Meldingen
Alles wissen

Aangenaam


Malinowsky
Berichten: 2
Registered
Topic starter
(@malinowsky)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hoi,

Coronacrisis, weinig te doen en dus op zoek gegaan naar een mooie hobby. Met behulp van internet, en dit forum in het bijzonder, een ketel gebouwd van een 15l close-in boiler plus wat koperen onderdelen van de bouwmarkt en de kringloop.

Inmiddels zo'n 75 liter stookwijn uit een suikerwash verstookt boven mijn gasfornuis en verschillende likeuren en kruidenbitters gemaakt. Na de vergisting ligt het alcoholpercentage rond de 20% (gemeten met een vinometer), na de eerste keer stoken is het alcoholpercentage van het distillaat zo'n 60% (gemeten met een hydrometer). Een 2e stook heb ik wel een keer gedaan (alcoholpercentage is dan rond de 75%) maar dat heeft voor mij tot nu toe weinig meerwaarde gehad.

Enorm leuk om te doen zowel het stookproces als de verdieping in de kruiden en de specerijen. Wat mij opvalt is dat het restant in de ketel na het stoken een zwarte kleur heeft evenals de aanslag op de binnenkant ketel zelf. De kolom van de ketel heb ik gevuld met RVS pannenborstels (ergens als tip gelezen). Kan het zijn dat deze pannenborstels door corrosie zorgen voor een zwarte neerslag?

Adviezen om een eenvoudige volgende stap te maken (vergisting van granen of vruchten) zijn meer dan welkom.

Bedankt alvast! 

Beantwoorden
11 reacties
2 Reacties
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 282

@malinowsky 

welkom!!

die borstels worden idd zwart van het stoken .nachtje in de citroenzuur of natuurazijn en ze blinken weer

 

en voor recepten tik je wens in de zoekfunctie… en je hebt 10 jaar werk 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@malinowsky welkom, het eerste stapje is er, maar zorg dat je volgende stappen niet te groot zijn. Ik denk dat je voor je suikerwash een turbogist gebruikt heb. Gebruik de volgende keer eens een andere gist en probeer dan te ontdekken of je verschil proef. Het zelfde met een tweede keer(of meer) stoken, daar zou je ook een verschil in moeten ontdekken en dan niet alleen een hoger percentage.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 232
Registered
(@notna)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Welkom op het forum en zo te lezen ben je al lekker bezig.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1987
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom,

 

Betreffende de vraag om eenvoudig verder te gaan met granen en fruit, wat tips;

  • Vinometer vervangen door een hydrometer met S.G. waarde, Vinometers zijn bij gistend goed niet geheel betrouwbaar. Werk met een hydrometer met S.G. waarde om je begin- en eindpunt van een vergisting vast te stellen.

Theoretisch alcoholpercentage = (S.G. vóór vergisting - S.G. ná vergisting) * 0,13125

  • Haal spul om p.H. te meten (zoals lakmoespapier, in t begin makkelijker) en te corrigeren
    • p.H. omlaag Citroenzuur, Wijnsteenzuur, Calciumsulfaat, Melkzuur, Fosforzuur.

      Kleine opmerking, bij het gebruik van Fosforzuur, met name de sterker geconcentreerde varianten dient slechts weinig te worden toegevoegd omdat de p.H. kan doorschieten.

    • p.H. omhoog Calciumchloride, Krijt, Natriumcarbonaat.

 

Fruit vergisten kan met appelsap al, je kunt bij een fruitboer het afkeur fruit halen. Recepten vind je wel op het forum. 

 

Granen vergisten houdt maischen is, op temperatuur / p.H. sturen met geschroot graan waarvan een gedeelte diastatisch is. Makkelijker is om te beginnen met moutextract, dan is het oplossen in water en vergisten. 

Beantwoorden
Malinowsky
Berichten: 2
Registered
Topic starter
(@malinowsky)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Dank allemaal!

Tot nu toe inderdaad alleen nog de Turbogist en de Turboclear gebruikt. Ik ga mij eens verder inlezen op het vergisten van fruit en moutextract.

Ben wel vast benieuwd naar het belang van de pH-waarde. Meet (en corrigeer) je die dan voor, tijdens, of na de vergisting? En, is dat alleen om tot een goede vergisting te komen of doe je dat ook voor de smaak van het distillaat?

Beantwoorden
6 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@malinowsky wij als thuis distillateurs doen alles voor de smaak dus ook de juiste ph waarden. Bij graan tijdens en na het maischen en al het ander vooral tijdens de vergisting.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@malinowsky  ph is van belang voor optimale gistwerking , enzym werking , estervorming , smaakvorming , bindingen vormen. ,  Afsplitsen van delen ,  maar ook bijv bij goede werking bij Destilatie .

Als je een te laag ph hebt kun je ook door oxides verkleuring krijgen van destilaat.  Blauw  of zwarte waas in product .

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 282

@robbert 

die blauwe waas heb ik ook in 1 van slivovitsj stooksels 

kun je dat wegfilteren met een keukenpapier…of kan ik beter het onkruid er mee spuiten

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@haak blauwe waas kan dus komen door oxides door te hoog zeer bij stoken .maar ook door gebruik van te veel gistvoeding of natrium bicarbonaat of neerslag van mineralen uit eventueel kraanwater.   

Met vislijm klaren.  Alleen filteren zal lastig gaan .

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 282

@robbert 

hoog zeer? Hoog vuur?

of te hoge zuur waarden 

 

heb idd veel baking soda gebruikt

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@haak te hoog zuur. ( Spellingscontrole tel 😬) Of te veel baking soda of dap

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?