Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen


Berichten: 8
Topic starter
(@albert1969)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo,

Ik ben Albert, en ben van het bier brouwen overgestapt naar het stoken van whisky en rum.

Door het lezen van boeken en de nodige informatie van internet ben ik me meer gaan verdiepen in de maken van rum.

Na een aantal keren gebruik gemaakt te hebben van het basis recept, ben ik wat gaan spelen met de verhoudingen en ingrediënten en eigenlijk per pure toeval, de verhoudingen gevonden waar ik helemaal weg van ben en meerde met mij. maar ja, over smaak valt niet te twisten. 

Dit alles heeft er toe geleid dat ik nu zo mij rum maak en eigenlijk niet goed meer durf om iets nieuws te gaan proberen, dit ook misschien, omdat dit alles ook een nieuwe hobby is en ik daar eigenlijk geen ervaring in heb. goed is goed denk ik dan.

Toch blijf ik verschillende recepten volgen in dit forum. 

wie weet in te toekomst

Gr. Albert

Beantwoorden
9 reacties
2 Reacties
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@albert1969 Welkom op dit forum, nu ben ik heel benieuwd naar dat recept, zelf ben ik nog zoekende.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@albert1969 welkom, ik ben ook wel benieuwd naar jouw recept want we hebben zo langzamerhand al aardig wat basis recepten voor rum 😆

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Albert, welkom op het forum.

Recepten zijn altijd welkom, iedereen maakt het anders, en nieuwe inzichten zijn altijd zeer welkom!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom en veel plezier hier.

Ben ook benieuwd naar jouw recept. Ik houd van oude recepten. Onlangs voor het eerst rum gemaakt en heb nog nooit zo'n vieze ketel gehad. Desondanks staat er nu 10 liter te rijpen, ben erg benieuwd. 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@albert1969)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik begin met 10 liter water aan de kook te brengen en daarin los ik 5 kilo rietsuiker, 4 kilo melasse en 125 gram honing. Dit vul ik verder af met water tot 25 liter. Laat het afkoelen tit ongeveer 35 graden. En doe de gist erbij. Laat dit gisten tussen de 35 a 39 graden. Na ongeveer een week tot 10 dagen is dit klaar en dan kun je het gaan distileren.  

  • Laat even weten wat je er van vindt
Beantwoorden
4 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@albert1969 

welk gist ?,dacht gisten nooit boven de 30 graden konden overleven 

Beantwoorden
(@albert1969)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@haak  

De classic 8 Turbo yeast gebruik ik ervoor

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@albert1969 

Oké, als je mijn menig vraag. Je gebruik in verhouding veel suiker waardoor het meer een suikervergisting wordt en je dus minder melasse smaak(rum smaak) heb. De 125 gr. honing zal voor de smaak te weinig zijn om duidelijk merkbaar te zijn. In melasse zit nog 50% suiker dus totaal gebruik je ruim 7 kg suiker op 25 liter. Dat is wel wat veel voor een normale gist. Iedere gist kan in principe even veel alcohol uit een kilo suiker halen, maar de ene gist vind het niet erg om wat langer in zijn afval te zwemmen dan de ander. Een Turbogist is zo'n gist die langer in zijn uitwerpselen kan overleven. Maar een Turbogist zou niet mijn eerste keuze zijn voor een rum. Daar in tegen kan een Turbogist wel weer tegen hoge temperaturen(jouw 35 gr. moet kunnen) waardoor het vergisting proces sneller verloopt. Maar daardoor zal er ook minder tijd zijn om een smaak ontwikkeling te creëren. Ik denk dat jou rum een lichte rum smaak heeft maar toch iets scherps heeft met een bijsmaakje wat je niet echt thuis kunt brengen, maar dat ligt natuurlijk ook aan je ketel en stooktechniek. Als jij je rum lekker vindt dan zou ik dit recept blijven gebruiken maar er zijn ook andere recepten die je er bij kunt maken. Ik zelf gebruik een basis recept waar ik soms een beetje om heen fiets waar ik dan meer of minder tevreden over ben.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@albert1969 heb je het SG gemeten ? Met een sg boven 1100 loop je hoge kans op vroegtijdig stoppen van vergistingen . 

Daarnaast snelle vergisting is leuk voor gehaaste mensen maar is funest voor estervorming. 

Hoge temperatuur gisten is ook opjagen van gist sneller afsterven

Ook daar bij meer azijnzuur ( afval ) vorming.

Een gezonde vergisting is 21 tot 28 dagen .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?