mooie brander mooie vlam!
Ben op dit moment de fijnstook aan het doen van mijn eerste keer het rogge recept. Moet zeggen de reuk en smaak zijn al heerlijk.
Ben ook bezig deze te proberen, ben erg benieuwd.
Eerste mash was volgens mij goed gelukt ,alleen met ander roggebrood van ah .(bolleke is niet te vinden daar).Na een weekje was het al uitgegist (zo snel was het nog nooit gedaan) .voor de 2 batch wou ik backset gebruiken 4L en de gist hergebruiken (deze een gedeelte uitgeschept uit het gistingsvat) Terug roggebrood met de backset even opgekookt met het suiker.(was nu bolleke ,deze hadden ze wel in de Jumbo) .Laten afkoelen en de gist erbij gedaan.ph gecontroleerd en alles begon snel te gisten.Na 3 weken was het nog aan het borrelen.Heb het vat opengemaakt om het sg te meten.Maar het was een dikke pap geworden . vond het vrij verdacht dus alles maar in de vuilisbak gegooid. het rook ook vrij zuur. Wat is er mis gegaan?? Heb nu maar een nieuwe batch begonnen.
hallo ik heb een vraag ik heb de laatste tijd problemen met het lengen van de whisky het terug brengen naar 45 % heel langzaam water toevoegen om de juiste % te krijgen hij slaat dan troebel heb het altijd heel langzaam gedaan en maar roeren zijn er andere ervaringen met het lengen of terug brengen van 70% naar 45%
Het hoeft niet opnieuw gedestilleerd. Er zijn diverse mogelijke oplossingen.
Zie oud topic : Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling
(Werken met goede basis ingrediënten voorkomt meeste problemen!)
Ben ook met dit recept bezig. Heb dr. Oetker bakersgist gebruikt. Tot nu toe brubbelt het waterslot goed maar ben bang dat de koudere nachttemperaturen (ca. 14°C) in mijn garage de vergisting voortijdig laten doodvallen. Als dit zou gebeuren is het toevoegen van EC-1118 gist dan een goede optie? Of zal dit ten koste gaan van smaak in deze en volgende generaties?
Als de bakkers gist door kou bijna stilvalt wil niet zeggen dat het dood is. Dubbel pitchen is mogelijk maar hou rekening dat de sterkste de andere omzeep kan helpen . Je wil met 2 type gist werken dus hou rekening
Heb nu ruim 7 liter "whisky" in het "vat" zitten om te rijpen. Alles volgens het Odins recept.
7 liter op 75%abv verdeeld over twee glazen potten. Per pot twee eiken sticks bij gedaan. Eentje gecharred en een getoast. Sinds 22 dec 24 in het vat. Kleur doet goed zijn werk alleen smaak heeft niets met whisky nog te maken.
Zeer eendimensionaal, proevend naar een 75%abv suikerwash met een whisky kleurtje. Hopen dat 6 maanden rijping iets met de smaak gaat doen.
Tot nu toe wel een tegenvallend recept om eerlijk te zijn.