Hoi,
Coronacrisis, weinig te doen en dus op zoek gegaan naar een mooie hobby. Met behulp van internet, en dit forum in het bijzonder, een ketel gebouwd van een 15l close-in boiler plus wat koperen onderdelen van de bouwmarkt en de kringloop.
Inmiddels zo'n 75 liter stookwijn uit een suikerwash verstookt boven mijn gasfornuis en verschillende likeuren en kruidenbitters gemaakt. Na de vergisting ligt het alcoholpercentage rond de 20% (gemeten met een vinometer), na de eerste keer stoken is het alcoholpercentage van het distillaat zo'n 60% (gemeten met een hydrometer). Een 2e stook heb ik wel een keer gedaan (alcoholpercentage is dan rond de 75%) maar dat heeft voor mij tot nu toe weinig meerwaarde gehad.
Enorm leuk om te doen zowel het stookproces als de verdieping in de kruiden en de specerijen. Wat mij opvalt is dat het restant in de ketel na het stoken een zwarte kleur heeft evenals de aanslag op de binnenkant ketel zelf. De kolom van de ketel heb ik gevuld met RVS pannenborstels (ergens als tip gelezen). Kan het zijn dat deze pannenborstels door corrosie zorgen voor een zwarte neerslag?
Adviezen om een eenvoudige volgende stap te maken (vergisting van granen of vruchten) zijn meer dan welkom.
Bedankt alvast!
Welkom op het forum en zo te lezen ben je al lekker bezig.
Welkom,
Betreffende de vraag om eenvoudig verder te gaan met granen en fruit, wat tips;
- Vinometer vervangen door een hydrometer met S.G. waarde, Vinometers zijn bij gistend goed niet geheel betrouwbaar. Werk met een hydrometer met S.G. waarde om je begin- en eindpunt van een vergisting vast te stellen.
Theoretisch alcoholpercentage = (S.G. vóór vergisting - S.G. ná vergisting) * 0,13125
- Haal spul om p.H. te meten (zoals lakmoespapier, in t begin makkelijker) en te corrigeren
-
- p.H. omlaag Citroenzuur, Wijnsteenzuur, Calciumsulfaat, Melkzuur, Fosforzuur.
Kleine opmerking, bij het gebruik van Fosforzuur, met name de sterker geconcentreerde varianten dient slechts weinig te worden toegevoegd omdat de p.H. kan doorschieten.
- p.H. omhoog Calciumchloride, Krijt, Natriumcarbonaat.
- p.H. omlaag Citroenzuur, Wijnsteenzuur, Calciumsulfaat, Melkzuur, Fosforzuur.
Fruit vergisten kan met appelsap al, je kunt bij een fruitboer het afkeur fruit halen. Recepten vind je wel op het forum.
Granen vergisten houdt maischen is, op temperatuur / p.H. sturen met geschroot graan waarvan een gedeelte diastatisch is. Makkelijker is om te beginnen met moutextract, dan is het oplossen in water en vergisten.
Dank allemaal!
Tot nu toe inderdaad alleen nog de Turbogist en de Turboclear gebruikt. Ik ga mij eens verder inlezen op het vergisten van fruit en moutextract.
Ben wel vast benieuwd naar het belang van de pH-waarde. Meet (en corrigeer) je die dan voor, tijdens, of na de vergisting? En, is dat alleen om tot een goede vergisting te komen of doe je dat ook voor de smaak van het distillaat?