Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 8 / 14

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Munckerik heeft volgens mij zuur mout .
Gebruik of 1/10 deel mout of ongepasteuriseerde honing voor de enzymen .
Je kunt ook gewoon 90 % mais gebruiken en 10 % mout.

Er zijn ook diverse types bourbon . Texas , Arizona , Louisiana hebben hele verschillende verhoudingen maar allen rond 51 % mais , north Carolina zit hoger in maïs .

Mais voor dieren is vaak minder goed dan van de molen .

Wanneer je schimmels tegen komt kun je met soda spoelen of gewoon sulfiet gebruiken en naspoelen ..
Zwavelen is ook een zeer gebruikelijk methode . Na spoelen met wat krijt .( Calsium )

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De mais was inderdaad niet best gezien de opbrengst. Ik had wel 10 kilo mout op 25 kilo mais.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga ook eens bij Welkoop kijken want ergens anders kon ik geen Mais vinden.Het viel mij op dat de mout leveranciers geen ongemoute graan of mais verkopen, zelfs de bio leverancier niet 🙂 . Ik heb daarom maar maismeel gebruikt. Een keer 10 kg maismeel en 2 kg gerst mout voor 25 liter stookwijn. Dat was haast onhandelbaar en dan liet ik als mee vergisten en stookte ook als mee. De volgende keer 5 kg maismeel en 2 kg gerst mout. Ook als mee vergist en alles gestookt. De opbrengst aan alcohol was bijna het zelfde. Deze 2 stook opbrengsten bij elkaar gedaan en nog eens gestookt. Wat mij de andere dag opviel toen ik de cut's ging beoordelen, dat alleen de eerst cut niet door de keuring heen kwam. Ik had dus veel langer door kunnen stoken. Er zat gelijk al een zoete mais geur en smaak aan. Ik heb alles naar 45% terug gemengd. Omdat ik niet zo te vrede was over mijn drankjes die wat langer op hout hadden gelagerd(waren bitter) ben ik nu wat voorzichtiger te werk gegaan. Ik heb een plankje van een oud 3 liter vat genomen, deze 1 uur in een oven van 160 graden gedaan. Daarna 1 kant gebrand en afgeblust met rode wijn. Dit plankje in een weckpot met 4 liter alcohol van 45% gedaan. Ik ben wat voorzichtiger dus na 3 dagen heb ik het hout er al weer uit gehaald. Na een paar dagen zal ik eens beoordelen of de smaak op de goede weg is. Ik zou dan het hout er weer in kunnen doen, maar ik proef nu al een zachte mais/eiken smaak.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oja, het maischen en stoken wat ik gedaan heb komt voor een groot gedeelte overeen met wat Robbert een paar uurtjes hiervoor heeft beschreven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is een oude veel voorkomende goed standaard methode Rumo . Voor een solide smaak .

Andere methode geeft weer ander smaak zoals bij die ik hierboven beschreef.
De oude ierse immigranten gebruikte ook in begin nog meer ingrediënten in hun whiskey's em ook mais / bourbons whiskey's .
Maïs. , Tarwe , gierts , Rogge ,haver , gerst was niet ongewoon .
Ook gebruikte men wel vergistingen van mais 60% , 10 - 15 % zuurmout en 25 - 30 % molasse .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben van plan lokale koudgeslingerde (als ook ongepasteuriseerde) honing te gebruiken. Verhouding ook 1/10? Lijkt wat veel...
Mouten dragen weer smaken over, daar is de rogge een goed voorbeeld van, die de potentiële smaak van de maïsvlokken zouden kunnen verdrukken. Een 100% cornwhiskey klinkt ook al aantrekkelijker.
Honing kan smaak achterlaten denk ik, zou ik dan na de enzymwerking de wort moeten koken om de honingsmaak te reduceren?

Zuurmout ga ik nog naar kijken, dat zal voor volgende rondes worden, wanneer ik goede maïs heb. Alsook 1/10 verhouding, zal later komen

Betreffende de vatjes in de kelder (luchtvochtigheid rond de 65%, 's winters hoger), de schimmel die ik daar tegenkom is oppervlakkig, door de drank is de binnenkant veilig, maar aan de buitenkant wilt hier wel eens schimmel ontstaan. Toen ik zag dat er witte haren opstonden ben ik met een mini brandertje heel de buitenkant langs gegaan. Daarna maar verhuisd naar de schuur (luchtvochtigheid ca 45-60%). Geen probleem met schimmel meer daar, maar komt misschien door het brandden. Ook weet ik niet of het brandden aan de buitenkant bevordelijk is, denk dat het wel wat doet met het ademen van het vat. Hoe houd ik dus de buitekant vrij van schimmel zonder destructieve maatregelen? Voorkomen is beter dan genezen, maar als er onverhoopt toch schimmel op komt, wat dan?

Misschien dat ik best 's winters in de schuur zet, zomers in kelder.
Heb snds kort 1 schoon slivovitsj vatje in de kelder staan, dat gaat vooralsnog goed...
Bourbon vatje had ik in m'n kamer gezet met de gedachte; in Asmerika staan de vaten buiten in t warme zuiden, dus zal op kamer ook wel gaan. En in ieder geval geen schimmelkans met luchtvochtigheid van 35-45%...
Dus sta er dan ook niet van te kijken dat de helft zowat verdampt is op 4 maanden.

Viel mij ook op RuMo! Gemiste kans voor hen denk ik dan... Ik zou Munckerik (biobrouwmaat) nog wel eens willen vragen wat mogelijk is, zo zoek ik nog gewoon bio tarwe. Maar ook maïs zou ideaal zijn.
De fout met snippers heb ik ook eens gemaakt, op goed geluk 2 handen snippers op nog geen liter jenever. 2 weken vergeten.... man man man, dat gebeurt me geen 2e keer, niet te nassen, alsof rubber en teer in mn mond had... jenever rijp ik dan ook niet meer op hout.
Op 160°C? Persoonlijk had ik wat hoger gezeten denk ik, omennabij 200°C. Ook afblussen met wijn zou ik voor een Bourbon niet snel doen. Maar uiteraard persoonlijke voorkeur? denk zeker dat je op de goede weg zit?

Ben ook benieuwd of dat wat is met kippenvoer ErikJan. Aan de ene kant, maïs is maïs zou je denken. Anderzijds, ben ik redelijk principieel en gebruik ik liever geen dingen waarvan ik niet weet of er bv bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt als insecticiden/fungiciden of GMO's zijn. Zolang er zetmeel/suikers inzitten en het wilt vergisten, zal er zeker wel wat uitkomen.
Ook de vlokken staat niet op dat het bio is, maar dan ben ik me dat in ieder geval bewust, en zal ik niet scheefkijken als het niet had willen gisten (denk aan fungiciden).
Laat zeker weten wat het resultaat is, zou zomaar heel goed mee kunnen vallen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je geen mout wil gebruiken kun je op 12 kilo mais een pot honing van 150 a 200 gr gebruiken . Na koken terug brengen temp en 65 graden een 40 min tot uurtje aan houden .
Daarna 72 graden .
Daarna afkoelen en gist erbij .
Door de temperatuur zal honing smaak grotendeels verdwijnen en iets verfijnde smaak achter laten .

Nee een vat aan buitenkant niet branden .
Gewoon met wat zout water afnemen .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus omgerekend naar de 4,5 kg maïs die er nog staat zo'n 60 a 75g honing. Wordt wellicht een klein gistkuipje met die stort, maar als er meer dan een liter a 60% uit m'n ketel komt ben ik tevreden
Beetje honing smaak mag best aanwezig zijn, kan ik wel waarderen zolang het niet overheerst. Denk zelfs dat het een aangename aanvulling kan zijn...
Wil later ook nog vriesmethode toepassen om een 100% cornwhiskey te maken, deze zal later wel naast de versie met honing gelegd worden om te vergelijken.

Zout water! Hoe simpel kan het zijn. Top advies. In m'n paniek ben ik destijds snel aan het brandden geslagen, het was een manier waarmee de schimmel wel weg is, maar ideaal is anders.
Bedankt, ik heb gespoeld met KDS (in lichtzure oplossing, zodat de sulfiet vrijkomt) en staat uit te lekken. Eenmaal uitgedrupt gaat ie naar de kelder. Mocht er schimmel ontstaan kan ik in ieder geval anticiperen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hou 100 gr honing aan .
Ik zie het komt helemaal goed daar ?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mede dankzij jouw advies! Elke versie lijkt weer beter te gaan worden 🙂 pulpgist en -stoken ga ik zeker vasthouden.
Dit zal dus versie 1.2 worden, de 1.3 zal hopelijk met beter maïs zijn, en komt hopelijk in het vatje dat tegen die tijd misschien al gebrandt is.
De 1.3 zal 8kg stort zijn. 1/10 mouten (700gr gerstemout, 100gr roggemout) tegenover 7,2kg maïs. De vorm van maïs zal ik nog even aankijken in welke vorm makkelijk veel te krijgen is, goede prijs is minder relevant dan de kwaliteit, dus idealiter draait er nog een molen in de buurt. Meeste staan hier voor de sier, helaas.
Hele korrel is wel weer langer op te slaan dan grof gemalen, dus nog even uitzoeken wat praktisch is.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een 100% cornwhisky klinkt leuk maar ik ben de laatste tijd gewend om minimaal 1 kg mout toe te voegen zelfs bij fruit. Ik merk dat mijn gist hier heel goed op reageert.

De pulpgist en -stook is bij mij ook een blijvertje, ook al zou het voor de smaak niet uit maken het is veel makkelijker. Ik ben er wel achter dat de pap niet de dik moet zijn. Ten eerst is het haast niet te koken en je stook er in verhouding minder alcohol uit.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks voor de tip, zit veel voeding in mout uiteraard. Zou di-ammoniumfosfaat (DAP) toe kunnen voegen, maar dan liever mout idd.
Een goede hand rogge en 2 handen gerst moet goed genoeg zijn op 4,5kg maïs. Is het toch nog zo'n 95% cornwhiskey?
Ik voeg gewoon DAP toe aan fruit, aan druiven de helft.
Ik houd met pulp ook altijd rekening met eventueel droog koken. Als er veel alcohol in de pulp zit gooi ik er zo'n 3-4L water (30L ketel) bij voor het stoken. Verder uitlekplaat/dubbele bodem onderin en pulp in kookzak.
Pulpgisten deed ik met fruit sws altijd al, met graan een enkele keer gedaan bij m'n jenever. Pulpstoken met fruit ook wel, met graan nog niet gedaan.
Denk dat ik donderdag bij de boer over de vloer kan, scoor ik een pot honing, kan ik in het weekend weer brouwen??

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afgelopen weekend de Bourbon 1.2 gebrouwd, staat lekker te borrelen?
Ingrediënten;
-4,5kg maïsvlokken
-100g gerstemout (2%)
-50g roggemout (1%)
-150g honing (3%)
-water op gevoel
-170g natte bakkersgist
-wijnsteenzuur
Bereiding;
Een L of 12 aan de kook met de maïs, tot bijna onroerbaar. Ph correctie met wijnsteenzuur (ph wordt bij elke stap of toevoeging gemeten en indien nodig bijgesteld). Nog een liter of 2 er bij en laten koelen tot 50°C.
Mouten en 100g honing toegevoegt en verwarmen naar 55°C voor kwartiertje (voor de aminozuren uit de mout). 2e trap van 65°C voor 1 uur, gevolgd door 3e trap van 72°C. Zetmeeltest. Deze verkleurde nog deels, dus 50g honing erbij gedaan voor nog een half uur 72°C aan gehouden. Opnieuw zetmeeltest, wederom deels verkleuring. Heldere vloeistof is omgezet, maar waar het troebel is verkleurt de jodium nog.
Heb het hier bij gelaten en warm weg gezet voor de volgende dag. Intussen 1L gekoeld tot 28°C en goed geschud en geopend voor zuurstof, 7g natte bakkersgist erbij. Deze fles gebruik ik als "kick-" starter. Binnen een half uur was deze aan het gisten. Brix voor gistenting was 12%. Komt neer op zo'n 6,5% alcohol.
Dag later de wort gekoeld, 163g natte bakkersgist opgelost in een kluts water en samen met de reeds gemaakte starter erbij gekieperd. Totaal zit er 24,5L in het vat, met graan en al.

Maïs voor de volgende ronde (Bourbon 1.3) is besteld, hele korrel zoete maïs (waarvoor gompie bedankt voor de link!), en houd de optie van een molen ook nog open. Molenaar hier in de buurt (lees ruim 100km verder) heeft maïsmeel, is dat wat? Meel klinkt als fijngemalen, denk dat grofgemalen fijner werkt.
Ik kan straks weer 4 a 5 rondes draaien met de zoete maïs, dus daar ben ik voorlopig nog zoet mee.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tof hoor! Ik heb de kook vries methode dit weekend toegepast werkt ook uitmuntend. Heb wel lang gekookt en gevroren. Ga proberen de honing methode ook toe te passen. 300 gram honing op 8 kg maïs pikketanus?

Ps ik zou geen meel doen. Mijn plezier was compleet vergalt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebruik wel ongepasteuriseerde honing Bauke .
Dus van de imker of een niet uit de supermarkt .

Beantwoorden
Pagina 8 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?