Meldingen
Alles wissen

Volgende whisky stookwijn maken

Pagina 3 / 3

Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik volg

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.

Dat klopt maar Chateau Whiskymout is 30-45 ppm.  De ander heet Chateau Whiskymout Light (15-25 ppm) en de ander 5-10 ppm is geen Whiskymout maar Peated mout.

Beantwoorden
2 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@munckerik klopt. Ik vroeg me laatst wel of of deze Chateau mouten ook een diastatisch vermogen hebben om bvb in combinatie met graan (gerst of tarwe) te maischen.

Ik heb tot hiertoe niet zo'n beste ervaring met deze combinaties

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@odevie ja die whisky mouten van chateau hebben ook een diastatisch vermogen en kunnen gecombineerd worden met andere mouten. Enkel de (zwaar) gebrande mouten hebben geen diastatisch vermogen meer

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Geplaatst door: @hannibal

Ik had al een vernoeden dat er geen rogge in zou zitten.

Hallo.  Ik breek hier even in, het is al even rustig op dit topic.  Maar waarom willen jullie er rogge in hebben?  

Ik wilde de chateau whisky mout heavy proberen voor mijn eerste whisky. Maar daar hoef ik toch geen rogge aan toe te voegen.

Beantwoorden
2 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@johnny nee hoor daar hoef je geen rogge(mout) aan toe te  voegen maar je kunt het doen om bv een (straight) rye whiskey te maken. Alleen zou ik voor een (straight) rye dan weer geen whiskymout gebruiken vanwege de peated- rooksmaak

Beantwoorden
 Wout
(@wout)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@johnny er hoeft helemaal niks. Maar rogge geeft ook een bepaalde smaaksensatie en mondgevoel. Dus gewoon, omdat het kán. 🤪

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruiken van Rogge is keuze naar het maken van een gewenste smaak . Er zijn diverse variaties in basis van whiskey maken mogelijk . De een houd vanzware smaken de ander van lichtere. De variatie in grond stoffen bepaald smaak . Rogge hoeft niet is maar net wat jou smaak pallet is .

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah oke, dan ben ik weer gerust gesteld.

Maar ik moet dus wel even uitzoeken wat voor granen/mouten er in mijn favoriete whisky zitten.  Ik ben weg van de rokerige whisky's uit de Islay regio. Dus o.a. Lagavulin, Laphroaig en Coal Ila. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@johnny ik denk een single malt barley dat je zoekt .

Wanneer je toch een stevige islay achtige smokey en peaty whisky beoogt te maken zal je waarschijnlijk ook zelf moeten mouten en eesten .

Is wat bewerkelijk maar niet echt moeilijk .

Zie o.a. 

 

 

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@johnny naar mijn weten zit daar geen rogge in maar enkel turf gerookte gerstemout. Enkel Whisky Mout gebruiken (dus niet de light versie)

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@johnny Een bestaande whisky kopiëren is een goede richtlijn en tevens een nobel streven. Hebben de Japanners ook geprobeerd. De basis is voor elke Schotse single malt gelijk en toch zijn er zoveel verschillen. Zoals Robbert het voorstelt kom je echter een heel eind, doch met een simpeler begin ben je waarschijnlijk beter af en blijft het langer leuk. My 2 cents...

Groeten Catnip

Beantwoorden
4 Reacties
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@catnip uiteraard ga ik ervoor om een betere whisky te maken 😛  

Heeft een bepaalde gist nog voorkeur als ik (rokerige) whisky wil maken?  Speciale whisky gist of gewoon bakkersgist.  Of c-70 wat hier op het forum veel voorbijkomt 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@johnny voor een rokerige whisky richting islay moet je zowiezo een zwaarder gerookt mout hebben en gezuurd en ook gerookt op turf . 

Let erop dat islay turf is anders dan de turf hier van het tuincentrum .

Dus of je moet of de turf uit schotland kopen of aan de turf wat toevoegen waardoor de rook meer zilt geeft.

Ja voor goede gisting moet je een niet te snel gist hebben .

C70 is een zeer goed gist je zou het kunnen gebruiken maar er zijn betere alternatieven .

Van fermentis M1 bijvoorbeeld.

Er zijn producenten die melkzure gisting doen ook weer voor voller smaak .

Ook kun je zelf op nog ongeeest gerste "mout  " een gist opkweken .

 

 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@johnny Robbert sprak voor zijn beurt 🥴 haha, maar misschien heb je hier nog wat aan ;

http://whiskyscience.blogspot.com/2011/09/yeasts-pedigree-and-properties.html

succes, groeten Catnip

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Misschien is deze ook wel interessant

 

http://www.wormtub.com/distilleries.php#islay

 

Ik heb zelf een aantal pogingen ondernomen om een rokerige Whisky te maken, ook een aantal versies van Robbert mogen proeven. Grote verschil is dat hij zelf de mout gerookt heeft, tijdens het destilleren en het rijpen gaat er echt veel verloren kan ik je zeggen.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Geplaatst door: @robbert

Let erop dat islay turf is anders dan de turf hier van het tuincentrum .

Dus of je moet of de turf uit schotland kopen of aan de turf wat toevoegen waardoor de rook meer zilt geeft.

Ik hoop in de toekomst mijn mout te gaan roken zoals jij op het filmpje. Tot die tijd behelpen we ons.

E de zilte smaak komt van de zeelucht (zeezout) zeggen ze.  Dus mischien kun je daarmee de turf bewerken tot echte islay rookturf

Alvast bedankt allemaal voor de hulp!

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@johnny het zilte zit maar heel beperkt in de lucht .

 

Zoals ik zei je kunt het turf zuren en mout en iets toe te voegen waardoor het meer smaak invloed heeft..

Zelf krijg ik een vrij goede islay achtige Whisky die zilt en zeker rokerig is .

( Na corona welkom om te proeven )

 
Beantwoorden
(@kimikuklinsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Hej Robbert, ik heb nu al een paar keer een whiskey Islay style proberen te maken, met heavy peated whiskey mout (35 ppm) maar ik krijg nooit het rokerige weer terug na het destilleren. Enig idee hoe dit kan en wat ik er aan kan doen? Ik hoop dat dit bericht nog gelezen wordt 1,5 jaar na plaatsing haha maar ik hoor graag van je!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kimikuklinsky zo vers mogelijk en meer ppm  in jou mout . 50-55 ppm.

Beste is gewoon zelf mout maken en roken en meteen na schroten beslag maken .

rook mout + deel zuurmout  gebruiken .

Maischen 45 , 52-55 , 65-67 en 72 graden .

Stook  zo dat je een continue temperaturen behoud waardoor je niet in begin al hoofdmoot van de alcohol uitstookt . De alcohol is de drager van de smaakstoffen . Ze zeggen altijd de rooksmaak komt pas aan eind maar dat is vaak dat dan de temperatuur hoger wordt .  Het verhaal van druppeltjes stoken betekent vaak dat de temperatuur ook laag is. 

Alcohol heeft damp temperatuur van 78,3 graden. Maar smaak stoffen zoals foezels vezels etherische oliën zitten daar boven.  En ook die stoffen moeten mee liften op de alcohol ! Niet na de alcohol nog vaak zit dan ook al teveel erbij wat eigenlijk al naloop is.

Mooiste is bij een whiskey dat het stooknat ( dus vloeistof in ketel )tussen 88 en 94 graden is .dan komen de meeste smaakstoffen vrij .

Pas op 95 graden is temperatuur waarop je alle smaak weer verbrand .

 

Beantwoorden
(@kimikuklinsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert thanks! binnenkort dan maar eens proberen. Ik lees dat je zelf turf uit de UK hebt, maakt dat veel verschil met turf uit NL?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kimikuklinsky zuurte graad en  vegetatie resten maakt verschil.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@johnny De “zee proeven in whisky” ,het zilte, dat is nog eens een topicje waard hier op het forum. https://jonaspothelmwhisky.wordpress.com/2012/07/06/manzanilla-van-het-noorden-feit-of-fabel-eerste-versie-2/  

Wat mij betreft een hoop gebakken lucht, verwarring in opvatting en een verkeerde voorstelling van feiten. Volgens mij kan het (wat johnny ook aangeeft, alleen door het turf komen.@Robbert, tuinwinkelturf komt vaak van het Friesche veengebeid.  Wat voor turf gebruik jij? Ik heb hiervan ook genoeg in de achtertuin. @Alchemist; wat zijn jouw turfervaringen?

groeten Catnip

 

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@catnip o.a. alchemist , Munckerik en Jan  hebben mijn laatste Whiskey geproefd en volgens een aantal van hen was duidelijk het zilte te vinden .

Ik mijn filmpje kun je zien  hoe ik de mout rookte op turf . Het zilte is niet alleen de turf op zich maar ook het aandeel van de zouten die bij verbranding vrijkomen .

wanneer verbranding optimaal is is er weinig rook maar door " te verstikken " krijg je meer rook en vorming waar zouten inzitten .

Mijn turf voor deze whiskey van  had ik via via uit UK dus niet van Nederlandse of duitse herkomst .

(Andere turf die ik gebruik komt uit Duitsland )

(Je kunt  de turf iets behandelen zodat het zuur en meer mineralen kijgt .)

In de handel kun je natuurlijk hele mooie mouten krijgen maar ik vermoed dat deze meer op kool , houtskool wordt gerookt met klein aandeel turf dan hoe ik zelf mijn mout maakte . 

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert valt nog heel veel te leren voor mij zo te lezen, geweldig om zo je smaken te kunnen verfijnen van smaak 👍

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert de Whisky Mouten Bio (en ook de Peated mout Bio) die ik verkoop zijn allemaal op Schotse turf afgeëest (volgens de mouterij zelfs op de beste Schotse turf 😊). 

Rookmout is gerookt op beukenhout en dat geeft ook meer de smaak van rookworst/gerookt spek. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@munckerik En daarom sta jij in mijn aftiteling !

Ik weet dat jij mooie producten hebt Erik . 

Goed om te weten betreft jou producten .

 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@robbert Helder en goede tips. Dat jouw whisky iets ziltigs oproept staat buiten kijf.  Het ging me meer om de manier waarop er (in het verleden) beweerd werd hoe dit kwam. (Zeezout) komt niet over met destilleren. Het zit wel in de zeelucht. Het ziltige daarvan komt door rottende algen en dergelijk. Een smaakassociatie zegt niks over de oorspronkelijke ingrendienten. Ik vind het een leuke discussie. Bevuil ik nu je topic Johnny? 😵

https://whiskymag.com/story/a-salt-on-the-senses

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Geplaatst door: @catnip

Bevuil ik nu je topic Johnny?

Helemaal niet!! Reuze interesand.    Zoals ik zei ben ik nog lang niet zover om te gaan roken en de smaak te verfijnen. Eerst maar eens drinkbare whisky maken😅  De eerste suikerwash staat een week te gisten en de ingredienten voor mijn eerste whisky probeersel ga ik vandaag bestellen.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?