Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed waarom we voedingszout toevoegen, William. Zo heb ik dat geleerd in het Volkomen Stookboek. Daarna ben ik het eigenlijk blijven gebruiken.
Het waterslot laat al twee weken geen bubbel meer door en de refracteter voor wort geeft 1.020 aan. De cider proeft ook nog best wel zoet.
je gebruikt alleen voeding als er te weinig in de te vergisten product zit of wanneer je een zwak gist hebt .
Misschien is er al voldoende alcohol waar de gist niet mee om kan gaan .
Ik zou een proefstookje doen met een 250 mil kolfje in zo een geval .
Welke gistvoedingszout heb je gebruikt en hoeveel ?
Ik houd me altijd aan de aanwijzingen op de verpakking. Merk Arsegan. Zojuist 3,5 liter verstookt. Opbrengst was 0,65 liter van 35%
Ik lees net dat appelsap vaak Sorbaat en Benzoaat bevat tegen spontane vergisting.
Dat zou het probleem kunnen zijn...
Ik weet er zal commentaar komen .
Arsegan ? Als je dubieuze commerciële hobby kwaliteit gebruikt kun je ellende verwachten .
Appels kun je beter spontaan Laten gisten of een gist op op maat maken daarvoor.
wil je toch een commerciële gist gebruiken pak dan b.v. cider van mangrove jack
Ook Arsegan heb ik uit het Volkomen Stookboek gehaald. Bedankt voor de hulp.
Zojuist 3,5 liter verstookt.
En hoe was de smaak ?
Volkomen stookboek is leuk maar erg primitief .
Als gist niks meer te vreten heeft houdt het op. Een halve kilo suiker erbij misschien? Leeft het op dan weet je het. Dus volgens mij is de suiker op. Ben wel benieuwd. Het was duur zat.
Ik heb wel eens een verstokte vergisting gehad. Ik heb het 6 weken laten staan, nagenoeg geen bubbel uit het watrslot. Toch was het na die 6 weken behoorlijk verder gegist. Bij mij stond het niet erg warm. Ongeveer 18°C
Dat is ook zo, maar de wortmeter en refractometer geven beide aan dat er nog zat suikers (1020 sg) in zit. Genoeg suikers dus!
De smaak is prima, maar daar gaat het bij mij nu niet om. Er zit nog veel restsuiker in het vat en ik wil graag weten wat ik de volgende keer beter moet doen om zo die laatste suikers Te laten vergisten
Goede gist of spontane gisting , goed ph , een SG van rond 1060 een schoon vat en een theedoek om af te dekken . Temp tussen 18 en 24 graden .
Meer niet .
Door er wat suiker te gooien weet je het zeker. Een handje kan geen kwaad toch? Als het direct gaat spoken in je emmer heeft het gist gewoon honger.