Meldingen
Alles wissen

Kunnen alle graansoorten gemout worden?

Pagina 1 / 3

Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kunnen alle graansoorten gemout worden? Vormt zich dan altijd het Amylase enzym wat zetmeel omzet in suiker?

Ik wil volgende week een nieuw experiment starten, oftewel de Paardenvoer Proef! In een eerder lijntje is hier al uitvoerig over geschreven. Alleen wil ik die Havens 5-granenmix niet uitsluitend gebruiken om bij suikerwater te voegen voor de smaak, maar deze zelf mouten en maischen. Ik heb nog nooit bier gebrouwen, dus geen ervaring in deze.

Ik ben van plan als volgt te werk te gaan:

  1. 6 kg 5-granen mix afwegen en wassen
  2. Dit een nachtje onder water laten staan om het graan te laten indrinken
  3. Het overtollige water afgieten en het graan in een ondiepe ovenslede uitspreiden en 3 dagen achter het raam, niet in de zon, koele plek (ca. 15 graden), 2 maal daags omroeren.
  4. Het gemoute graan drogen in de oven bij ca. 50 graden.
  5. De aldus ontstane mout grof malen in een foodprocessor.
  6. De mout in 3 stappen maischen.

 

Vragen:

  1. Levert bovenstaand proces met alle graansoorten voldoende Amylase op om tijdens het maischen op een redelijk suikergehalte uit te komen?
  2. Ik lees op bierbrouwer sites steeds dat je mout moet malen (schroten) in een schrootmolen. Heeft iemand van jullie dat wel eens met een foodprocessor, of staafmixer gedaan. Of zijn er andere handige tips, bijvoorbeeld iets met een boormachine. Het schroten van het graan in de foodprocessor lijkt me het meeste werk. Ik denk dat ik niet meer dan 300 gram in 1 keer kan doen, dus 6 kilo zijn 20 porties!
  3. Is de droogstap noodzakelijk ook als je direct tot maischen overgaat? Ik kan me voorstellen dat nat graan/mout zich niet lekker laat schroten. Heeft iemand daar ervaring mee?

 

Ik houd jullie uiteraard van de voortgang van het experiment op de hoogte.

Beantwoorden
33 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi experiment maar voor 1 euro de kilo heb je gemout gerst door een professionele mouterij . Ik heb het namelijk ook geprobeerd met gewone ongemout graan (gerst) en het deed niks in de Grainfather. Ook niet met 2/3 wel gemout gerst. Misschien kun je beter de moeite besparen en er over een jaar nog eens over denken als je genoeg lekker dingen op de plank hebt liggen. Ik ga van de week in ieder geval weer 25 kilo gemout gerst halen. Gelijk maar effe bellen of het op voorraad is. 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat paardenvoer graan heeft een laag kiemgetal. Daar gaat de helft niet ontkiemen. Als je amylase wil hebben voor het omzetten van zetmeel dan kun je vloeibare amylase gebruiken. Of een deel gemout graan gebruiken voor de omzetting.

http://www.enzymash.com/

Ben je al wel bekend met het maischen met gemout graan? Dat is al een heel proces op zichzelf.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik doe dit voor het eerst.

Mijn vrouw en beide dochters rijden paard. Vandaar dat het lijntje me aansprak. Die zak Havens heb ik dus al liggen. Is het niks, dan is dat geen probleem.

Volgende week vakantie. Dus een beetje aanklooien mag wel. Het wordt zo te zien nog mooi weer ook.

Ik zou voor later eens kunnen googlen waar ze hier in de buurt mout aanbieden (midden Gelderland).

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou eerst maar eens met kant en klaar mout beginnen. Dan heb je een basis en weet je hoe je er mee moet werken. Ik weet niet wat jouw maisch methode is, maar kijk eens in mijn koelbox topic. Werkt perfect en je kunt een grote hoeveelheid graan in een keer verwerken (11 kilo)

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het bij brouwmarkt besteld (Almere)

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Monoblock. Jij koelt de maisch. Waarom eigenlijk en zou je ipv een koeler ook ijsklontjes kunnen gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Monoblock, Trouwens goede tip van die koelbox. Dat ga ik zelf ook toepassen. Ik dacht het aanvankelijk in een grote pan te stoppen, maar mijn soeppannen zijn maar 5 liter. Dan had ik er wel een paar nodig. Met zo’n koelbox ben je in 1 keer klaar.

Wat betreft de tijdsduur van het maischen. De eerste stap van 65 graden gaat in een uurtje of 2. Ik neem aan dat het niet heel nauw aankomt. Zou het zin hebben het in 2 stappen te doen, dus eerst heet water erbij (netjes uitrekenen hoeveel je nodig hebt om precies op 65 graden te komen. Als dat onverhoopt sneller afkoelt dan bedoeld, kan je dat water aflaten en opnieuw opwarmen en erbij doen om de tijdsduur indien nodig te verlengen. Is dat een reële optie, of doe je dan iets verkeerd? Hetzelfde zou je kunnen doen bij 75 resp. 85 graden.

Ik wil verder wat met bloem gaan knoeien. Ik doe dat zaterdagmiddag lekker buiten, dus geen commentaar van mijn vrouw. Mijn idee is om bij het maischen 2 kg van de mout te nemen en daar eenzelfde hoeveelheid bloem aan toe te voegen (of eigenlijk de bloem toevoegen aan het hete water wat je erbij giet). Dan heb ik 2 porties:

1: 4 kg mout;

2: 2 kg mout plus 2 kg bloem.

Die wil ik onafhankelijk van elkaar vergisten. Ik heb 2 identieke koelboxen, dus dat komt goed. Heeft iemand wel eens geprobeerd met bloem het suikergehalte op te krikken al dan niet na toevoegen van extra amylase?

3: Verder wil ik ter vergelijk een gistvat opzetten met suikerwater en daar 4 kg 5 granen mix bij zoals in een eerder lijntje beschreven is.

4: Ten slotte als referentie een gistvat met alleen suikerwater.

Ik gebruik dezelfde Bruggeman bakkersgist als jij. Kost trouwens maar 19 ct bij de Deka supermarkt.

Het is mijn bedoeling de hoeveelheid suiker bij 3 en 4 af te stemmen op de hoeveelheid suiker die ik bij 1 en 2 genereer om omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te houden. Ik hou er rekening mee niet meer dan 6% alcohol te kunnen maken van natuurlijke suikers, maar misschien valt het mee en kom ik hoger uit. Als ik bij 1 en 2 niet boven de 2-3% uitkom, breek ik de test wellicht af, of voeg toch suiker toe.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rob, als je ervan begint te hinniken zit je goed!

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nimrax, wat ben jij een rat! Hahaha. 

 

Heb net weer 50 kg gemout gerst opgehaald. Gewoon 6 kg gemout gerst in stukjes hakken ( schroten) en de Grainfather in. Zo simpel kan het leven zijn. Ben weer in mijn nopjes want appelsap is ook geregeld. Voor een wodka/appel op basis van graan die zo zacht is dat ze niet onder doet voor mijn vrouw, sterker zelfs mijn minnares is niet zo zacht. Wellicht trouw ik wel met mijn wodka met appel. Goedkoper is het zeker en minder gezeik ook! Al zou ik dat dan weer missen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wel weer fiscaal aantrekkelijk. Weer een box lager. Hahaha

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou niet een een keer te veel verschillende dingen proberen. Dan raak je het overzicht kwijt. Als je met de koelbox wil werken dan warm je deze voor, vult hem met water van een bepaalde temperatuur (hier zijn apps voor, dit hoef je niet zelf uit te rekenen) Dan zorg je dat je op 63 graden uitkomt. Dit afdekken met wat dekens en een uur laten staan. De temp zal iets zakken naar 62 wat prima is. Dan is het proces klaar. Je controleert dit met een jodium proef. Je gaat nu niet meer naar andere (lees hogere) temperaturen toe. Je kunt de granen nu spoelen en de wort afkoelen. Dan kan de gist erbij en is het met een paar dagen uitgegist.

Die 5 granenmix kun je even kort opkoken dan gaan de granen open en komt er meer smaak vrij. Dan suiker erbij en daarna koud water. PH bijstellen naar 5.5 of 6. Als je dit goed doet kom je op een temperatuur uit waar de gist blij van wordt. Dit recept is dan ook heel eenvoudig.

Je hebt het ook nog over suiker water. Er missen nog voedingsstoffen voor de gist. Aan alleen suiker heeft de gist niets.

Vrijwel alles wat je maar kunt bedenken is al een keer gedaan en beschreven. Bespaart jezelf een hoop tijd.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gist voelt zich prettiger bij pH5,2. 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die pH5.2 wordt ook al vrij snel bereikt doordat de wash zuur wordt. Zelfs zo zuur dat de pH onder de 4 komt en de vergisting langzaam gaat. Dit is nog wel wat te bufferen met kippengrit. Daarom kun je wel boven de 5.5 a 6 beginnen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat ligt ook aan je water, ik moet altijd aanzuren met melkzuur om op pH5,2 uit te komen. Je schrijft dat je moet aanzuren tot 5.5 of 6 als je de suiker hebt toegevoegd en het koude water, net voor de gist erbij gaat. Op dat moment zou ik hem juist op pH5,2 willen hebben. 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?