffen slaan neer bij lagere alcoholpercentages. Vergelijk het met een pastis of een absint, zodra de abv onder de 45° duikt, wordt 't troebel.
Bij mij is een stook ook wel eens troebel geworden na het afmengen met water of met bijvoorbeeld wijn/port. Dat laatste om bepaalde aroma's over te brengen. Filteren is dan het devies. Ik krijg goede resultaten met de 'Chris' methode met keuken en/of toiletpapier. Beter dan bij gebruik van koffiefilters.
Is er een topic over de 'chris' methode? Of kan ik het eventueel met een katoene doek doen?
Dipz,gewoon 3 laagjes keukenpapier en daar tussen event.wit wc papier,katoenen doek werkt niet.ook als ik mijn drank op eiken snippers heb gelegd doe ik dat,heb daar na geen bezinksel in mijn drank.sucses gr.?Chris.V.
wanneer alcoholpercentage goed en er blijven zwevende deeltjes kun je deze vlokje , zwevende deeltjes verwijderen door te klaren met vislijm , eiwit , kiezelguhr , gelatine Of magere melk ( ook bentoniet of gebrande magnesium words wel gebruikt maar die kunnen soms ook vertroebeling geven en je wil zo helder mogelijk )
Waarom moeilijk doen als mijn methode perfect werkt? Gr.??Chris.V.
t is niet moeilijk alleen er zijn diverse mogelijkheden om te klaren .
dranken die veel etherische oliën bevatten kunnen soms moeilijk door papier filters passeren of het filter dichtslaan .
of Ondanks filteren zijn er dranken die niet kristal helder worden door bepaalde bestandsdeeltjes .
( zoete likeuren passeren zeer slecht papier filters )
De methode van Chris heeft inderdaad zijn werk gedaan. Is praktisch gezien ook het makkelijkste om te proberen. Andere methoden zullen waarschijnlijk ook goed werken maar momenteel kan ik verder met een paar velletjes keuken- en wc papier ?