Meldingen
Alles wissen

Eindelijk drinkbaar resultaat


Berichten: 35
Topic starter
(@glennfiddich)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ben nu een paar maanden bezig met deze mooie hobby. Heb er net als andere beginners al heel wat Turbogist doorheen gedraaid (en geklaard en nagefilterd met watten, filters, actieve kool, etc), maar het bleef nog steeds een bijsmaakje houden. Uiteindelijk heeft me dat meer tijd, geld en koppijn gekost dan nodig was.

Ik had achteraf gezien beter wat geduld kunnen hebben... Heb nu namelijk net mijn eerste suikerwash met bakkersgist gedestilleerd. Het gisten duurde lang (anderhalve maand!), maar het resultaat is vele malen beter en al na 1x destilleren al goed te drinken. Wel een beetje zoet, waarschijnlijk heb ik iets te veel suiker gebruikt.

Ik vraag me overigens af of de ketel zelf veel uitmaakt voor de smaak. Je wordt hier doodgegooid met reclame voor de superdeluxe T500, maar die is tamelijk duur. Ik ben dus begonnen met een simpele 10 liter RVS pot still uit China met een inductiekookplaatje eronder dat ik op 140 graden zet. Investering totaal zo'n 100 euro. Dat werkt ook. Daarnaast heb ik een paar tientjes geïnvesteerd in een iSpindel. Het is toch wel prettig om het verloop van de fermentatie (en de temperatuur!) een beetje in de gaten te kunnen houden, zeker als je je als beginner afvraagt wat zich allemaal in die gistemmer afspeelt. Zo gaat dat met een hobby: als het bevalt gaat de knip toch weer vanzelf wijder open...

Overigens ben ik de laatste tijd een liefhebber van whiskey, gin en triple sec. Aan whiskey heb ik me nog niet gewaagd, dat is toch hogere stookkunst. Gin lukte echter aardig met wat botanicals voor de derde run in de destilleerketel. Triple sec lukte ook goed met een echte sinaasappel en wat koffieboontjes, triple sec met likeur-extract (voor het gemak) vond ik echter weer niet te zuipen. Heb ook wel eens geprobeerd spiced rum te maken om de slechte smaak van Turbogist te maskeren, maar als je basisproduct niet goed is, wordt dat sowieso geen succes. En wie heeft er bedacht dat je een heel kaneelstokje moet gebruiken in 1 liter drank? Die kon dus alleen nog maar door de gootsteen...

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@glennfiddich goed bezig .

En verstandige keus om de turbo gisten achterwege te laten. 

Hoewel ik 6 weken vrij lang vind . 21 dagen zou ook met bakkersgist voldoende moeten zijn . Misschien kijken naar temperatuur en voeding. En inderdaad niet te hoog belasten met hoeveelheid suiker 5,5 kg op 21 liter ( 25 liter totaal volume ) werkt het beste .

Wat een ketel betreft ja dat kan verschil maken maar de ketel is net als de hamer van een timmerman . Het is slechts gereedschap. Een goede Timmerman maakt iets moois met een hamer van een oude steen en een knoeier slaat zijn duimen stuk met een hamer van groot vermogen .

De gehypte T500 is echt geen wonder apparaat ( sorry voor mensen die ze hebben ) maar ik heb ze onder handen gehad ze zien er leuk uit en  ze kunnen hoog percentage halen maar je moet evengoed meerdere overhalen doen voor smaakarme alcohol . Met een beetje inzicht kun je inderdaad met een €100 ketel met kolom  hetzelfde ! 

Voor drank als rum , whiskey , brandy/ cognac heb je ook een ander type apparaat nodig . 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had toch een opmerking van Robbert verwacht dat Whisky helemaal geen hogere stookkunst is, ben een beetje ontdaan hier 😣 

 

@glennfiddich Wat je kunt overwegen is een tussenstap te maken met de Whisky, het gebruik van moutextract;

  •  

Dat haalt even het maischen stuk weg en kun je eerst oefenen met het destilleren en het rijpen.

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist  ik ben dus niet zo voorspelbaar he Alchemist ?? maar inderdaad Wanneer je begint met destilleren is het mouten en maischen een onderdeel  van beginners vaardigheden.   Daaruit is maken van whiskey inderdaad een eerste volgende beginners stap . Omdat in de hobby  men tegenwoordig meer met  suikers vergisten voor alcohol en met mengen en roeren van essence  begint en niet meer bij  basis  is whiskey tegenwoordig een stap  verder geworden  maar als je ziet dat het de meest gemaakte drank is blijkt dat het meer kwestie van oefenen van basis beginsel ( mouten en maischen) dan hoge moeilijkheidsgraad . 

Het vinden en selecteren van ingrediënten en manier van rijping is wat de uiteindelijke smaak maakt en iets lastiger maakt .

 

Beantwoorden
(@glennfiddich)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@alchemist Die van de stookwinkel klinkt ook zeker interessant om een keer mee te beginnen. Bij welke temperatuur moet er dan worden vergist? Ik kom op het moment bij deze lage buitentemperaturen rond het vriespunt niet hoger dan zo'n 20 graden.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@glennfiddich vreemd genoeg zijn de instructies wat moeilijk om te vinden, ik denk dat 20 graden gewoon prima gaat. Kan ietsje langer duren maar dat mag de pret niet drukken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist als het maar niet te traag gaat dat kan verzuring geven . 

Daarom altijd kijken of de te gebruikte gist op lagere temperaturen voldoende actief nog is .  

Er zijn enkele biergisten die op lage temperatuur kunnen werken die ook passende zijn als alternatief voor whiskey .

 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert  ik zie ook niet of er gist bij zit, anders kan de Mangrove Jacks West Coast dan zit je middenin de aanbevolen temperaturen meteen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist De mangrove jack is bruikbaar op 20 gr even als de gewone bakkers gist van bruggeman. Maar de giststam van lalvin EC-1118 zou ook geschikt genoeg zijn. .  is ook een vrij breed inzetbaar gist maar kan erg laag in temperatuur . 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?