Meldingen
Alles wissen

Cheap and cheasy Calvados


Dirtbag
Berichten: 95
Topic starter
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Okay, ik ga hier niet voor het echte werk. Ik ben gewoon een beetje aan het experimenteren.

 

Ik wilde een calvados benaderen, mijn keuze aan ketels die ik op dit moment heb zijn een T500 met een kolom en met de helm en liebigkoeler, ik heb een 5 liter Alquitara en sinds kort een 1 liter alambiekje.

 

De Alquitara is degene waar ik dit in wilde proberen. Indien ik groter ga dan zal een eerste stook via de T500 gaan met koperkop en de tweede stook met de Alquitara

 

Op basis van de snelle cider dacht ik er over om met appelsap te beginnen, echter voor de grote schaal heb ik geen zin om 20 a 25 liter te halen. Tevens is dat appelsap een beetje licht voor mijn doel en zou ik dan het SG gaan verhogen met appelconcentraat. (waar dat appelsap ook van gemaakt is)

 

Echter als ik google op appelconcentraat vindt je niet bijzonder veel.
Behalve Dixap (let op de spelling)  Linkje

Bij Dixap houden we sinds 1949 van fruit. En van fruit alleen. Daar hebben wij verder nix aan toe te voegen. Want in onze producten zitten geen toevoegingen. Geen smaak- of geurversterkers. Geen conserveringsmiddelen en geen kunstmatige kleurstoffen.

 

Toen bedacht ik mij dat ik ook 100% hiervan kan gebruiken. Hiermee voorkom ik een riant deel slepen met pakken, de emballage en de tussenstap dat de Lidl dit concentraat gaat verdunnen om het in pakken te doen.
Dus ik heb een paar flessen gehaald.

Vervolgens ben ik een beetje aan het experimenteren gegaan met welke verdunning ik wilde hebben.

De verdunning aangeraden op de fles komt uit op 1023 (iirc) uiteindelijk ben ik aangekomen op 1500 gram Dixap en 3500 gram water om 4,8 liter in de vergistingsfles te krijgen.

Als gist heb ik Bruggeman broodgist gebruikt (blauw pakje).

Beetje ruim in de gist gegaan, heb 11 gram gist toegevoegd. Nu een half uur in de gistfles staat het al te borrelen dus ik denk dat het een vlotte vergisting gaat worden.

Het staat nu te vergisten dus resultaten heb ik nog niet voor jullie 🙂

 

db

 

 

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Met een SG van 1.023 kom je uit op 3 vol% alcohol. Is wel erg weinig! Volgens mij klopt je berekening niet want:

Als je 1500 ml (2 familieflessen) verdund tot in totaal 4,8 liter, dan heb je een suikergehalte van 268 gram per liter en dat heeft 13,6 vol%.

Gebruik dan wel een goede gistkwaliteit.

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@xlr8 ik denk ook niet dat hij het zo bedoeld.    De verdunning aangeraden op de fles komt uit op 1023.  Ze raden aan 1:15.  Hij verdunt ongeveer 1:2.5. Wat zou dan het sg zijn?

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@johnny 1500 gram Dixap (met een suikergehalte van 857 gram / liter) met 3500 ml water geeft een suikergehalte van 273 gram de liter, rond de 1100 dus qua S.G. waarde.

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn laatste experiment wat nu staat te vergisten bestaat uit 24 liter appelsap uit de Lidl met daaraan toegevoegd 3 potten Luikse siroop van 450 gram. Die wordt gemaakt van appelen, peren en dadels en bevat 59 gram suiker per 100 gram siroop. Traditioneel wordt dit op de boterham gesmeerd maar lichtjes opgewarmd in 4 liter appelsap loste dit zeer goed op. Na twee dagen staat het al te pruttelen als een bezetene.

Het begin SG was 1055, afwachten wat het gaat geven...

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
Topic starter
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb effe mn excelbestand er bij gepakt:

 

Een verdunning van 1 op 15 (op gewicht) gaf mij een sg 1016. Dat is dus de aangerade verdunning voor babies. (op volume basis trouwens)

Ik ben vervolgens gaan testen met verschillende verdunningen en kwam uit op 77 gram dixap op 180 gram water. Dit gaf een sg van 1075. Dit is dus een verdunning van 30 % OP MASSA 😉

(vervolgens heb ik er een paar dagen over gedaan om het verdunde experiment op te drinken) 😉

Er zit ook net geen kilo aan Dixap in een fles van 750 ml.

db

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
Topic starter
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb de vergisting gedaan, vervolgens in een koelkast weggezet zodat het rustig kan bezinken. Heb de eerste stook in de 5 liter alquitara gedaan en de tweede in de 2 liter alambiek.

 

Op dit moment kan ik niet zeggen dat ik er nog appel in herken. Heb nu een halve liter staan 55% met wat heavy toast eiken chips en er komt al ietsje kleur aan (vanmorgen het hout er bij gedaan)

 

Ik zal het een tijdje laten staan en eens zien wat het wordt.

 

db

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dirtbag wat was de temperatuur van koelwater in bak van alquitara  ? 

Wanneer je het water in bak tussen 40 en 45 graden houd koelt de alquitara voldoende maar heb je minder reflux en hou je meer smaak over .

Je maakt geen bier dus het koud klaren is niet nodig. .het kan zelfs tegenwerken ! Co2 komt makkelijker vrij wanneer het niet te koud is .bij kou hou je co2 vast wat tijdens de stook kan zorgen voor schuimen in begin .

Is gisting over afhevelen naar ketel met achterlaten van laagje dode gistcellen is afdoende. Eventueel kun je kaasdoek op ketel leggen en daar bij hevelen nog wat nafilteren .

Iets vezels in stookketel geeft ook meer aroma's

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@robbert, die informatie miste ik nog voor mijn alquitara. Ik hou meestal 20 graden aan voor het water in de emmer, maar ik zal eens in de bak bovenop de ketel meten en die proberen op 40 a 45 graden te houden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo Dat is juist het geappige aan stoken met alquitara. Je kunt met temperaturen van koelwater de prestaties beinvloeden .  Als je ijsblokjes in de bak gooit dan zal ook percentage iets hoger uitvallen.

Koper is erg gevoelig in warmte en koude .

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert 

 

Ow bugger....

 

Bij 35 celcius vervang ik het koelwater voor koud kraanwater.

Nieuw element om mee te werken dus. 🙂

 

Vezels was geen factor met dixap. Echter ik had geen gistlaag maar een egale waas. Vandaar het koud zetten. Om de gistlaag te laten zinken.

 

db

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dirtbag dat is nou jou het unieke van de alquitara . Het koelsysteem.  Het kan een chagrijn zijn waar je aan moet wennen  maar als je beetje vriendjes ben geworden met de alquitara en het spel met koeling door hebt kun je zoveel meer met het keteltje van prachtige smaken pakken tot zelfs in de 90 + procent alcohol ermee stoken .

De waas hoeft geen probleem te wezen tijdens de stook.  Als je de dode gistcellen op bodem maar achter laat .  Ook het meekomen van gist restanten zou betekenen dat je al te hoog in temperatuur zou zitten . 

Distilleren is damp controle / beheersing.  Het mee komen van stoffen heeft met damplagen te maken . 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@dirtbag, gist zakt beter naar de bodem als je het niet koud weg zet. CO2 blijft beter in je drank zitten als het koud is, ik zal bijvoorbeeld nooit een flesje cider open maken als het niet goed gekoeld is, want dan is de kans groter dat het flesje leeg bruist. De co2 blijft naar boven gaan en neemt de gist mee naar boven. Beter kun je de stookwijn een paar keer overgieten in een andere emmer zodat je de co2 kwijt raakt. Zorg er wel voor dat de drap die al op de bodem ligt daar ook blijft.

Een stookwijn maken met appelsap wat je aanlengt met diksap werkt overigens prima, als je SG maar wel onder de 1100 blijft.

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
Topic starter
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hehe 🙂 Daar komt bij mij het bierbrouwen toch om de hoek kijken. Gist is voor mij met bierbrouwen iets om zo hard mogelijk te laten bezinken en kwijt te maken 😉 En met bier brouwen is koud maken voor mij DE manier om gist te laten bezinken nadat de vergisting klaar is. Een bierbrouwsel staat bij mij makkelijk een week of meer op 2 celcius om mooi helder te klaren. Heb daar de gist ook niet nodig voor hergisting op de fles (bier gaat op fust met geforceerde koolzuurverzadiging)

 

Ik denk door de bakkersgist dat de gist zeer weinig haast had om te bezinken. Ik had trouwens geen last van schuimen in de toch goed volle alquitara. (Thans, heb niks gemerkt)

Mooi weer een aantal dingen geleerd voor een volgende keer.

A) grotere hoeveelheid

B) Gist die uit zichzelf liever bezinkt

C) Koelwater warmer laten worden

D) alquitara wordt zeer schoon van binnen op en onder vloeistofniveau

 

Over het warmere water had ik eerder vandaag willen weten. (het stond hier al maar keek pas later) Heb daarnet namelijk de Lemon Lime Liquor gedestilleerd (ik ga even verder in de tiny's topic hierover trouwens.

 

db

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dirtbag bier en wijn zijn allebei alcoholische producten met een heel groot verschil het gaat niet door een apperaart wat in principe scheiding maakt tussen gewenste en ongewenste stoffen .

Misschien Wat kort door de bocht gezegt "een schoon schraper."

Daarom kun je niet op dezelfde leest voort borduren .

 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
Topic starter
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik denk dat als ik de stookwijn niet koud had gezet ik nagenoeg 100% van de gist in de stookketel zou hebben gehad. Na een week op tafel na dat de vergisting klaar was zag ik nog niks wat op bezinken leek 🙂

 

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@dirtbag weet je zeker dat de vergisting klaar was? Dood gist zakt nu eenmaal naar de bodem en als er nog maar iets van leven in zit zwemt het nog wat rond. Wat was je eind SG? en hoeveel weken had het staan te gisten?

Dood bakkersgist zakt overigens ook als een baksteen naar de bodem.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?