Heb hem inmiddels 2x gestookt, eerste keer strip run daarna spirit run. Begonnen met ruim 8 liter, eerste 100 Ml weggegooid. Ruime naloop aangehouden 1,6 liter over. Aangevuld met kraantjeswater tot 5 liter. 2 dagen laten rusten, toen spirit run.
Eerste deel tot +/- 40 graden op redelijk hoog vuur, daarna pit op laagste stand langzaam de hitte erin laten trekken. Eerste 50Ml just in case de gootsteen in. Uiteindelijk 1,1 liter overgehouden.
Dan de smaak, de roggebrood proef ik nergens terug. Mijn opbrengst heeft een diepe rook smaak ( niet verbrand of zo ). En voor de rest vrij kaal van smaak, niet iets wat ik van whiskey gewend ben. Misschien in de toekomst eens ander soort roggebrood proberen, en weg zetten op eikenhout want ik kan dit bijlange na geen whiskey noemen.
de mijne staat nog steeds te bubbelen niet als een gek maar hij gaat wel door.
niet zoals bij jJan dat je de roggebrood door de gistemmer ziet zweven, alles lig rustig op de bodem wel drie keer door geroerd.
de tilt gaat alle kanten denk dat de koolzuur invloed heeft op het buisje.
Hoy,
Ik heb er ook zo ene, ik heb er geen verklaring voor, bij is het wel met appelwijn, ik heb er twee op gezet, en enen van de twee heeft zo'n kuren.
ik heb geen suiker toegevoegd, tijdens de gisting.
Om juiste metingen van soortelijke massa te kunnen uitvoeren, moet de dobber geplaatst worden in de vloeistof van 20C waarin geen zwevende deeltjes noch gasbelletjes voorkomen. Met een Tilt die drijft in een pulpgisting kan men dan ook zulke uitschuivers verwachten.
pulpgisting
appelwijn van appelsap.
Hey Dumo,
Vervang het woord pulp door "zwevende deeltjes" en de uitleg blijft geldig, hoor. Ik heb ook appelsap in het gistvat (met dank aan Jan), maar helder is dat nu niet, net door die zwevende deeltjes. Probeer zoiets maar eens in een refractometer te krijgen 🙂
Wat zo mooi is aan de zwevende stukjes brood bij mij. Ze zijn pas op het laatste moment naar beneden gezakt. De laag met dode gistcellen ligt nu op de bodem, en daarbovenop een laag roggebrood.
Dat is ook gunstig bij het overhevelen. Ik heb liever een stuk roggebrood in mijn ketel dan de dode gist.
Ik wacht nog even op het resultaat van Jan en dan ga ik naar de winkel roggebrood halen. Lijkt mij een leuk recept om klaar te maken en de vrouw des huizes zal tevens ook raar opkijken..... Brood ??? 🙂
En .... als je m bent aan t maken ruikt het in t huis alsof je bent aan t bakken 🙂
Klopt, mijn kinderen riepen van boven naar beneden of ik koekjes aan het bakken was. het ruikt geweldig.
Ik moet eerdaags echt gaan stoken. vandaag nog erg druk, morgen bezoek van iMake (De producent van Grainfather en de T500) Heel mischien maak ik het vrijdag af!
Dan gooien we een 3 liter vaatje vol, en als er wat overblijft snel met wat snippers om tot een smaak conclusie te komen.
Gisteren 3 brouwemmers aangemaakt: De Odin Rogge, De Odin Cornflakes en een Cobra Turbo. Zit er aan te denken aangezien er in mijn ketel maar ca 15-17L stookwijn kan om ook 1 stook een mix te maken van rogge en cornflakes stookwijn. Heeft iemand dit eerder gedaan? 2 stookwijnen mixen? Denk dat dat een tof smaakpalet gaat opleveren en je meer Bourbon uit gaat komen. Het is een waar orkest, want alle drie de emmers staan te borrelen als een gek!
Mijn stookwijn staat nog steeds te bubbelen en is nog niet klaar, vergisting gaat heel langzaam.
Afgelopen donderdag en vrijdag was er geen bubbel meer waar te nemen, tijdens m ijrum stook zaterdag even alles omgeroerd en hij begon weer te bubbelen en verder te zakken in de sg.
ik denk dat hij eerst alle suikers omzet van de pakken met suiker en daarna de suikers van het roggebrood.
Raymond..... Welke software gebruik je voor deze trendjes??