Meldingen
Alles wissen

Problemen bij appelvergisting

Pagina 1 / 4

Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste medestoker,

Bij een tuincentrum vlakbij kan ik bag-in-box verse appelsap kopen. €7,50 per vijf liter.
Totaal koop ik 25 liter vers sap waar ik drie liter biologisch diksap aan toevoeg om zodoende het alcoholgehalte iets op te krikken. Verder voeg ik nog een beetje gistvoedingzout toe en laat het geheel vergisten (champagne- of cidergist) tussen 18 en 22 graden Celsius.
Het SG is bij de start 1060 en daarna vergist Het heel heftig, maar dan opeens, net als de vorige keer, stopt De vergisting bij een SG van 1020. Heel erg irritant, vooral omdat je aldoor met een product eindigt van 4,3% vol.
Heeft iemand enig idee waarom de vergisting aldoor stokt bij 1025 Sg? Is de cider misschien te zuur en sterft de gist? Ik hoop dat iemand weet wat ik fout doe!

Groeten, Tuinboon

Beantwoorden
53 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als de suiker vergist is stopt het,ik denk dat in je appelsap wat weing suiker zit.eerst proeven ,niet zoet suiker er bij.gooi er eens een beetje opgeloste suiker bij,kijk uit want het kan overlopen maar dan weet je ook gelijk het probleem.(te weinig suiker)ik vergist appels maar gebruik daarbij alleen natte bakkersgist.gaat altijd goed ik meet ook niets.gebruik alleen een aansteker,en alc.meter.

Beantwoorden
Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hmm, day klinkt makkelijk, maar we zat dus nog heel veel suiker in de vloeistof. De vergissing stopte bij 1025 Soortelijk gewicht. Er zitten dus nog heel veel vergistbare suikers in de cider. Het is daarom raat dat de vergisting zomaar stopte.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Is totaal nu 30 ltr.dan zou ik er 60 gr.natte bakkersgist bij gooien.kun je bij de warme bakker krijgen.oplossen in lauw  water en er door roeren.ik gebruik al die moderne spullen niet ook geen speciaale gisten zouten etc meter heb ik nooit gebruikt had ik wel voor ph te meten voor het water van de plantjes.maar afgegeven.

Beantwoorden
Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb vorige week een nieuw zakje cidergist toegevoegd, maar ook die pakte niet. Er zal dus iets anders aan de hand zijn vermoed ik.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nou ik heb een keer droge gist gebruikt,werte dus niet,mischien te oud of niet goed bewaard.ik heb ook een keer turbo gist gebruikt ging niet echt sneller en de opbrengst was ook niet veel meer,met natte bakkersgist nog nooit mislukt.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

PH toch even meten, na mate de vergisting vordert wordt het steeds zuurder, en zit er veel conserveringsmiddel in de appelsap ? 

Het eerste stuk vergist het erg snel en het laatste stuk heel erg traag, je moet nog 1,3% alcohol verkrijgen dat kan nog wel een week duren bij 18-22 graden.

Anders een mespuntje Epson zout proberen...

Beantwoorden
Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het gaat om vers sap bij een loonperser vandaan. Het sap wordt geperst, gesteriliseerd en direct verpakt. De vergisting is al twee weken helemaal gestopt. Geeft geen blij meer. Nieuwe gist mocht ook niet baten. Waarschijnlijk is er dus iets anders aan de hand.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Korrelgist kan nog wel eens te oud zijn zoals Chris zegt, als je nog zo'n zakje hebt probeer hiervan dan eens een giststarter te maken. Ik neem aan dat de temperatuur nooit zakt dus constant blijft ? anders kan hij stoppen met vergisten.

Heb je wel steeds de SG gemeten tussendoor, niet dat het waterslot lekt of iets anders lekt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is moeilijk te zeggen van afstand en zeker na twee weken stilstand .
Kunnen diverse oorzaken zijn.
Geen suikers ,
Te veel suikers.
Te zuur
Een infectie .
Een concerverings middel
Een residu van schoonmaak middel in vergisting ton
Temperatuur fout .
Slecht of oud gist .
Een niet geschikt gist .
Zouten .
Wat is materiaal van gistvat. ? Oxydatie ?
Bestrijdingsmiddel resten op product vooraf het persen wat niet is weg gewassen .
Enz. .

Beantwoorden
Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Begin Sg: 1060
Gist: prestige pot distillers Yeast
Temperatuur: 18-22 graden Celsius
Suiker toegevoeg: drie liter dixap appel
Giststarter: ja
Appelsoort: vers geperste appels uit zwaagdijk, zonder conserveringen.
Gistvat: wit plastic bij stookwinkel
PH waarde: niet gemeten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tja blijft toch lastig op afstand te zeggen wat nu oorzaak was want we weten toch te weinig .
Ph is altijd belangrijk .!
Sg was prima voor start en temperatuur ook
Was het gist vers ?
Zat er concerverings middelen in het dixap ?
Waren de appels vooraf persen schoon van bestrijdingsmiddelen ?
Was het gistvat Vooraf goed gereinigd en gespoeld ??

Beantwoorden
Berichten: 52
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Waarmee kan ik pH meten? En met welk middel kan ik pH verhogen? Waar kan ik dat middel halen? Over bestrijding weet ik niks; geheim van de teler. Dixap was bio en was enkel ingedikt. Gistvat goed gespoeld, maar niet met disinfectant. Gewoon goed met flink heet water

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ph kun je meten met ph meter of met ph papier.
Kijk even op topic over PH.
Je kunt daarvoor bij jan ( stookwinkel deventer ) de spullen krijgen .

Ja lastig nu wat er loos was nog te achterhalen .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom nog Gist voedingszout toevoegen, zelfs als je bij appelsap (zonder conserveringsmiddel) geen Gist gooit nemen wilde Gisten de zaak in handen. Wespen worden in de nazomer vervelend door alcohol in de fermenterende appels. En weet je zeker dat de vergisting gedaan is, SG meten met een dobber in appelsap, is niet een correcte meting. En 4.5% van kwaliteit is beter als 6% kwantiteit. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?