Meldingen
Alles wissen

Recept voor Palinka

Pagina 5 / 6

Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe zit dat eigenlijk juist met de pitten? Moet bij appels en peren het klokhuis er uit?
Ik weet dat bij sommige vruchten de pit eruit moet voor de cyanide die erin zit.
Ook, ik heb nu een huis in Hongarije en in mijn tuin staan kweeperen bomen, hoe ga ik best te werk bij die vruchten?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Die zijn als beton.die moet je koken tot ze zacht zijn.die zijn meestal om te bewaren op zolder dan heb je in de winter nog fruit want die blijven lang goed.zet een paar pruimenbomen.in drie jr pruimen,bij appels en peren haal ik er tegenwoordig het klokhuis uit.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn vader neemt vaak kweepeer palinka mee uit Roemenie, smaakt erg goed.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja daar maakt het niet uit als je een ketel van 100 ltr.de hele dag buiten op een houtvuurtje zet,ik denk ook dat ze ze eerst zacht laten worden,of in de winter stoken.

Beantwoorden
Berichten: 110
Topic starter
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, dan geef ik ze wel aan mijn gebuur. Een oud mevrouwtje van 90+ jaar die er compote van maakt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Is die ook vd straat,maar ik zou er op de zolder leggen tot ze wet zachter zijn.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kweepeer is lekker! Maar wel keihard!!

Lekker rijp laten worden, de haren er af vegen, even invriezen en weer ontdooien, dan worden ze zacht. Ook lang laten pruttelen zal wel helpen. Ik haalde de klokhuizen er uit en maakte van de rest een moes, zoals appelmoes. Pakweg 25 % water erbij, pecto-enzyme erbij en vergisten. Met bakkersgist of zo. Er kan 10 % suiker bij, voor de dubbele hoeveelheid alcohol (dus drank).

Ik stookte zelf met het sap in de ketel en de prut in een bijvat, maar ChrisV gebruikt altijd een kussensloop om aanbranden te voorkomen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Is wel veel werk.maar dat moet je er voor over hebben.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik haal nergens de pitten of klokhuizen er uit en alles gaat door de fruitmolen allen bij het branden doe ik wat meer voorloop weg

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Doe ik ook zo maar adviseer het anderren wel te doen,anders komen ze straks voor een hondje bij mij???

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van cyanide word je toch niet blind, Chris? Je wordt er blauw van.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Na 15 jr fruit te hebben gestookt en nu ook mais ben ik nog elke morgen wakker geworden zonder hoofdpijn of iets dergelijks.nooit klachten over mijn drank gehad vaak de pitten mee vergist.wel met het bezinksel weggegooid.ik zal er wel meegestookt hebben,maar ik laat de ketel altijd open staan en laat er eerst wat damp uit voor ik hem dicht maak,de voorloop twee a drie glaasjes,gaan weg.in Roemenie waar ik kom gaan de pitten mee de ketel in en worden gewoon meegestookt.en die drink ik daar ook.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Chris V jij zegt dat jij de pruimen eerste twee weken wegzet nadat ze kapot gemixt zijn alvorens je suiker en gist toevoegt. Dat begrijp ik eigenlijk niet goed normaal gesproken zou ik de pruimen kapot maken en dan meteen de gist toevoegen. Waarvoor is dat dat je ze wegzet en wat doet dat met het eind resultaat ??

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik doe meestal hetzelfde met mijn fruit. Kneuzen dan 1-2 weken met rust laten, zacht laten worden, natuurlijke gist laten beginnen en dan, na de rust periode, fijn malen zodat het grootste vergistbare oppervlak gemaakt wordt en dan suiker en (commerciele) gist erop. werkt prima, weinig werk aan en geen problemen mee

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als de pruimen goed rijp zijn is dat niet nodig.als ze goed fijn gemalen zijn gooi ik er nattebakkersgist bij.op 80 kg 20-25 gram,suiker moet je even kijken,hoe zoeter hoe minder.maar het is geen probleem als je de pruimen zo laat staan om zacht te worden alleen,nu met de warmte heb je kans op wilde vergisting.

Beantwoorden
Pagina 5 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?