Meldingen
Alles wissen

Vraag over mijn mash


Berichten: 49
Topic starter
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo ik heb een whisky mash gemaakt maar het ruikt heel erg zuur (beetje kots achtig) klopt dit? Of is er iets verkeerd gegaan het is trouwens volledig uitgegist en ziet er nu zo uit

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan idd zuur ruiken, waarschijnlijk is er niets mis mee πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 49
Topic starter
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt. Nu heb ik nog even een vraagje ben gister en vandaag weer heerlijk aan het stoken geweest alleen is sinds gister er vandaag mijn alcohol erg bitter en stinkt erg. Ik heb een suikermash gemaakt en de eerste 5 liter van de mash die ik gestookt heb
Was niks mis mee. Ik heb de mash opgeslagen in een foodgrade jerrycan en in de woonkamer gezet. Wij hebben een houtkachel en het word hier in huis meestal rond de 28 graden zou dit invloed kunnen hebben op mijn stookwijn? Eerdere stookwijnen heb ik beneden opgeslagen daar was niks mis mee en gewoon lekker zou de temperatuur de stookwijn overstuur kunnen maken? Ps eerdere stookwijnen waren gemaakt met alcotec 48 dit keer heb ik still spirrits Classic 8 turbo gist gebruikt. Mvg egbert

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gist kan gestrest raken van temperatuurschommelingen, daar houdt het niet van. Bij een (te) hoge vergistingstemperatuur vormt gist meer esters en die zijn van invloed op de smaak. Er zijn speciale gistsoorten die bedoeld zijn om bij hogere temperaturen de vergisten:Β  https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-heat-gist/

Β 

Ik zou proberen een constante(re) vergistingstemperatuur aan te houden. Wanneer dat moeilijk is kun je nog een klimaatkast overwegen.

Beantwoorden
Berichten: 49
Topic starter
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt munckerik maar de temperatuur tijdens het vergisten was wel constant. Ik heb nadat het uit gegist is de mash in een jarrycan opgeslagen en die stond in die temperatuur zou dat de oorzaak kunnen zijn?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet hoelang je het in die jerry can hebt bewaard maar kunststof laat zuurstof door dus het kan te maken hebben met oxidatie.
Ik neem aan dat de stookwijn van de gist af is gehaald toen je hem hebt opgeslagen.

Beantwoorden
Berichten: 49
Topic starter
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja de stookwijn is van de gist afgehaald en zat er ongeveer 2 weken in

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zou in principe niet al te lang zijn vwb opslag.Β 

Het is moeilijk aan te geven wat precies de oorzaak zou kunnen zijn. Te lang op de gist (langer dan 4 weken volgens sommigen) zou een negatieve invloed op je smaak kunnen hebben. Aan de andere kant is de CO2 deken die op de stookwijn ligt ook weer een bescherming tegen infecties. Schoon werken en desinfecteren van je materialen is altijd aan te raden. De kans op infecties is klein maar wel aanwezig. Heb je veel kopruimte boven je stookwijn na het overhevelen dan heb je relatief ook veel zuurstof en dus meer kans op oxidatie. Wellicht is de smaak na distillatie prima.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb net een gistton rum open gemaakt die ongeveer 3 maanden heeft gestaan. Ik zou aan Pino moeten vragen hoe lang precies hij kwam ze brengen tijdens zijn vakantie, maar geen enkele probleem. super rum komt er op dit moment uit. Pure dropsmaak. Ik denk dat het te maken heeft gehad met overgieten. Ben er bijna zeker van als je hem gewoon had laten staan met waterslot dat er niets aan de hand zou zijn geweest.Β 

Beantwoorden
Berichten: 49
Topic starter
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor jullie antwoorden ik ga het nu in ieder geval koel opslaan (voorheen nooit geen problemen mee gehad) en hopen dat het daarmee te maken had

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?