Meldingen
Alles wissen

Jeneverbessen: Kneuzel, wellen of heel laten?


zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hello hello,

Dit weekend wil ik mijn botanical basket gebruiken om jeneverbessen en wat andere kruiden bovenin mijn koperen alembic te hangen (T500).

Mijn vraag aan de pro’s van dit forum: 

hoe krijgen ik het meeste (smaak)rendement uit die jeneverbessen?
-zal ik ze flink kneuzen?
-zal ik ze vooraf wellen in alcohol of water?
-misschien een combinatie van deze twee?
-of gewoon droog in het mandje en heel laten?

En aansluitend hierop: ik zou de alcohol natuurlijk ook 2x door dezelfde of een nieuwe batch kruiden kunnen (over)halen. Is dat een aanrader of juist hoogst ongebruikelijk en dus onzinnig?

De botanical basket van StillSpirits staat erom bekend dat hij eigenlijk wat an de kleine kant is tov de 25 liter boiler. Dat is de reden dat ik graag wel maximaal gebruik van mijn kruiden wil maken…

 

grt

Zoef

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
19 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op z'n minst kneuzen, beetje wellen in wat alcohol kan eventueel maar zou niet hoeven als er genoeg damp passeert 👍 wat rustig beginnen zorgt ook dat de damp wat trugslaat in het begin, dus de bessen zullen vanzelf al wat gaan wellen gedurende de stook. Intussen verzadigd de damp goed met het aroma voor je het uit de ketel haalt.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Licht kneuzen dan een dag in wat alcohol wellen en dan bij de rest van de kruiden. Rustig stoken. Ik vind de basket groot zat en ik zou de kruiden maar 1 keer gebruiken. Of dat genoeg is ligt aan jou smaak, maar hou er rekening mee dat de kruiden smaak toe neemt na een paar dagen/weken.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom

Kneuzen in een mortier

90% in de basket 10% in de wash.  Zeker niet maceren voor het stoken

Maar dit is geen evangelie.

(alhoewel)

 

🙂

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ZO vers mogelijk en kneuzen in vijzel / mortier .Op de warmte van de damp werken . dus in korf of secondair vat ( als kruidenbox ) smaak door damp infusie 

Bij damp komen fijnere aroma's vrij bij maceren krijg je andere smaak oplossingen mee waardoor het meer bitter wordt .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@robbert

Hi Robbert

Precies daarom gaat er bij mij max 10% van de bessen (gekneusd) in de ketel.  Die geven de iets hrdere en meer bittere aromas van de bessen door.

De fijnere meer etherische smaken gaan via de 90 % van de basket

 

 

Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Och och, wat is dit forum toch een fijne plek. Dank voor de tips @pikketanus, @RuMo, @Psycat en @Robbert !!
Hier wordt ik een stuk zelfverzekerder van ☺️

Tóch nog even doorvragen dan: Jeneverbes moet dominant zijn, maar welke 2, 3 of 4 extra componenten zouden jullie (persoonlijke smaak) daarnaast nog toevoegen in het mandje….en waarom juist díe?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zoef  voor een gin ;citroen , koriander , venkelzaad , jeneverbes , vlierbes , anijszaad , kardemom , engelwortel en peenzaad .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Robbert

Peenzaad ?  Is dat wortelzaad ?

@ zoef :

Anijs, steranijs en venkel zijn moeilijk te combineren smaken. 

Moeilijk als beginnend stoker en nu ik eraan denk :  eveneens moeilijk voor een ervaren stoker.

Vlier is heel subtiel.

Er zijn online lijsten vn alle botanicls die in gin gedaan worden.  Dat zijn er honderden inclusief frankincense en echte weirdo kruiden.

Mijn bescheiden advies is om in het begin minimalistisch te werken.  Het italiaanse dogma van smaakcombinatie :  1.2,3  (Max drie smaken die harmonisch samengaan en elkaar aanvullen)

Jeneverbes, citrus en engelwortel bv

Veel plezier

 

Beantwoorden
4 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Big thanks @psycat!

ik heb nu deze melange klaar staan in mijn basket:
70 gram jeneverbes
5 gram paradijszaad
10 gram korianderzaad
5 gram anijszaad
10 gram venkelzaad
2,5 gram kardemom
10 gram engelwortel
4 gram citroenzest vers

Helaas strandde mijn zondag(gin)projectje vanochtend omdat de schroefdraad van mijn nieuwe botanical-basket niet past op de schroefdraad van de condenser van mijn copper alembic. Echt balen.

hopelijk heeft Jan een oplossing hiervoor, het hoort namelijk wel 1-op-1 te passen begreep ik.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@psycat peenzaad is inderdaad wortelzaadjes. 

Die 10 % in ketel begrijp ik , zo geeft iedereen zijn kleine eigen touch aan een drank . 

@zoef pas op met hoeveelheid engelwortel 2 tot 8 gram per liter  !  Het kan vrij overheersen vooral als het vers is.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert Ik heb ongeveer 15 liter vloeistof in mijn ketel klaar staan (ca 40 % alc). Dan is een totaal van 10 gr gedroogde engelwortel wel redelijk in verhouding toch?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zoef dan is het inderdaad niet te veel .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Zoef

 

Hier een paar bedenkingen waar zeker niet iedereen het mee eens zal zijn.

 

70 gram jeneverbes

5 gram paradijszaad

10 gram korianderzaad

5 gram anijszaad

10 gram venkelzaad

2,5 gram kardemom

10 gram engelwortel

4 gram citroenzest vers

 

Het samenvoegen van 8 smaakmakers, waaronder een paar die niet echt harmonieus samengaan (indien de verhouding iets scheefgetrokken is) kan je een legendarische gin opleveren. Maar de kans is minimaal. Veel te veel variabels in the equation, zoals ze in London zeggen

Bv de smaak van je botanicals veranderen volgens batch, ouderdom, moment van oogsten etc.

Het is een beetje de fout van alle beginners. Ook ik heb die weg bewandeld. Proberen zo veel mogelijk lekkere botanicals samen te blenden tot een harmonisch geheel. Nadien, rijpen, proeven en verbeteren.

Het is een goede methode voor minder complexe dranken. Bv arak/ouzo gemaakt op basis van 1 kruid : anijs. Door te spelen op temperatuur, hoeveelheid, maceratie, rijping etc kan je je eigen anijsdrank steeds verfijnen.

Met gin : tientallen kruiden samenvoegen is IMO deze methode buiten het bereik van amateurs die slechts sporadisch kleine hoeveelheden distilleren.

Maar het proberen waard.

Ik geef je een iets eenvoudigere methode.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Schaf je eerst een tasting wheel aan. Er zijn er genoeg op het web google gin tasting wheel. Probeer dan te beslissen welke gin je wenst te maken.

Bv bloemig, kruidig, aards, fruitig, zoet etc. Je kan dat bv beslissen door na te gaan in welk segment je lievelingscommerciele gin zit.

Eenmaal je weet wat je wenst te maken, zoek je de MAX 3 basisingredienten van zulk een gin. Bv Jeneverbes, Citrus, Coriander

Probeer een basis lekkere gin te stoken met deze 3 botanicals en leer ze te herkennen bij het proeven.

Tot nu toe al behoorlijk moeilijk, maar het wordt erger.

Beslis nu welke extra noten je aan je gin wenst toe te voegen. Je gin is bv fruitig en je wenst in de nasmaak een beetje extra kruiden te hebben.

BV cardemon. Macereer de cardemon en stook hem.

Neem nu je gin en voeg druppels cardemon extract toe, proef, herhaal tot je tevreden bent.

Werk op die manier systematisch.

Ik weet het, dat gaat jaren duren, je smaak zal evolueren, je zal je basisalcohol vaak veranderen, met rijpen zal de smaakbalans veranderen etc.

Zoef,

deze methode is geen evangelie. Het is perfect OK om hit or miss batches te maken. Dat is zelfs heel aangenaam. Maar als je je voor drank iets wenst te verfiijnen om te komen tot een reproduceerbaar lekker product is een systematische aanpak beter.

 

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@psycat, meer is niet altijd beter, maar ik ben dan ook aan deze hobby begonnen omdat ik wilde weten wat ik proef en waarom ik het proef. Neem kleine stapjes en probeer die te verbeteren.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@rumo

 

Hey RuMo, jouw wijsheid doet niet onder voor die van Psycat. Je gebruikt er alleen wat minder woorden voor 😉

thanks 🙏 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

G’day @Psycat,

Vooropgesteld, ik smul van jouw replies op mijn amateuristische vragen.

Hoe fijn is wel niet dat een ander, een volstrekt onbekend mens, zo barmhartig en onbaatzuchtig in de pen klimt om mijn sneue stookpogingen richting te geven?

Ikzelf behoor tot geen enkel evangelie. Ik ben niet zo van de goed of fout. Desondanks neem ik wel graag dingen aan van ziels- en stookgenoten en zeker als ze gestoeld zijn op liefde, ervaring en goede smaak.

Het tastingwheel dat je beschrijft was ik op Youtube wel tegengekomen, maar je hebt me er nu écht van overtuigd dat dat toch best een heel zinvol instrument is wanneer je plannen gaat maken om een toffe gin te fabrieken.  Toda!

Die 8 botanicals zijn er idd veel. Klopt. En eigenwijs als ik ben ga ik er deze keer zelfs nog een extra element aan toevoegen.

Dat zit zo: Nu het NL elftal 🟧 verpulverd is door de Tsjechen (hoi @Stephan) heb ik besloten om als basis 4 liter mislukte oranjebitter toe te voegen aan de “wash” die ik zal gebruiken voor mijn eerste gin. Dus er zal ook nog een sinaasappelcomponent door de koperen slokdarm van mijn machine gaan. Há! Ik gok deze keer gewoon op de legendarische uitkomst.

Dit gezegd hebbende dank ik je voor jouw interessante reactie(s).

Ik heb alles gelezen (3x zelfs), ik heb het begrepen, en ik snap ook heel goed wat je bedoelt.

Met alles in mijn achterhoofd ga ik nu eerst vrolijk door met beginnersfouten maken, anders kan ik ook nooit zeggen dat ik “daar ben geweest”, maar inmiddels “ervaren” ben. 😉

Owhja, nog dit: Het italiaanse “dogma” van 1.2,3  (Max drie smaken die harmonisch samengaan en elkaar aanvullen) ken ik goed. Ik kook graag, heb best een goede neus en smaak. Voortaan zal ik proberen hier rekening mee te houden als ik mijn ginrecepten schrijf.

Wish me luck on my foolish attempt this time.

Zoef

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks RUMO

Dat is precies wat ik wilde zeggen 🙂

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met alles in mijn achterhoofd ga ik nu eerst vrolijk door met beginnersfouten maken, anders kan ik ook nooit zeggen dat ik “daar ben geweest”, maar inmiddels “ervaren” ben

 

Hi Zoef

Spoken like a true Dutchman zou ik zeggen

Ik wens je meer succes dan het Nederlandse elftal heeft mogen proeven. 

(Misschien nog een bittere noot in je gin doen ?  Bv Bladje absint ?  Zal die overbetaalde luiwammes van jullie elftal leren)

🙂

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?