Meldingen
Alles wissen

Whisky mash maken van mout

Pagina 2 / 6

Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een 10liter ketel
Kan ik 2kilo per x koken op 8 liter water toch?

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of 7 liter doen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nee 2 kilo op 8 liter is prima.

Zorg dat je spoelwater ook dezelfde temperatuur als je maisch out (dus 78 graden).

Dus je moet ook nog een tweede pan op het vuur zetten πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

OkΓ© is goed
Hoeveel spoelwater moet ik gebruiken op 2 kilo
Als ik dat 2x gedaan heb en 8 liter Iin me 25liter emmer heb gedaan hoeveel water moet ik dan bijvullen . En gewoon lauw water ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het totaal moet je aanvullen totdat het 24 liter is dus wanneer je je truukje drie maal uitvoert even een rekensommetje maken. Je krijgt dus voor het koken 3 keer een pan met 8 liter wort. Even een streepje of merkteken maken bij acht liter (afmeten met een maatbeker bv).

Β 

Je start met 20 liter voor het totaal dus gedeeld door drie is dat 6 komma heel veel 6-en liter en daar doe je een derde deel geschroot mout bij (je weet wat schroten is hoop ik). Het mout neemt een deel water op. Na het maischen heb je dus minder vloeistof dan waarmee je gestart bent en dit vul je dan aan met het spoelwater tot je na het spoelen 8 liter wort in je pan hebt. Dus met water van 78 graden. Dan ga je koken om DMS kwijt te raken. Afkoelen (liefst snel) en gist erbij.Β 

Β 

Ik neem aan dat je 1 zakje gist hebt en dat je eerst de drie gekookte delen bij elkaar voegt en daarna de gist eraan toevoegt.

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

OkΓ© super uitleg
Ik ga zo beginnen met het mout te schrooten
Kan gewoon in de blender toch , niet te fijn maken. Ik zal zo even foto posten

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou het niet in de blender doen maar in de schrootmolen.

De meellichaampjes moeten breken maar de kafjes moeten heel blijven.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die heb ik helaas niet

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan zou ik op zoek gaan naar een schrootmolen of naar iemand die er een heeft.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 473
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het enigste wat ik kan krijgen is een vlees molen
Anders moet ik ene gaan bestellen

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat komt niet in de geburen van een moutmolen

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=3127.0 Β 

Ik was benieuwd of jezelf een alternatief zou kunnen bouwen, blijkbaar een pastamachine met wat tweaks zou werken...

Β 

Succes πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@bjorn777)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden


Deze gist goed?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je kunt uiteraard iedere gist gebruiken die je wilt maar waarom een wijngist en geen whiskygist?

Β 

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?