Meldingen
Alles wissen

Metaxa


Stumphole
Berichten: 47
Registered
Topic starter
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Afgelopen zaterdag weer eens heerlijk zitten “grieken”  En tijdens het uitbuiken heerlijk genoten van Metaxa. Wat is dat toch een lekkere brandy. Een domper op de feestvreugde was dat de fles wel erg snel leeg was…….

Hoe de grieken deze godendrank in de fles krijgen, is kennelijk super top secret.

Ik kan over het distillatie proces en receptuur enkel algemene informatie vinden.

Citaat: Metaxa is een Griekse brandy gemaakt van diverse druivenrassen. Van deze druiven wordt een muskaatwijn gemaakt; die twee keer wordt gedistilleerd. Daarna moet het distillaat minimaal drie jaar rijpen in eikenhouten vaten. Vervolgens wordt de drank op smaak gebracht door toevoeging van rozenblaadjes, gedistilleerd water en diverse kruiden.

Zelfs een essence is alléén in het buitenland te vinden.

Heeft iemand een suggestie over hoe ik zelf Metaxa, met mijn kleine alambiek het best kan benaderen?

Beantwoorden
8 reacties
Robbert
Berichten: 8471
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Je hebt daarvoor nodig griekse druiven voornamelijk muscat druiven ,
Maar ook andere kun je erbij gebruiken als b.v. athiri druiven , xinomavro druiven .
de druiven vergisten op natuurlijke wijze ,
Je zal ook traag moeten vergisten zodat er ook een azijnzure gisting ontstaat .
na vergisten de wijn en de pulp samen verstoken .
Ook hiervoor wordt een charantaise vorm ketel gebruikt .
Op potstill kun je het pulp deel eerst uitstoken waarna je het destillaat opnieuw stookt met de wijn toegevoegd .
Het totale destillaat daaruit stook je af en zet je op vaten van licht eiken uit de streek .

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
Topic starter
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

@Robert; bedankt voor je reactie.

Heb gezocht naar geschikte druiven. Maar de plaatselijke buurtsuper heeft alléén Chileense… En zijn ook nog eens best prijzig…. (€ 3 voor 400 gram)

Ook het zoeken naar een, voor dit experiment, betaalbare Griekse muskaatwijn; (bijvoorbeeld Samos) wordt een prijzig verhaal.

Mijn dichtstbijzijnde biologische druiventeler heeft o.a. deze;

Muskaat van Alexandrië Herkomst: Alexandrië, Egypte. Oogst: vanaf half oktober tot eind november. Vrucht: ovaalvormige, gele bessen. Knapperige schil en een heerlijke zoete, typische Muskaatsmaak

maar dan moet ik nog wel even geduld hebben…..

Deze hebben ze wel als rozijn en (vergeten te vragen) wellicht ook als sap.

Zou dat niet een mogelijkheid zijn?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8471
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Probeer aan in iedergeval een druif uit de muskaat soorten te vinden (de Franse soorten zijn vaak wranger in smaak . ) Volgens mij zijn er ook Italiaanse rassen die in buurt komen .
Je kunt ook sap concentraten krijgen maar je zal dan een iets minder warme volle smaak hebben omdat schillen en vruchtvlees zorgt voor meer aroma . (Carrefour .eu levert geconcentreerd natuurlijk druiven sap ) .
(Met gebruik van rozijnen op druivensap of wijn is trouwens een oud fout maar werkend trukje om brandy smaak te geven. )

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
Topic starter
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ben bang dat ik toch nog wat geduld moet hebben..... Kan nu gewoon geen geschikte zoete muskaatdruif c.q. concentraat vinden. Bij wat ik wel vind brengt me steeds verder van het einddoel af. En dan komt daar ook nog het kruidenraadsel bij......

Heb, om toch maar wat te vergisten, 2 flesjes 400ml biologisch appel Diksap meegenomen. Volgens het etiket zou het geconcentreerd zijn naar een verhouding van 1 : 13.  Okay; 800 ml goed voor 10 liter???? We gaan het zien.

@Robert; nog hartstikke bedankt voor het meedenken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8471
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

het is inderdaad lastig inderdaad .
De metaxa is een broertje van de cognac eigenlijk maar met een vollere smaak .
Nu ben ik zelf een man van authentiek werken en smaken ook authentiek houden maar door jaren wel iets aan trukjes gehoort en opgedaan .
Ook in Griekenland zijn wel eens tegenvallende oogsten en kleinere Destileerderijen die hun streek drank soort gelijk aan metaxa maken maken dan hun wijn basis waaruit hun "metaxa " wordt gestookt uit andere zoete druiven waarbij een deel abrikoos wordt mee vergist om toch de volheid te krijgen .
Ongeveer 1/5 abrikoos .
Misschien kun je hier wat mee om toch een Beetje alvast in de stemming te komen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 376
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

@Stumphole: Ik heb geen idee in welk deel van het land je woont, maar ik weet uit eigen ervaring dat vroeger in het Westland muskaatdruiven werden geteeld. En als ik kijk op https://groentebroer.nl/webwinkel/fruit-met-pit/hollandse-muskaat-druiven/

dan gebeurt dat blijkbaar nog. Misschien een alternatief?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 376
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Overigens is Metaxa (en Asbach Uralt) sinds eind 1999 eigendom van Bols.....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8471
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

De in n Nederland verbouwde muskaat druiven zijn volgens mij een Egyptisch ras van oorsprong .
Die kunnen ook als alternatief .
Maar ze zijn toch er pas laat in seizoen ?
Dus ook nog op wachten .

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?