Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 29 / 29

Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooie brander mooie vlam!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@baukrrhh

uit mijn hoofd een 5kw brander. kost iets van 4 tientjes bij bol.com

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben op dit moment de fijnstook aan het doen van mijn eerste keer het rogge recept. Moet zeggen de reuk en smaak zijn al heerlijk. 

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 161
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben ook bezig deze te proberen, ben erg benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eerste mash was volgens mij goed gelukt ,alleen met ander roggebrood van ah .(bolleke is niet te vinden daar).Na een weekje was het al uitgegist (zo snel was het nog nooit gedaan) .voor de 2 batch wou ik backset gebruiken 4L en de gist hergebruiken (deze een gedeelte uitgeschept uit het gistingsvat) Terug roggebrood met de backset even opgekookt met het suiker.(was nu bolleke ,deze hadden ze wel in de Jumbo) .Laten afkoelen en de gist erbij gedaan.ph gecontroleerd en alles begon snel te gisten.Na 3 weken was het nog aan het borrelen.Heb het vat opengemaakt om het sg te meten.Maar het was een dikke pap geworden . vond het vrij verdacht dus alles maar in de vuilisbak gegooid. het rook ook vrij zuur. Wat is er mis gegaan?? Heb nu maar een nieuwe batch begonnen.

 

Beantwoorden
3 Reacties
Stookwaus
(@wilcowaus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@profiteur heb je de suiker mee gekookt ? Dan is dat de reden dat het mislukt is.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@wilcowaus Ik dacht het wel.

 

Beantwoorden
Stookwaus
(@wilcowaus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@profiteur dan is je suiker gaan karamelliseren dat is niet goed dan wordt het 1 dikke brij troep 🥴

Beantwoorden
Berichten: 36
(@mariussenior)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo ik heb een vraag ik heb de laatste tijd problemen met het lengen van de whisky het terug brengen naar 45 % heel langzaam water toevoegen om de juiste % te krijgen hij slaat dan troebel heb het altijd heel langzaam gedaan en maar roeren zijn er andere ervaringen met het lengen of terug brengen van 70% naar 45%

Beantwoorden
5 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@mariussenior misschien een te groot temperatuur verschil?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@mariussenior het kunnen een paar oorzaken zijn . 

Naar eerst de vraag heb je whiskey gemaakt en met granen en mout gewerkt of wat dit topic zegt roggebrood.? 

En wat voor gist heb je gebruikt? 

Heb je met mout en granen gewerkt en een kwaliteit gist dan kan het zijn dat het toegevoegde water mineralen rijk was. Dan kan het zijn dat door de alcohol calcium en magnesium zouten neerslaan en jou drank troebel maakt.

 

Als je met een gemodificeerd gist werkt waar chemische voedingstoffen inzitten kunnen residuen hiervan de drank laten blindslaan.

Als je met roggebrood hebt gewerkt daar zitten stoffen in die olieën bevatten wat kan blindslaan. Maar dit logisch Als je met slechte ingrediënten probeert drank te maken kun slecht resultaat verwachten.

Beantwoorden
(@mariussenior)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 36

@robbert mijn whisky ziet er prachtig uit na het stoken gelijk in het vat%50/70% maar wanneer het ga bottelen naar 45% lijkt net oh het iets aanslaat doe het zeer langzaam roeren en luchtig mengen smaakt wel heel goed maar iets troebel jammer hartelijk dank voor het mee denken 

mariussenior

Beantwoorden
(@mariussenior)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 36

ik ben aardig in gelezen maar het blijkt een veel voorkomend probleem te zijn er is mij verteld dat in de grote stokerijen onder grote druk en door filters   heen word geblazen dus je mooie 2hisky blaas je water toe om lagere alcohol te verkrijgen dus mijn mooie whisky in het vat ongeveer 70% naar de fles gebotteld naar45% ?...?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@mariussenior Ik vermoed zoals eerder aangegeven dat je mogelijk last hebt van teveel aan foezeloliën, een mogelijkheid die ook in de industrie wordt toegepast is het zogenoemde chill-filtering, de drank flink koud maken en kijken of je een laagje bovenop krijgt en dit proberen te verwijderen met keukenrol (dus de toplaag laten opzuigen door het papier).

 

Het is mij toevallig laatst voor het eerst gebeurd met een rum die bij ongeveer 50% blind begon te slaan, aangezien de rum kleurloos blijft bij mij zal ik deze opnieuw destilleren en zo het spul eruit proberen te krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hoeft niet opnieuw gedestilleerd. Er zijn diverse mogelijke oplossingen. 

Zie oud topic : Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

(Werken met goede basis ingrediënten voorkomt meeste problemen!)

Beantwoorden
3 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

Hallo Robbert,

Graag zou ik willen weten hoe het mogelijk is dat ‘Odins Roggebrood Whisky’ vergist kan worden met maar 7 gram Dr Oetker gist…? Voor een standaard 5 kilo suiker gebruik ik 100 gram Bruggeman gist. 

Groetjes Lambik 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@lambik je kunt zelf met minder nog toe. Je zal eerst een hele lange tijd van deling hebben alvorens de gist alcohol gaat produceren. Bij een hogere pitch krijg je een snellere start en ook meer zekerheid dat de vergisting volledig zal verlopen . Een lage pitch heeft omdat cellen maar kort leven en tijdens de anearobe periode niet meer vermenigvuldigd grotere kans afgestorven te zijn alvorens de taak is volbracht.

Daarnaast een lagere pitch geeft ook dat de gist zwaarder moet werken dus ook meer afval zal produceren wat weer gevolg heeft op hoog azijnzuur . En acetaat vorming. En ook minder goede smaak.  ( nu is met roggebrood werken toch al niet echt kundig maar meer drankje maken voor alcohol buzz voor mensen met beperkte smaakontwikkeling dus zal een vuile vergisting niet geproefd worden )

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@robbert 

Duidelijk en bedankt! 
Heerlijk nuchter en kritisch 😂

Beantwoorden
Steukelmoaze
Berichten: 3
(@steukelmoaze)
New Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ben ook met dit recept bezig. Heb dr. Oetker bakersgist gebruikt. Tot nu toe brubbelt het waterslot goed maar ben bang dat de koudere nachttemperaturen (ca. 14°C) in mijn garage de vergisting voortijdig laten doodvallen. Als dit zou gebeuren is het toevoegen van EC-1118 gist dan een goede optie? Of zal dit ten koste gaan van smaak in deze en volgende generaties?

Beantwoorden
2 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@steukelmoaze goed inpakken helpt ook al, gist maakt ook een beetje warmte zelf

Beantwoorden
Steukelmoaze
(@steukelmoaze)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

New Member
Berichten: 3

@rinus55 Afgelopen nacht had ik de gistingsemmer al met kleedje en fleece vest ingepakt; Vandaag had ik inderdaad al gemeten dat de temperatuur een paar graden hoger was dan die van de ruimte. Hopelijk is dat voldoende.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als de bakkers gist door kou bijna stilvalt  wil niet zeggen dat het dood is.  Dubbel pitchen is mogelijk maar hou rekening dat de sterkste  de andere omzeep kan helpen  .   Je wil met 2 type gist werken dus hou rekening 

Beantwoorden
5 Reacties
Steukelmoaze
(@steukelmoaze)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert Dank voor de reactie ondanks je mening over dit recept. Het gist zal waarschijnlijk dan in een soort rusttoestand verkeren. Ja ik las al ergens dat EC-1118 een "killergist" werd genoemd. De vraag die me eigenlijk bezig houdt: wat doet bakkersgist versus een champagnegist voor de smaak na destillatie (alambiek) bij een (voornamelijk) suiker wash? Is dit merkbaar?; Omdat beiden wel worden aangeprezen voor hun neutrale eindproduct.

Verder zou ik natuurlijk nog kunnen overwegen een aquarium thermostaat te gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@steukelmoaze inderdaad het recept is van  kneierij van bovenste plank niveau.  Met bagger maak je bagger .bakkersgist staat naast smaak van te vergisten producten en geeft nihil eigen smaak .

Champagne gist zal wel invloed geven en meer zuur meegeven.

Wat betreft killer gist . Wanneer cellen getal van aanwezig Bakkers gist hoger ligt zal het de andere gist gebruiken als voeding om te overleven .  Dus"  killer "gist gaat gaat omzeep zolang bakkers gist actief in meerderheid is .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert je zal vast gaan stuiteren maar ik heb dit recept ook gemaakt met een bakkersgist en een met old amirican bourbon gist en je kan zeggen wat je wil hij is met het old bourbon gist gewoon zacht en smaakvol:) en perfect voor likeuren

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rinus55  sorry maar misschien ben ik na ruim 40 jaar met drank maken een beetje kritisch geworden en valt  betreft stuiteren best mee.

Odins recept is voor mensen die een matig of gemiddelde smaak ontwikkeling hebben prima. .  En anders red handje omeprazol altijd nog tegen omdraaien van maag .

Ik vind het zonde van tijd en geld omdat je met minder investeringen en verse producten beter eindproduct kunt krijgen. . 

Ik gebruik in principe ook weinig kant en klaar gisten maar maak het meestal zelf gist cultuur  . Dat geeft Vers en hogere kwaliteit. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@robbert ik vind dit gewoon leuk om te doen en zo smaken te vergelijken met elkaar. ga nu eiken snippers er bij doen en dan weer vergelijken en wat voor likeur gebruiken. 

gist zelf maken ga ik ook weer doen zodra ik weer tijd heb, wil nu met rogge en tarwe gaan proberen iets lekkers te maken

Beantwoorden
Berichten: 48
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Heb nu ruim 7 liter "whisky" in het "vat" zitten om te rijpen. Alles volgens het Odins recept.

7 liter op 75%abv verdeeld over twee glazen potten. Per pot twee eiken sticks bij gedaan. Eentje gecharred en een getoast. Sinds 22 dec 24 in het vat. Kleur doet goed zijn werk alleen smaak heeft niets met whisky nog te maken.

Zeer eendimensionaal, proevend naar een 75%abv suikerwash met een whisky kleurtje. Hopen dat 6 maanden rijping iets met de smaak gaat doen. 

Tot nu toe wel een tegenvallend recept om eerlijk te zijn. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@opticase verbaast mij niet.  Ik heb ook wel eerder gezegd dat in zelfde tijd en zelfde kosten en inzet kun je met echt mout en graan een goede whiskey maken.

Roggebrood is lekker bij snert maar het is bewerkt eind product beste resultaat krijg je met verse producten. 

Beantwoorden
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 48

@robbert Ben nu met een aantal Absinthen bezig maar mijn volgende whisky project wordt inderdaad met verse producten. Ik volg je tip.

Beantwoorden
Pagina 29 / 29
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?