Meldingen
Alles wissen

En nu gaan we van onze recent gekochte melasse rum stoken

Pagina 2 / 2

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij zijn er al topics van Pino en techneut die allang bezig zijn en behoorlijke successen hebben behaald. Daar was ik van het weekend van plan om naar te kijken. Daar staat waardevolle informatie, als ik die nog kan vinden tenminste, misschien beter die topics hoog te houden want dat wordt anders nogal een gezoek. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat is bij het stoken van rum precies een dunderpit:

Dunder is de vloeistof in een ketel achtergelaten na het destilleren van een batch rum.

Het is een traditionele smaakbron die gebruikt wordt bij de fermentatie van de wash van Jamaicaanse rum. Soortgelijk in het proces van zure mash in Bourbon whisky, is het een cruciale stap in het verkrijgen van een authentieke rumssmaak.

Dunder bevat veel bijproducten die bijdragen aan toekomstige fermentaties, waaronder dode gistcellen, die een uitstekende gistvoeding zijn. Vervolgende fermentaties met behulp van dunder moeten zorgvuldig worden geregeld om stress op de gist te voorkomen, die een grotere hoeveelheid mutaties zal veroorzaken. Ook als de dunder voor het gebruik wordt opgeslagen, is het raadzaam de dunder te koelen om de celverdeling te onderdrukken om mutaties te voorkomen.

Deze mutaties veranderen smaak, alcoholgehalte en totale effectconsequentie van het eindproduct. Dunder, als het niet gebruikt wordt om de gistkolonie weer op te plakken, kan ook als kunstmest worden toegepast.

Traditioneel is 20% tot 35% van een nieuwe wash dunder van een of meer vorige washen.

Dit verlaagt de pH, behoudt vloeibaar, levert gistvoedingstof en concentreert 2 kritische smaakstoffen ("rumoliën") om een goede rumaroma te waarborgen. Traditioneel, na een run, werd de uitgeputte vloeistof uit de dunder in de dunderpit gegooid, waar het zich zou vestigen en met bacteriële actie de rumoliën zou ontwikkelen. Het werd vervolgens verwijderd.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank je dat is inderdaad veruit het beste topic over rum maken met de melasse van Pino en de gist van Jan. Zaterdag begin ik ook, eerst even de melasse ophalen. Heb er echt heel veel zin in. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?