Meldingen
Alles wissen

Basis distillaat van suiker en Turbogist

Pagina 9 / 14

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier haal ik na twee keer stoken 5 liter van 70% uit (3,5 liter alcohol)

 Hoy,

is volgens mij een goed resultaat, met een reflux haal je ongeveer dezelfde hoeveelheid ( 4 - 5 liter) met een hoger percentage, maar ik veronderstel dat je nog naloop hebt met alcohol in dat je de volgende keer terug meestookt dus het verschil is niet verloren volgens mij ( was bij mij zo).

MVG

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik laat ook een week klaren in de kelder en dan overhevelen, dat de gist achter blijft in den emmer

Beantwoorden
Berichten: 3
(@jason)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hee allemaal, ik heb voor de eerste keer suiker vergist met de turbogist van hier.
Ik heb me netjes aan de hoeveelheden gehouden tot ik besefte dat mijn fles geen 25 liter maar 20 liter bleek te zijn. Ik heb het zo wegggezet , met in mijn achterhoofd wel de twijfel of het suikergehalte nu niet te hoog zou zijn. Het vergisten verliep maar langzaam ook , de temperatuur was ook veel te laag helaas. Afijn ik heb het een maand laten staan en ben het nu aan het destilleren. De geur in het vat is nog prima gelukkig. Hoelang kun je dit max laten staan, en voegt het iets toe om alsnog water toe te voegen.
Een tweede vraag is over de allambiek, deze meet de damptemperatuur. Ik heb eerst water erin gestookt en bemerkte dat het op de thermometer pas kookte bij de 104°. Dat zou kunnen als er toch wat druk opgebouwd wordt in de ketel... wat ervaren jullie hierin. Ik heb altijd gedestilleerd met de thermometer in het vloeistof en dan meet ik nooit zo'n groot temperatuur verloop als wat ik nu meet met de alambiek. Sjee veel vragen van deze amateur helaas. O en de eerste ronde had ik het bijgeleverde kookplaatje veel te hoog staan, met als gevolg een zeer troebel destillaat.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij te weinig water/in verhouding te veel gist, raakt de gist gestrest, dat kun je na het uitgisten niet meer rechtzetten door er water bij te gieten.

Het is van belang in normale omstandigheden het gistvat niet meer te openen, het waterslot zit er tenslotte niet voor niets op, het gistvat heeft aan de binnenkant streepjes staan die het aantal liters aangeven. Het vat dient tot precies 25 liter te worden gevuld, omdat de zuurstof-ruimte die erboven overblijft nodig is voor het vermeerderen van de gistcellen. Pas als de zuurstof erboven op is gaan de gistcellen de vergistbare suikers omzetten in alcohol en CO2.

Beantwoorden
Berichten: 61
(@dsbjulien)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb een emmer suikerwash al 4 maanden in een slaapkamer staan met het luchtslot erolin zonder water in het luchtslot. En hij is nog steeds goed

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, echter de naloop gebruik ik vaak in de ruitensproeier van de auto, of in een sprayfles voor het schoonmaken van de keuken. De 5l met 70% is dan prima spul voor van alles en nog wat. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dsbjulien, alleen jij kan beoordelen of je suikerwash o.k. is.

Het is alleen niet aan te raden om het waterslot zonder water op het gistvat te zetten.

Met een waterslot + water kan het koolzuurgas (CO2) er wel uit, maar de buitenlucht kan niet in het vat komen.

Maar volgens mij doe jij dit willens en wetens, dus begrijp ik eigenlijk niet wat je vraag is, of wil je bewijzen dat een waterslot niet nodig is???

Beantwoorden
Berichten: 3
(@jason)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Duidelijk !, geen water achteraf bijvoegen.
Waar het gistvat niet openen verhaal vandaan kwam. Weet ik niet . En mijn gistvat is een fles die ik bij mijn moeder mee heb genomen .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Waar het gistvat niet openen verhaal vandaan kwam. Weet ik niet

Ik denk dat dat komt door je opmerking dat er geen water in je waterslot zit, dan is er dus een open verbinding met de buitenlucht. 

Beantwoorden
Berichten: 19
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je suiker oplost kan je ook wat citroenzuur er bij doe. dit breekt ook de suikerketen af waardoor ze beter te vergisten zijn

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je bedoelt dat de suiker + citroenzuur na 10 min. koken zich omzet in invertsuiker die een beter vergistingsresultaat oplevert. Houdt je wel aan de goede verhoudingen/hoeveelheden.

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

 

 

Naloop krijgt denk ik de wat nare smaak door de gist of dode gistcellen. Maar die is nog wel weer te gebruiken.

 wij gebruiken deze op de rammen mee te lappen,goed spul daarvoor 😉

mvg gerdy

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@paracelsus)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou, mijn vergisting ging volgens mij prima. Heb de wash in de ketel gedaan en het gas er op gezet. Bleef een redelijk tijdje in de buurt van de 40 graden C, en daarna schoot ie omhoog. En de schuim kwam op twee plekken uit de ketel, en ook uit de uitloop. Dus volgende keer eerst laten rusten voordat ik stook, maar er bestaat toch ook anti schuim middel? Hoe heet dat spul?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Anti foam, ik zal proberen het morgen op de site te zetten. Ik heb het gewoon op voorraad.

Echter heb je het niet perse nodig. Waarschijnlijk zit de ketel iets te vol of staat je gas te hoog.

Bij een sugarwash heb ik zelf nooit last van schuim. Wel bij whiskymash.

Beantwoorden
Berichten: 772
Pagina 9 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?