Okay, ik ga hier niet voor het echte werk. Ik ben gewoon een beetje aan het experimenteren.
Ik wilde een calvados benaderen, mijn keuze aan ketels die ik op dit moment heb zijn een T500 met een kolom en met de helm en liebigkoeler, ik heb een 5 liter Alquitara en sinds kort een 1 liter alambiekje.
De Alquitara is degene waar ik dit in wilde proberen. Indien ik groter ga dan zal een eerste stook via de T500 gaan met koperkop en de tweede stook met de Alquitara
Op basis van de snelle cider dacht ik er over om met appelsap te beginnen, echter voor de grote schaal heb ik geen zin om 20 a 25 liter te halen. Tevens is dat appelsap een beetje licht voor mijn doel en zou ik dan het SG gaan verhogen met appelconcentraat. (waar dat appelsap ook van gemaakt is)
Echter als ik google op appelconcentraat vindt je niet bijzonder veel.
Behalve Dixap (let op de spelling) Linkje
Bij Dixap houden we sinds 1949 van fruit. En van fruit alleen. Daar hebben wij verder nix aan toe te voegen. Want in onze producten zitten geen toevoegingen. Geen smaak- of geurversterkers. Geen conserveringsmiddelen en geen kunstmatige kleurstoffen.
Toen bedacht ik mij dat ik ook 100% hiervan kan gebruiken. Hiermee voorkom ik een riant deel slepen met pakken, de emballage en de tussenstap dat de Lidl dit concentraat gaat verdunnen om het in pakken te doen.
Dus ik heb een paar flessen gehaald.
Vervolgens ben ik een beetje aan het experimenteren gegaan met welke verdunning ik wilde hebben.
De verdunning aangeraden op de fles komt uit op 1023 (iirc) uiteindelijk ben ik aangekomen op 1500 gram Dixap en 3500 gram water om 4,8 liter in de vergistingsfles te krijgen.
Als gist heb ik Bruggeman broodgist gebruikt (blauw pakje).
Beetje ruim in de gist gegaan, heb 11 gram gist toegevoegd. Nu een half uur in de gistfles staat het al te borrelen dus ik denk dat het een vlotte vergisting gaat worden.
Het staat nu te vergisten dus resultaten heb ik nog niet voor jullie 🙂
db
Met een SG van 1.023 kom je uit op 3 vol% alcohol. Is wel erg weinig! Volgens mij klopt je berekening niet want:
Als je 1500 ml (2 familieflessen) verdund tot in totaal 4,8 liter, dan heb je een suikergehalte van 268 gram per liter en dat heeft 13,6 vol%.
Gebruik dan wel een goede gistkwaliteit.
Mijn laatste experiment wat nu staat te vergisten bestaat uit 24 liter appelsap uit de Lidl met daaraan toegevoegd 3 potten Luikse siroop van 450 gram. Die wordt gemaakt van appelen, peren en dadels en bevat 59 gram suiker per 100 gram siroop. Traditioneel wordt dit op de boterham gesmeerd maar lichtjes opgewarmd in 4 liter appelsap loste dit zeer goed op. Na twee dagen staat het al te pruttelen als een bezetene.
Het begin SG was 1055, afwachten wat het gaat geven...
Heb effe mn excelbestand er bij gepakt:
Een verdunning van 1 op 15 (op gewicht) gaf mij een sg 1016. Dat is dus de aangerade verdunning voor babies. (op volume basis trouwens)
Ik ben vervolgens gaan testen met verschillende verdunningen en kwam uit op 77 gram dixap op 180 gram water. Dit gaf een sg van 1075. Dit is dus een verdunning van 30 % OP MASSA 😉
(vervolgens heb ik er een paar dagen over gedaan om het verdunde experiment op te drinken) 😉
Er zit ook net geen kilo aan Dixap in een fles van 750 ml.
db
Heb de vergisting gedaan, vervolgens in een koelkast weggezet zodat het rustig kan bezinken. Heb de eerste stook in de 5 liter alquitara gedaan en de tweede in de 2 liter alambiek.
Op dit moment kan ik niet zeggen dat ik er nog appel in herken. Heb nu een halve liter staan 55% met wat heavy toast eiken chips en er komt al ietsje kleur aan (vanmorgen het hout er bij gedaan)
Ik zal het een tijdje laten staan en eens zien wat het wordt.
db
hehe 🙂 Daar komt bij mij het bierbrouwen toch om de hoek kijken. Gist is voor mij met bierbrouwen iets om zo hard mogelijk te laten bezinken en kwijt te maken 😉 En met bier brouwen is koud maken voor mij DE manier om gist te laten bezinken nadat de vergisting klaar is. Een bierbrouwsel staat bij mij makkelijk een week of meer op 2 celcius om mooi helder te klaren. Heb daar de gist ook niet nodig voor hergisting op de fles (bier gaat op fust met geforceerde koolzuurverzadiging)
Ik denk door de bakkersgist dat de gist zeer weinig haast had om te bezinken. Ik had trouwens geen last van schuimen in de toch goed volle alquitara. (Thans, heb niks gemerkt)
Mooi weer een aantal dingen geleerd voor een volgende keer.
A) grotere hoeveelheid
B) Gist die uit zichzelf liever bezinkt
C) Koelwater warmer laten worden
D) alquitara wordt zeer schoon van binnen op en onder vloeistofniveau
Over het warmere water had ik eerder vandaag willen weten. (het stond hier al maar keek pas later) Heb daarnet namelijk de Lemon Lime Liquor gedestilleerd (ik ga even verder in de tiny's topic hierover trouwens.
db
Ik denk dat als ik de stookwijn niet koud had gezet ik nagenoeg 100% van de gist in de stookketel zou hebben gehad. Na een week op tafel na dat de vergisting klaar was zag ik nog niks wat op bezinken leek 🙂
db