Gisteren druk bezig geweest, ontklokken en ontpitten, raspen geduldig zijn en daarna flink uitwringen / knijpen... (wat suiker erbij om de alchol opbrengst iets omhoog te krijgen) heb nu last van mijn armen. Maar goed alles voor een goed doel... Daarna champagne gist erbij nadat ik deze volgens beschrijving had voorbereid. Er zat toen al leven in.
Nu net wakker en het bubbelt niet π
Hoe lang duurt het voordat de boel bubbelt?
Gambit ik werk alleen met bakkers gist,maar als er leven in zit dan komt het wel goed,je hebt er wel fink werk van gemaakt,ik haal alleen het klokhuis met de pitten er uit de rest snij ik fijn en laat een tijdje staan 1-2 wkn dan is het lekker zacht en maak ik met mijn mixer op het boormachine verder kapot,ikgooi de bakkersgist erbij als uitgegist is in de zak en stoken.als je denkt dat hij estopt is met gisten maak een lucifer aan hou die in het vat dicht bij het stooksel lucifer uit is aan het vergisten,aan is niet aan het vergisten.gr.?Chris.V.
Β
Soms sluit het waterslot niet goed af. Als er leven in zit zou het ook moeten bubbelen, tenzij de co2 op een andere manier kan ontsnappen. loop dat even goed na. Soms weten mensen zeker dat het goed afsluit en dan bleek dat later toch niet zo te zijn π Het komt sowieso goed!
Het is goed gekomen gisteren stond het te knetteren... waterslot bubbelde niet. Dus waarschijnlijk ontsnapt CO2 elders. Moet hier op na zoek gaan of gewoon zo houden en een twee weken wachten?
Ik zou zoeken waar het lekt. Zolang de vergisting gaande is zal je mash geen infectie oplopen, de CO2 ligt er als een deken overheen. Maar zodra de vergisting is afgelopen is de overdruk weg en kan er weer van alles het vat in.Β
Β
Β
Volgens mij is de vergisting bijna klaar... wat is de volgende stap? Moet ik deze klaren met klaringsmiddel? Wat gebeurd er met de smaak als je deze als peren wijn houdt? gr Gambit
Ik zou hem niet klaren met klaringsmiddel. Gewoon rustig laten bezinken, en dan met een hevelslangetje overhevelen je distilleerketel in. Zorg daarbij dat de dode gistcellen die nu op de bodem liggen niet meegaan je ketel in.
Β
Als je het natuurlijke klaringsproces iets sneller wilt laten verlopen dan kun je het gistvat buiten zetten, of in een andere koele ruimte. Dit versnelt het klaringsproces.
Β
Voor het stoken hoeft het niet kraakhelder te zijn hoor.Β
Β
Wil je hem echt bewaren als perenwijn, dan eenmaal overhevelen in een ander gistvat of glazen Dame Jeanne fles en volledig natuurlijk laten klaren. Dit kan weken tot maanden duren. Maar Perenwijn is net als appelwijn erg lekker.
Ondertussen perenwijn gescheiden van de dode gistcellen... tenminste dat dacht ik. Gist met restant perenwijn heb ik in een aparte 1 liter fles gedaan en borrelt nu rustig verder. Perenwijn smaakt lekker maar is zoet van smaak, waarschijnlijk niet alle suikers vergist? Moet ik de gistcellen weer terug gieten bij de perenwijn zodat het vergisten verder kan gaan? (Het stond al twee weken te vergisten)
Gr
Gambit
Hoi Gambit,
Kun je geen restsuiker meten?
Het teruggooien van dode gistcellen moet je niet doen. Als net nog niet is uitgegist gaat het nog wel verder hoor, daat hoef je de oude gist niet voor terug te gooien.
Dit is een handig meet instrumentjeΒ https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer
Β
Gambit als je wil weten of het uitgegist is,hou dan een brandende lucifer dicht boven de stookwijn,als het vlammetje niet uitgaat of flakkert is het uitgegist,anders nog even wachten.gr?Chris.V
Β
Nee kan ik helaas niet...
Handig tooltje...
ChrisV ik zal jou methode ook ff proberen.
Gambit ik gebruik dat trukje al 15 jr ik heb geen watersloten,ik zie dus geen bloeb bloeb.dus doe ik het op deze manier werkt zelfs beter.gr?Chris.V.
Β
Β
Lucifer boven gehouden en ging direct uit..., duidelijk dus...thanx