Ik volg
Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.
Dat klopt maar Chateau Whiskymout is 30-45 ppm. De ander heet Chateau Whiskymout Light (15-25 ppm) en de ander 5-10 ppm is geen Whiskymout maar Peated mout.
Ik had al een vernoeden dat er geen rogge in zou zitten.
Hallo. Ik breek hier even in, het is al even rustig op dit topic. Maar waarom willen jullie er rogge in hebben?
Ik wilde de chateau whisky mout heavy proberen voor mijn eerste whisky. Maar daar hoef ik toch geen rogge aan toe te voegen.
Gebruiken van Rogge is keuze naar het maken van een gewenste smaak . Er zijn diverse variaties in basis van whiskey maken mogelijk . De een houd vanzware smaken de ander van lichtere. De variatie in grond stoffen bepaald smaak . Rogge hoeft niet is maar net wat jou smaak pallet is .
Ah oke, dan ben ik weer gerust gesteld.
Maar ik moet dus wel even uitzoeken wat voor granen/mouten er in mijn favoriete whisky zitten. Ik ben weg van de rokerige whisky's uit de Islay regio. Dus o.a. Lagavulin, Laphroaig en Coal Ila.
@johnny Een bestaande whisky kopiëren is een goede richtlijn en tevens een nobel streven. Hebben de Japanners ook geprobeerd. De basis is voor elke Schotse single malt gelijk en toch zijn er zoveel verschillen. Zoals Robbert het voorstelt kom je echter een heel eind, doch met een simpeler begin ben je waarschijnlijk beter af en blijft het langer leuk. My 2 cents...
Groeten Catnip
Let erop dat islay turf is anders dan de turf hier van het tuincentrum .
Dus of je moet of de turf uit schotland kopen of aan de turf wat toevoegen waardoor de rook meer zilt geeft.
Ik hoop in de toekomst mijn mout te gaan roken zoals jij op het filmpje. Tot die tijd behelpen we ons.
E de zilte smaak komt van de zeelucht (zeezout) zeggen ze. Dus mischien kun je daarmee de turf bewerken tot echte islay rookturf
Alvast bedankt allemaal voor de hulp!
@johnny De “zee proeven in whisky” ,het zilte, dat is nog eens een topicje waard hier op het forum. https://jonaspothelmwhisky.wordpress.com/2012/07/06/manzanilla-van-het-noorden-feit-of-fabel-eerste-versie-2/
Wat mij betreft een hoop gebakken lucht, verwarring in opvatting en een verkeerde voorstelling van feiten. Volgens mij kan het (wat johnny ook aangeeft, alleen door het turf komen.@Robbert, tuinwinkelturf komt vaak van het Friesche veengebeid. Wat voor turf gebruik jij? Ik heb hiervan ook genoeg in de achtertuin. @Alchemist; wat zijn jouw turfervaringen?
groeten Catnip
Bevuil ik nu je topic Johnny?
Helemaal niet!! Reuze interesand. Zoals ik zei ben ik nog lang niet zover om te gaan roken en de smaak te verfijnen. Eerst maar eens drinkbare whisky maken😅 De eerste suikerwash staat een week te gisten en de ingredienten voor mijn eerste whisky probeersel ga ik vandaag bestellen.