Ik heb het basisrecept whiskey gevolgd (3 pakjes, roggebrood, suiker, etc...) Nu is mijn wash uitgeprut. Waar moet ik het mee stoken? De T-500 met de kolom of met de koperen helm? Hoor graag van iemand. Goet Heikos
Het is wel wat verwarrend dat je dit een basis whiskey recept noem. Je zou het beter "roggebrood met suiker" kunnen noemen, het heeft namelijk niet zo veel met whisky te maken. Ik heb het zelf eens met de koperen helm gestookt. De kolom gebruik ik alleen voor heldere dranken en de helm voor bijden. Het roggebrood drankje was wel te drinken, maar ik denk niet dat ik het nog eens maak. Het kan zoveel beter met iets meer inspanning.
Ben het zeker eens, maar het is al uitgegist dus staat in principe al klaar... dus komt ie zelf wel achter denk ik dan.
Ik zou het met kolom verwerken tot een jonge jenever ofzo en hopen dat t drinkbaar (lees lekker) is.
Whisky zal het nooit zijn, wodka ook niet. Jonge jenever is gewoon verdunde industriΓ«le alcohol over het algemeen. Sommige voegen er nog wat moutwijn aan toe voor een wat vollere smaak.
Keer of 3 door de ketel halen, en je hebt een goedkope jonge jenever na lang ademen op fles.
Lekkerder is echter een graanjenever of echt whisky, desnoods uit een moutextract als je niet wilt maischen. Met graan/mout zelf is toch het meest voldoenend en lekkerst.
Een basis whiskey recept is mout en granen .
Een roggebrood fantasie drank is geen whiskey!
je kunt er iets "drinkbaars voor een feestje " uit maken met een helm op de T500 .
Hallo
Ik ben begonnen met het distilleren van de whisky van bio brouwmaat en op zich ging dat prima, de ruwstook is klaar, en nu loop ik tegen een waarschijnlijk simpel oplosbaar probleem maar ik snap niet wat ik moet doen
Mijn refractometer meet brix en Sg Maar hoe weet ik nu hoeveel ABV ik nu heb
Wim
Je hebt twee soorten meters, refractometer en hydrometer die beiden hun voor- en nadelen hebben. Maar beide versies hebben nog een grove onderverdeling tussen S.G. en Alcoholgehalte meting.
Je refractometer met S G. en Brix (die ik zelf ook gebruik) is eigenlijk alleen geschikt om de S.G. waarde na het maischen te meten.
Alcohol na het stoken heeft een andere refractometer of hydrometer nodig. Ik heb van alle vier de versies eentje en zet ze ook in op andere tijden.
Als je het alcoholgehalte wilt meten van het destillaat raad ik een hydrometer aan met alcoholgehalte. Die heeft geen significante afwijking ook na het rijpen op hout. Let wel dat suiker toevoegen bij de likeuren de meting onbetrouwbaar maakt wel instrument je ook gebruikt (laboratoriumspul daargelaten).
Dat roggebrood recept heb ik van dit forum en toen werd er "laaiend enthousiast" over geschreven en nu krijg ik allemaal niet zo bemoedigende reacties? Ik ga het spul afstoken en zie wel wat er uit komt.
Of je het lekker vindt bepaal je helemaal zelf. Het is voor een beginner leuk om te doen, je hoef alleen maar naar de supermarkt om je inkopen te doen. En er komt heus wel een drinkbaar drankje uit.
Zooooo herkenbaar π π π !
Ik moet het nog fijnstoken, nog steeds geen tijd voor gehad. Maar als ik de kenners mag geloven is het zonde van de tijd π .
Het Roggebrood recept mag geen whisky heten, dat klopt. Fantasiedrank of niet, op diverse fora is het een zeer populair recept. Het is eenvoudig en lekker. Hoe je het noemt mag je zelf weten π
Het is een variatie op de Uncle Jessy's simple sour mash (UJSSM) waarbij je steeds een nieuwe generatie maakt op je bestaande gistbed. Zo wordt je smaak steeds complexer.
Ik vind het jammer dat er op dit forum negatief over gesproken wordt omdat sommigen niet openstaan om iets nieuws te proberen. Noem het dan maar geen whisky maar geef het een kans.
Ik stook voor eigen gebruik, ik schrijf dan op de fles een voor mij herkenbare naam. Op de roggebrood flessen stond Rogge Whisky, en na een feestje waren de flessen leeg. De vraag was "helm of kolom", ik zou helm doen. Niks negatiefs aan. Dus Heikos, stoken en drinken dat spul.
ik hou van de stevigere whisky soorten en omdat in nog niet lang met moonshinen bezig ben wilde ik de roggebrood whisky proberen .
Ik ben het eens met de anderen die dit niet als Whisky willen aanmerken .
Het maakt niet ziek maar een tweede sla ik af.
Ook heb ik de suikerbrood likeur geprobeerd te maken .
Van de roggebrood en ook de suikerbrood vond ik het verspilde moeite.