@Alchemist en @Stookforum vraagje voor jullie over de Amylase.
Ik wil een vodka maken en heb 5 kilo aardappel in een grote pan gaar gekookt, ph op 5,5 bijgesteld en de high temp amylase toegevoegd, het staat nu al 2 uur op 97 graden en de jodium kleurt nog steeds zwart.
Moet ik meer geduld hebben of gaat er iets fout?
@hilly hoe is het afgelopen? Ik vroeg me af wat het sg is geworden uiteindelijk. Hoeveel te vergisten vloeistof heb je in totaal gemaakt?
Hilly, hoe had je de aardappelen voorbehandeld?
In kleine stukjes gesneden of alleen geschild?
Ik heb net de laatste overhaal gedaan van de amylase graanbrand, gekozen voor een low en slow aanpak met het fornuis op de laagste stand. Ik ben relatief vroeg gestopt, 65% was het destillaat nog wat over kwam maar er begon een bittertje te komen.
De opbrengst is 1500 ml van 52% geworden, ik gok dat ik een 60% van het totaal aan alcohol heb opgevangen. De geur in de ketel bevatte in ieder geval nog genoeg alcohol 😆
Ondanks dat het nog vroeg is op de dag, een beetje geproefd. Is an sich al zacht, voornamelijk als je bedenkt dat het 52% is nog, aangezien dit de eerste keer is "bourbon" maken heb ik geen echte referentie qua smaak. De bekende moutsmaak is er nu niet en de net gestookte drank is nog niet eens zo gek als ik eerlijk ben, er is nog wat spul van onze Jannes onderweg dus binnenkort wordt de keuze gemaakt voor de houtsoort (een van de 4 versies Amerikaans Eiken wat ik heb liggen).
Voorlopige conclusie is dat dit potentie laat zien, zodra alles gerijpt heeft zal ik wat monsters opsturen naar een aantal van dit forum voor eerlijke feedback.
Na een recente zending van Robbert met vislijm en een klein restauratie projectje was het mogelijk de amylase graanbrand te filteren, om een of andere reden was er een stevige stof zweem door de drank gekomen en moest deze geklaard worden.
Chips zijn van te voren afgespoeld zoals ik normaal doe.
Tijd om te proeven, aangezien ik deze week in quarantaine moet blijven kan ik 's avonds wel een borreltje doen.
Kleur is licht, Tenessee Bourbon chips gebruikt en iets spaarzamer dan normaal. Redelijk wat tranen op te merken.
Geur is duidelijk jong, zit door de hele geur wat oplosmiddel achtigs. De geuren op de achtergrond doen Bourbon achtig aan, ruik zeer lichtelijk vanille, wat witte peper in het begin. Iets superzachts floraals denk ik, bijna niet op te merken.
Smaak is voller dan ik verwacht had, het alcohol gedeelte is warm met een tikkeltje zoet. Elementen van een jonge drank nog met scherpe tonen. Op dit ogenblik vond ik de alcohol wel erg sterk aanwezig, bleek nog dat deze op 48% was, klein beetje water toevoegen dus. Voor en na het toevoegen van het water is de smaak relatief kort, de afdronk blijft redelijk lang op de tong wat een combinatie lijkt te zijn van een ietwat zoete alcohol en toch wat scherps nog, tikkeltje andere smaak misschien een gedeelte van maïs.
Voor een drank die 2 weken oud is blijkbaar (zie net het vorige bericht) heb ik zeker goede hoop dat deze met wat tijd goed komt. Er zijn wat kanttekeningen zoals minder hout, vislijm gebruikt en de jonge leeftijd die de proefsessie wat benadelen. Of het een volmondige body oplevert zoals met diastatisch mout is moeilijk voor me om te zeggen aangezien ik weinig ervaring heb met Bourbon achtige maken, of zelfs proeven.
Ik heb ter oneerlijk "vergelijk" Bulleit Bourbon net geroken, verschil is er qua geur zeker alleen al vanwege het hout gebruikt bij deze, het zoete lijkt ook sterker aanwezig te zijn dan bij degene die ik gemaakt heb.
Denk ik dat de high temperature amylase iets is wat een destilleerder zou kunnen overwegen? Jazeker, met name voor degene die om welke reden dan ook nog niet aan diastatisch mout wilt gaan, moeite heeft om de temperatuur te beheersen tijdens het maischen, etc.
Is deze amylase ook verkrijgbaar in grotere verpakkingen, bvb 100 of 250 gr.... ?
Wel bedankt voor de herinnering, ik zal ergens deze week gaan proeven en de bevindingen delen.
Allen, even ter verduidelijking, ik heb dit product voor de eerste keer gekocht. De alpha amylase van still spirits is voldoende voor 25l wash. Hoe zit het met dit product? Hoeveel heb ik nodig voor een 25l wash en in welke PH werkt dit optimaal aub? Alvast dank.
OK, bedankt!! ; ik heb dit trachten te interpreteren binnen mijn procedure; dit ben ik van plan
14l water PH 7,63 > PH 5.1
Verwarm water naar 55°C
Voeg 5 l melasse toe (PH 8.4)
Zou volgens mijn berekening nieuwe PH +/- 5,21 geven
Voeg op 55°C Alpha amylase toe 7,6 gram
Verwarm verder door tot 90°C
Achteraf stel ik pH bij naar 4,5-5 en voeg ik gluco amylase toe (op 55°C)
Mijn vragen
> Zou ik de PH voor toevoeging alpha amylase nog verhogen of moet 5.2 werken?
> 7,6 gram voldoene alpha amylase of is één zakje voldoende?
> Melasse mash t° verhogen tot 90°C is dit aangewezen (karameliseren)? Welke max t° zou kunnen met deze hight t° alpha amylase in combo met melasse?
> Wat is uw mening over de gluco amylase bij melasse wash?
Begint eer ge bezint:
Heb hier 10 kg fijne maismeel staan (voor polenta) en daarnet 4 zakjes deze amylase bestelt samen met wat prestige wd gist.
Ik zit onder andere te twijfelen of ik nog wat donkere mouten deelmaisch of steep om wat andere smaken mee te laten werken.
Heb onder andere nog wel wat zwart, ontbitterd chocolade, special B en heavy peat wiskey liggen. Misschien dat ik nog wat bij Stillit ga kijken voor inspiratie.
Ik wil trouwens voor twee ruwstoken gaan in de T500 met koperkop. Dus een haar boven 50 liter in het gistvat als het braaf wil bezinken.
Als ik dan kijk naar Jan's 8 liter water en 1 kg bloem voor een sg 1050 denk ik dat ik nog wat maismeel over kan houden 🙂
db
Eerste experiment amylase
https://www.asianfoodlovers.nl/ma-smeel-fijne-1000-gr
7 liter water naar 70 celcius gebracht, hierin toegevoegd zeer fijn geschroot:
1000 gram Swaen Dark Munich 15-25 EBC
243 gram Castle malting special B. 260- 320 EBC
507 gram Blackswaen Choco B 800-1000 EBC
386 gram Weyermann Cara amber 60-80 EBC
Dit 90 minuten rond de 65 celcius gehouden. Daarna gefiltert en de mout gespoeld.
Dit leverde 6 liter gitzwarte motorolie met een sg van 1056 op
Tijdens maischen.
4 kg polentameel opgelost in 20 liter water en samen met 1 zakje amylase aan de kook gebracht.
Het meel opgelost per kilo in 4 liter water, dit 4 keer herhaald en vervolgens nog eens 4 liter warm water toegevoegd.
Het meel wil erg graag bezinken tijdens het opwarmen, zeer regelmatig roeren om een massieve klont op de bodem te vermijden waarbij de bodem aan zal branden. Rond de 70 celcius wil het al aanzienlijk minder snel bezinken en dus ook al niet meer aanbranden.
Toen het aan de kook was lekker een half uur laten door sudderen. Daarna de pan met deksel buiten neer gezet om ruimte te maken voor ronde twee.
Nadat dit iets bezonken is even een monster genomen om een sg van 1060 te meten.
Tweede ronde, begonnen met de warme 6 liter motorolie, die aangevuld naar 17 liter met heet kraanwater, de amylase er bij in en vervolgens weer 4 kilo maismeel er bij in, per kilo er in en roeren. Deze keer dus wat vlotter gedaan.
Vervolgens nog weer 3 liter heet water er bij in gedaan om weer aan 20 liter water bij aanvang te komen.
De tijd dat het maismeel wil bezinken is nu aanzienlijk korter.
Na ruim een half uur koken het gas uitgedaan. Na enige tijd voor bezinken het sg gemeten op 1076
Dit was rond 20.00, beide pannen op het fornuis gezet om af te koelen en te bezinken.
Volgende dag om 12.00 is het nog niet heel ernstig bezonken, vanavond weer even verder kijken.
db
Zooooo.
.
.
Daarnet het maismeel er uit gezeefd. Het was niet meer verder bezonken dus zeven werd het.
Wat een pokkeklus.
Anderhalf uur bezig geweest. Heb nu 30 liter op 1070 in het gistvat. Zit nog iets maismeel in. Daarnaast heb ik een grote hangop boven een pan hangen om nog een paar liter er uit te laten lekken. Ik weet niet wie straks met vergisten de overhand krijgt. Een wilde gist of de gekochte gist. Verder heb ik net mijn gehele keuken schoon kunnen maken en heb ik een paar keer gedweilt.
Een fruitpers zou misschien geen overbodige luxe zijn.
Ik mag hopen dat dit goed gaat smaken. Heel goed.
Ik vermoed dat ik dit niet nog een keer ga doen.
db