Ik ben nu een paar maanden bezig met deze mooie hobby. Heb er net als andere beginners al heel wat Turbogist doorheen gedraaid (en geklaard en nagefilterd met watten, filters, actieve kool, etc), maar het bleef nog steeds een bijsmaakje houden. Uiteindelijk heeft me dat meer tijd, geld en koppijn gekost dan nodig was.
Ik had achteraf gezien beter wat geduld kunnen hebben... Heb nu namelijk net mijn eerste suikerwash met bakkersgist gedestilleerd. Het gisten duurde lang (anderhalve maand!), maar het resultaat is vele malen beter en al na 1x destilleren al goed te drinken. Wel een beetje zoet, waarschijnlijk heb ik iets te veel suiker gebruikt.
Ik vraag me overigens af of de ketel zelf veel uitmaakt voor de smaak. Je wordt hier doodgegooid met reclame voor de superdeluxe T500, maar die is tamelijk duur. Ik ben dus begonnen met een simpele 10 liter RVS pot still uit China met een inductiekookplaatje eronder dat ik op 140 graden zet. Investering totaal zo'n 100 euro. Dat werkt ook. Daarnaast heb ik een paar tientjes geïnvesteerd in een iSpindel. Het is toch wel prettig om het verloop van de fermentatie (en de temperatuur!) een beetje in de gaten te kunnen houden, zeker als je je als beginner afvraagt wat zich allemaal in die gistemmer afspeelt. Zo gaat dat met een hobby: als het bevalt gaat de knip toch weer vanzelf wijder open...
Overigens ben ik de laatste tijd een liefhebber van whiskey, gin en triple sec. Aan whiskey heb ik me nog niet gewaagd, dat is toch hogere stookkunst. Gin lukte echter aardig met wat botanicals voor de derde run in de destilleerketel. Triple sec lukte ook goed met een echte sinaasappel en wat koffieboontjes, triple sec met likeur-extract (voor het gemak) vond ik echter weer niet te zuipen. Heb ook wel eens geprobeerd spiced rum te maken om de slechte smaak van Turbogist te maskeren, maar als je basisproduct niet goed is, wordt dat sowieso geen succes. En wie heeft er bedacht dat je een heel kaneelstokje moet gebruiken in 1 liter drank? Die kon dus alleen nog maar door de gootsteen...
Ik had toch een opmerking van Robbert verwacht dat Whisky helemaal geen hogere stookkunst is, ben een beetje ontdaan hier 😣
@glennfiddich Wat je kunt overwegen is een tussenstap te maken met de Whisky, het gebruik van moutextract;
Dat haalt even het maischen stuk weg en kun je eerst oefenen met het destilleren en het rijpen.