Hello hello,
Dit weekend wil ik mijn botanical basket gebruiken om jeneverbessen en wat andere kruiden bovenin mijn koperen alembic te hangen (T500).
Mijn vraag aan de pro’s van dit forum:
hoe krijgen ik het meeste (smaak)rendement uit die jeneverbessen?
-zal ik ze flink kneuzen?
-zal ik ze vooraf wellen in alcohol of water?
-misschien een combinatie van deze twee?
-of gewoon droog in het mandje en heel laten?
En aansluitend hierop: ik zou de alcohol natuurlijk ook 2x door dezelfde of een nieuwe batch kruiden kunnen (over)halen. Is dat een aanrader of juist hoogst ongebruikelijk en dus onzinnig?
De botanical basket van StillSpirits staat erom bekend dat hij eigenlijk wat an de kleine kant is tov de 25 liter boiler. Dat is de reden dat ik graag wel maximaal gebruik van mijn kruiden wil maken…
grt
Zoef
Op z'n minst kneuzen, beetje wellen in wat alcohol kan eventueel maar zou niet hoeven als er genoeg damp passeert 👍 wat rustig beginnen zorgt ook dat de damp wat trugslaat in het begin, dus de bessen zullen vanzelf al wat gaan wellen gedurende de stook. Intussen verzadigd de damp goed met het aroma voor je het uit de ketel haalt.
Licht kneuzen dan een dag in wat alcohol wellen en dan bij de rest van de kruiden. Rustig stoken. Ik vind de basket groot zat en ik zou de kruiden maar 1 keer gebruiken. Of dat genoeg is ligt aan jou smaak, maar hou er rekening mee dat de kruiden smaak toe neemt na een paar dagen/weken.
Shalom
Kneuzen in een mortier
90% in de basket 10% in de wash. Zeker niet maceren voor het stoken
Maar dit is geen evangelie.
(alhoewel)
🙂
ZO vers mogelijk en kneuzen in vijzel / mortier .Op de warmte van de damp werken . dus in korf of secondair vat ( als kruidenbox ) smaak door damp infusie
Bij damp komen fijnere aroma's vrij bij maceren krijg je andere smaak oplossingen mee waardoor het meer bitter wordt .
Och och, wat is dit forum toch een fijne plek. Dank voor de tips @pikketanus, @RuMo, @Psycat en @Robbert !!
Hier wordt ik een stuk zelfverzekerder van ☺️
Tóch nog even doorvragen dan: Jeneverbes moet dominant zijn, maar welke 2, 3 of 4 extra componenten zouden jullie (persoonlijke smaak) daarnaast nog toevoegen in het mandje….en waarom juist díe?
Hi Robbert
Peenzaad ? Is dat wortelzaad ?
@ zoef :
Anijs, steranijs en venkel zijn moeilijk te combineren smaken.
Moeilijk als beginnend stoker en nu ik eraan denk : eveneens moeilijk voor een ervaren stoker.
Vlier is heel subtiel.
Er zijn online lijsten vn alle botanicls die in gin gedaan worden. Dat zijn er honderden inclusief frankincense en echte weirdo kruiden.
Mijn bescheiden advies is om in het begin minimalistisch te werken. Het italiaanse dogma van smaakcombinatie : 1.2,3 (Max drie smaken die harmonisch samengaan en elkaar aanvullen)
Jeneverbes, citrus en engelwortel bv
Veel plezier
Shalom Zoef
Hier een paar bedenkingen waar zeker niet iedereen het mee eens zal zijn.
70 gram jeneverbes
5 gram paradijszaad
10 gram korianderzaad
5 gram anijszaad
10 gram venkelzaad
2,5 gram kardemom
10 gram engelwortel
4 gram citroenzest vers
Het samenvoegen van 8 smaakmakers, waaronder een paar die niet echt harmonieus samengaan (indien de verhouding iets scheefgetrokken is) kan je een legendarische gin opleveren. Maar de kans is minimaal. Veel te veel variabels in the equation, zoals ze in London zeggen
Bv de smaak van je botanicals veranderen volgens batch, ouderdom, moment van oogsten etc.
Het is een beetje de fout van alle beginners. Ook ik heb die weg bewandeld. Proberen zo veel mogelijk lekkere botanicals samen te blenden tot een harmonisch geheel. Nadien, rijpen, proeven en verbeteren.
Het is een goede methode voor minder complexe dranken. Bv arak/ouzo gemaakt op basis van 1 kruid : anijs. Door te spelen op temperatuur, hoeveelheid, maceratie, rijping etc kan je je eigen anijsdrank steeds verfijnen.
Met gin : tientallen kruiden samenvoegen is IMO deze methode buiten het bereik van amateurs die slechts sporadisch kleine hoeveelheden distilleren.
Maar het proberen waard.
Ik geef je een iets eenvoudigere methode.
Schaf je eerst een tasting wheel aan. Er zijn er genoeg op het web google gin tasting wheel. Probeer dan te beslissen welke gin je wenst te maken.
Bv bloemig, kruidig, aards, fruitig, zoet etc. Je kan dat bv beslissen door na te gaan in welk segment je lievelingscommerciele gin zit.
Eenmaal je weet wat je wenst te maken, zoek je de MAX 3 basisingredienten van zulk een gin. Bv Jeneverbes, Citrus, Coriander
Probeer een basis lekkere gin te stoken met deze 3 botanicals en leer ze te herkennen bij het proeven.
Tot nu toe al behoorlijk moeilijk, maar het wordt erger.
Beslis nu welke extra noten je aan je gin wenst toe te voegen. Je gin is bv fruitig en je wenst in de nasmaak een beetje extra kruiden te hebben.
BV cardemon. Macereer de cardemon en stook hem.
Neem nu je gin en voeg druppels cardemon extract toe, proef, herhaal tot je tevreden bent.
Werk op die manier systematisch.
Ik weet het, dat gaat jaren duren, je smaak zal evolueren, je zal je basisalcohol vaak veranderen, met rijpen zal de smaakbalans veranderen etc.
Zoef,
deze methode is geen evangelie. Het is perfect OK om hit or miss batches te maken. Dat is zelfs heel aangenaam. Maar als je je voor drank iets wenst te verfiijnen om te komen tot een reproduceerbaar lekker product is een systematische aanpak beter.
Thanks RUMO
Dat is precies wat ik wilde zeggen 🙂
Met alles in mijn achterhoofd ga ik nu eerst vrolijk door met beginnersfouten maken, anders kan ik ook nooit zeggen dat ik “daar ben geweest”, maar inmiddels “ervaren” ben
Hi Zoef
Spoken like a true Dutchman zou ik zeggen
Ik wens je meer succes dan het Nederlandse elftal heeft mogen proeven.
(Misschien nog een bittere noot in je gin doen ? Bv Bladje absint ? Zal die overbetaalde luiwammes van jullie elftal leren)
🙂