Meldingen
Alles wissen

Kirsch van morellen (zure kers)

Pagina 41 / 43

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris, bedankt voor je vertrouwen.

 

Maar volgens mij kan het niet fout. Staat lekker te vergisten op een oud gistbed. We schrijven hier geschiedenis Chris want dit is nergens te vinden op geen enkel forum. Oja, schoonmaken, afspoelen met kraanwater is genoeg. Maar wie dure ontsmettings-middelen wil kopen die mag. Uiteraard! Geld moet rollen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

lummel ik heb nog nooit ontsmettings middelen gebruikt,hoogstens schoonmaakazijn,vaten spoel ik gewoon uit met water.trouwens gaat heel goed met mij,gisteren weer goed geproefd???

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gelukkig Chris, ik heb gisteren ook weer achter de kirsch gezeten. Wat een verschil in smaak zeg zonder of met suiker. De 2e keer met suiker is nog wel heel goed. De derde keer mis je de hele kirsch smaak. Althans in vergelijking met de 1e en 2e keer. 

 

Maar ik had het vermoeden al, met suiker is de vergisting zo klaar. 3 kilo in 36 uur is geen probleem. Maar nu ik kersensap met mout aan het vergisten ben gaat het weer een heel stuk langzamer. Ik heb er geen verklaring voor. Jij wel? 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik denk dat het aan de mout ligt gist moet denk ik harder werken,maar meestal als het langer duurt komt het ten goede aan de smaak.heb vandaag nog niets gedronken,bieden mij wel aan maar heb er nog geen zin in,gisteravond lekker aan de zelfgestookte Brandewijn gezeten van een jr oud en op eiken gelegen,whisky glas gepakt de smaak is net whisky.heb nog maar een fles,wel nog 20 ltr.die drie mnd.oud is.maar ik sleep me er wel doorheen.gaat goed met me,ik herstel heel snel.moonshine is een wondermiddel?was wel bijna in de moonshine hemel.gr.Chris

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mout heeft wat complexere suikers om te vergisten.

 

Beantwoorden
Berichten: 17
 Tjeb
(@tjeb)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top tip van die olie werkt perfect heb nu wel helder distellaat.

Het ruikt alleen naar oliebollen....???

Tweede batch is nu ook uitgegist ging wel heel snel ben benieuwd naar de smaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kon het niet laten heb even 5 liter gestookt. Voorzichtig uit de ton geschept dus er zat geen gist in. De rest gooi ik in de fermenter om het gist te laten bezinken. Dus ik heb kersensap die 3 keer vergist is gebruikt als water voor het maischen van ongeveer 6 of 7 kilo mout. De smaak is heerlijk en je proeft de kersen alleen zo goed als de eerste keer wordt het nooit meer. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel maar ik denk minimaal tien keer beter dan uit de winkel.???

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Proef je ook nog graan?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja het is gewoon een lekker zachte borrel maar heb ze net even op een rij gehad. Die zonder suiker is echt de absoluute top smaak blijft 20 seconden hangen. 2e keer vergisten met suiker is ook goed. Maar echt een stukje minder. Die ik vandaag gestook heb is gewoon een lekker zachte, vette borrel. Maar daar is de kersensmaak toch wel een heel stuk minder van. De backset gaat dus door de gootsteen. Tijd voor appels, en misschien wijn en natuurlijk pils maar heb nog niks gehoord van brouwmarkt welke oplossingen dat ze hebben om te tappen. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk vergelijkend warenonderzoek! Mijn Kirsch staat nog steeds te gisten, ben wel bijna op het einde want zit nu schommelend tussen 1.000 en 1.002. Maar een vergisting van bijna 3 weken (morgen 3 weken) is toch behoorlijk. Ben benieuwd hoe Jan bij thuiskomst zijn vergistende sap aantreft.

Brouwmarkt reageert altijd heel erg laat en soms zelfs niet eens. 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal, ik ben weer terug. Net thuisgekomen na een voorspoedige rit. Wegens zwarte zaterdag gisteren, hadden we vooraf een hotel besproken in Parijs, achteraf gezien helemaal niet nodig geweest want we hebben niet 1 file gezien. Wel gebruik van gemaakt, want al betaald.... Vandaag dus alleen van parijs naar deventer.

Mijn sap bubbelt nog steeds, De kinderen hebben de watersloten vol gehouden dus dat was goed geregeld. Ik zal morgen een sg meting doen, nu geen zin meer in.

Ik vermoed dat het bubbelen meer te maken zal hebben met de temperatuurverschillen dan met vergisting (overdag opwarmen en s'nachts afkoelen) maar dat gaan we morgen zien. 

Lummel, ik lees dat jij graag meer fermenters wilt hebben. Ik heb ze niet op voorraad en de bestellingen blijven komen. ik loop er bijna 40 achter..... Als je nu aansluit dan sta je in de rij voor de laatste week van deze maand. Gaat dat lukken? Sneller gaat echt niet. En weet je wat zo achterlijk is? We hebben zo lang zitten wachten op chillers en daar komen ze juist nu in om!

Ik ga vanavond een poging doen om me een beetje terug in te lezen op het forum. ik heb zo nu en dan eens gekeken maar we zaten behoorlijk afgelegen, en een 4G verbinding hebben ze volgens mij alleen in parijs. Internet in frankrijk is echt Kut. Verder heerlijke vakantie gehad hoor!

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom thuis Jan! Vooral rustig aan doen en zolang mogelijk het vakantiegevoel vasthouden 🙂

Ik heb net nog op de Tilt gekeken en deze is nu 0.998 - 0.997. Om de 8 seconden een bubbel.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Lummel, ik lees dat jij graag meer fermenters wilt hebben. Ik heb ze niet op voorraad en de bestellingen blijven komen. ik loop er bijna 40 achter..... Als je nu aansluit dan sta je in de rij voor de laatste week van deze maand. Gaat dat lukken? Sneller gaat echt niet. En weet je wat zo achterlijk is? We hebben zo lang zitten wachten op chillers en daar komen ze juist nu in om!

 

 

 

Hoi Jan goed dat je weer terug bent. Tis wat met jouw handel. Ruim € 20.000 aan orders en niet kunnen uitleveren. Je krijgt me voor minder gek. Ik wil er sowieso wel eentje die komt Lummelientje tegen die tijd wel ophalen kan ze met een vriendinnetjes plannen en misschien wel 2 maar zit nog met het tapgebeuren. En wordt voorlopig nog niet veel wijzer hoe te vullen en schoon te maken. Of kan je met de pressurekit ook tappen met voldoende koolzuur? 

 

Ga zo achter appels aan en kijken naar een stuk grond op de heuvelrug of het wat is. Voor fruit. Met Betuwenaren onderhandel ik niet meer. 

Beantwoorden
Pagina 41 / 43
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?