Ja idd, dat zou ook nog kunnen 😉 Zo hadden wij vroeger een kok in dienst die dronk stiekum jenever uit de flessen die in de koeling stonden. maar hij vulde het aan met water, tot de klanten gingen klagen hahaha.
Zeg je kinderen dat ze gerust een glaasje mogen maar dan niet moeten aanlengen hahaha
Wat ik vreemd vind is dat het met een ABV van 46% het vat in ging en met 50% ABV na een jaar eruit kwam. Ik dacht dat juist de alcohol verdampte.
Net een klein nipje van de (volmout) whisky genomen die nu een week erin zit. Hij is al heel licht geel. En klein nipje van 60% smaakt nu al lekker, dat belooft wat 🙂
Dat zou je inderdaad verwachten. Ik heb hier de boeken liggen voor het slijters vakdiploma, waar zelfs in staat dat de stookmeester de vaten bijvult met sterke alcohol om het engelendeel te compenseren.
Erik... Veeele kleine nipjes ik ook best wel een hoeveelheid...... 😉
Ik vrees dat je gelijk hebt. Met de nieuwe batch ga ik me proberen in te houden 🙂
Ik heb besloten de stook van de roggebroodwhisky nog even uit te stellen. Ik heb de Kirsch klaar, en hij smaakt zo lekker dat ik geen energie meer heb om nu nog een run te gaan doen 😉
1 Project is in ieder geval tot grote tevredenheid afgerond.
Je zou denken dat er in Kirsch voldoende energie zat 🙂
Er is inderdaad heel veel energie ingestoken ?
Hoewel het vergisten nog niet helemaal was gestopt vannacht begonnen met de roggebrood strip run. En net het orkest maar weer verder laten spelen voor de laatste restjes. Het is voor mij van belang de komende tijd niet teveel van bepaalde zaken in huis te hebben, vandaar dat enig haast geboden is. Eerste 50 ml is standaard voor de ratten, daarna pas proeven. Meestal is het dan al vrij zacht, alleen dit keer de komende 50 ml ook maar aan de ratten gegeven. Dus 100 ml pre run + heads weggegooid.
De smaak na enig tijd druppen is beetje scherp, met daaronder een beetje een donkere woelige roggebrood smaak. Welke ook beetje terug te vinden is in de lucht tijdens het koken van de mash. De oorzaak van de scherpe smaak is wellicht het hoge alcohol %. Uit zo'n 8 liter mash ( kreeg geen 10 liter in de ketel ) Heb ik nu zon 1400 Ml, en drupt nog steeds. Alhoewel het % begint terug te lopen. Verwacht zo'n 1,5 liter over te houden. Welke ik vanmiddag/vanavond zal stoken voor de spirit run. Deze zal ik met meer rust stoken, langzaam temp opbouwen.
Nu heb ik nog een havermout mash staan,en een havermout/roggebrood mash. Zal deze denk de komende dagen ook "behandelen"
Grtz.
moet er na de eerste stook altijd over kool gefilterd worden of alleen na de tweede stook op de zelfde batch rogge ?
wil straks mijn eerste batch rogge opstarten
ben benieuwd hoe dit gaat verlopen.
Tilt er in dag 1
Timepoint | SG | Temp (°C) | Color | Beer |
9/2/2017 19:58:24 | 1.068 | 23.9 | BLACK | Roggebrood Wisky |
Jan..
Heb je m al gestookt ?
Zit nu bij mij in de ketel 🙂
pH is iets te laag ( 4 )
Ruikt ook zuursig , kan er niet echt rogge uit halen ... haha
Ben benieuwd
Grz Jack
Hier begrijp ik niets van..... Gestookt als een neutraal.. Afgenomen als VM.... Daar zit me toch een roggesmaak in....... En hij moet ook nog huwen./rusten
Geweldig! Ik moet nog stoken, heb eerst de kirsch en calvados gedaan en ik heb niet veel tijd. Ik ga proberen het deze week te doen!
Ik stook met een klassieke whisky alambiek, ik ben benieuwd!
Je hebt hem dus 1 keer gestookt?
Jep.. 1 keer gestookt.. En als neutraal... Met turbo is neutraal dus ook echt neutraal.... Maar met deze zit de smaak en geur er nog in.... Weird... Dacht eerst een vodka te maken.. En dan van de 2e lichting een whisky maken.... Heb een gedeelte naar drinksterkte gebracht.... Maar smaak en geur blijft.... Is nu aan t huwen... Maar ik denk dat ik deze al op hout leg....