Meldingen
Alles wissen

Anderling stelt zich voor


Berichten: 9
Topic starter
(@anderling)
Active Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Beste mensen op het stookforum,

na een tijdje als anonieme gast te hebben rondgesnuffeld op dit prachtige forum ben ik lid geworden en probeer een leuke bijdrage te gaan leveren.

 

Ik ben begonnen met het maken van appelcider uit appelsap van de supermarkt. Veel gerommel met mandflessen en zakjes wijngist van de plaatselijke drogist. Die appelcider was niet echt best te noemen maar wel leuk om te maken.

Om het wat beter aan te pakken heb ik mezelf en conische fermenter van RVS cadeau gedaan en daar heb ik verschillende ciders en de druiven van de buren in laten vergisten.

 

Zoals vele anderen heb ik eens een limoncello gemaakt met pure alcohol van de slijter. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om zelf de alcohol te maken. Dan kom je al snel uit op zoiets als de T500 met refluxkolom. Maar dat leek me te eenzijdig voor wat ik allemaal wil en hij is ook best groot met 25 liter vulling. Wat dan wel weer precies genoeg zou zijn voor één batch uit mijn conical fermenter, mwa.

Toen zag ik wat voor wonderbaarlijks Robbert met z’n alquitara allemaal maakt en wilde ik eerst nog eens goed onderzoeken wat ik voor drankjes wil gaan maken.

In eerste instantie wilde ik drankjes gaan stoken uit of met fruit zoals mango of bananenlikeur. Passievrucht, granaatappel. Maar na wat rondgekeken te hebben op het internet lijkt het me ook heel interessant om zuivere alcohol te stoken uit granen en mais enzo en daar dan mee te macereren.

Dit dilemma heb ik een tijdje laten rusten en ondertussen zitten kijken naar de alembic dome en condensor voor de t500, een alquitara, een alambiek met kolom, de Grainfather (vanwege die temperatuurregeling) en -uiteindelijk- de Airstill pro.

waarom heb ik gekozen voor de Airstill pro? 

Niet te veel in een keer hoeven stoken.

Pot-still en Reflux mode in één apparaat.

geen waterkoeling. want schoon water is goedkoop maar wel waardevol.

Mogelijk heeft ook de sterke marketing van Still spirits me over de streep getrokken.

Hij heeft ook wel nadelen voor zover ik dat nu kan overzien:

Het is een compromis, een twee-in-één apparaat doet beide dingen nèt niet perfect.

hij werrkt autonoom dus je hebt weinig invloed op het distilleerproces in termen van temperatuur of koeling van de condensor.

Maar ondanks de nadelen en alle mogelijk betere alternatieven heb ik besloten met de Airstill pro met vallen en opstaan, vergissingen, fouten, omwegen, verrassingen en leermomenten het avontuur aan te gaan.

waarvan ik hier op het forum verslag wil doen. 

Alle advies, kennis en kunde, voorkeuren en ook zeker afkeuren zijn me bijzonder welkom.

En ik hoop dat de lezertjes aan mijn schrijfsels met net zoveel plezier beleven als ik heb met mijn stookavontuurtjes.

 

groeten,

Anderling.

Beantwoorden
21 reacties
4 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1166

@anderling 

welkom op dit leuke olforum

Cheers alvast

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@ndre thanks!

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 391

@anderling, welkom hier. Een wel overwogen beslissing omtrent je ketel keuze. Ik hoop dat het goed bevalt. Zelf ben ik meer van de zelfbouw keteltjes en wellicht dat jij in de toekomst ook op zoek gaat naar een meer specifiek model om bepaalde drankjes te maken. Succes en veel stook plezier.

Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@bewust Dank voor je vriendelijke woorden. Ik heb wel zitten denken over zelfbouw, maar dan moet ik mezelf eerst een aantal vaardigheden bijbrengen. Misschien later eens...

Beantwoorden
Berichten: 67
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 12 maanden geleden

@anderling, welkom, ik ben nog steeds lerend met de help van deze forum. Heb zelf de T500 met refluxkolom. Sinds kort met een koperen doom en condensor. Nog niet uitgeprobeerd. Je schrijft leuk en helder.

Beantwoorden
4 Reacties
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@gerard01 Dankje! Leuk dat je een t-500 hebt met de dome en condenser ook nog erbij. Dan kan je heel veel kanten uit!

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 67

Vanmorgen gestart met de koperen doom, geen succes. Volgens voorschrift naar 40C gebracht en dan koelwater erop (van onder naar boven) tot 25C, maar dat is mij niet gelukt, de temperatuur bleef hangen op 36C. Ging meer dan 2.5 l /min water door de condenser. Heb hem stop gezet en morgen maar de reflux erop, als het lukt op de koperen doom eraf te krijgen, kreng zit nu muurvast en is al goed afgekoeld.

Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@gerard01 Oef! dat klinkt niet goed. Ik hoop dat een expert hier op het forum je misschien verder kan helpen. Mogelijk kan de dome er makkelijker af als het geheel weer is afgekoeld?
36 graden aan de bovenkant van de dome is -denk ik- niet warm genoeg omdat alcohol bij meer dan 68 graden (exacte waarde weet ik niet precies) pas begint te verdampen. Maar misschien praat ik als beginner onzin.
Heb je een vermogensregelaar voor je ketel?

p.s: dit weekend ben ik begonnen met de Airstill Pro. Ik zal er vanavond eens wat over schrijven.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@anderling het is gelukt met een rubberen hamer los te tikken de dome. Vandaag maar overhalen met de T500 reflux, eens kijken hoeveel alcohol in de druivenconcentraat zit, de T500 heeft 2x 1100W. Doe vandaag eerst tussen de 60-65C en daarna na verdunnen nog een keer stoken en dan tussen de 50-53C. Voor de alembic dome volgende ik de handleiding, was ook mijn eerste keer, gewoon lekker vallen en veel erbij leren🤪.

Beantwoorden
mau
Berichten: 122
 mau
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

welkom anderling geniet van al het mooi hier....

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@mau Dankje! Genieten ga ik zeker doen!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@murmillo  Dank!

Beantwoorden
Berichten: 7
(@dutchie078)
Active Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Welkom! Ik ben reuze benieuwd naar uw bevindingen van de air still pro! Ik zit namelijk ook nog in dubio of ik voor de t500 ga of de airstill pro ivm pot still modus. 

Beantwoorden
7 Reacties
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@dutchie078 Vandaag komt de postbode bij me langs. Helaas heb ik pas vrijdag de tijd om uit te pakken en de boel te reinigen. Daarna heb ik 6 liter vergist druivensap (uit de tuin vd buren) om twee keer een strip-run (heet dat niet ruwstook in het Nederlands?) uit te voeren in pot-still mode.

ondertussen staat er 24 liter tarwezemelen met havermout (recept van Still-it Youtube) te vergisten.

Van bovenstaande zal ik later verslag doen.

Heb je misschien een suggestie in welk subforum ik een nieuw topic hierover zal starten?

Beantwoorden
(@dutchie078)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 7

@anderling ben benieuwd. Ik denk dat het cafe(praathuis) een goede sub categorie hiervoor is. Hier had ik ook al een vraag gesteld over de ervaringen van de airstill pro of de t500 maar ik denk dat er weinig zijn die ervaringen hebben met de airstill. Een promotie video trekt natuurlijk het maximaal uit hun apparatuur.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320
(@dutchie078)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 7

@theresa bedankt voor het linkje! Deze had ik inderdaad ook op het gemakje zitten doorlezen, alleen betreft dit een oudere type airstill. Daarmee ben ik nog niet zeker van mijn zaak of ik de t500 neem of de airstill pro. Tuurlijk mag je ze niet met elkaar vergelijken. Maar ik krijg eerder naar formaat, gebruiksmak 😂

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@dutchie078 mijn beleving van een airstill en T500 waren niet positief daarom zijn die door mij weggegeven en gebruik ik nu een gebouwde van melkbus en Amerikaanse koperen still . De maker van topic dat ik aangaf heeft verschillende stookketels en ook volgens mij gebruikt hij voor enkele jobs de smart of airstill . Informeer goed wat past bij wat u gaat maken niet elke stook ketel is te bruiken voor alles. Ik werk veel met fruit en vers producten daarom was de t500 zonde geld . Na upgrade waren er meer smaakjes in stooksel maar ook nog niet volledig als wat ik nu krijg. 

 

Beantwoorden
(@dutchie078)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 7

@theresa bedankt voor de informatie! Neem ik zeker mee in mijn keuze.

Beantwoorden
(@anderling)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 9

@theresa Interessante link, die ga ik zeker nog eens doorlezen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?