Ik moet zeggen dat het zijn werk goed doet. Het was niet kraakhelder maar helder genoeg om te kunnen bottelen. En de smaak is ook goed. Volgens mij is het een heel goed doordrinkbier. Alles zit in de fles. Omdat het volgens mij heel goed doordrinkbaar is heb ik mijn halve liter flessen van de cider hergebruikt. De opbrengst is ruim 24 liter want ik had er iets meer van gemaakt omdat het SG hoger was dan verwacht.
Dus met aftrek van de verliezen door gist aftappen en dergelijke een zeer goed resultaat.
Erik ik heb je Witbier pakket ontvangen en alles staat in de startblokken om morgen te beginnen. Recept ingevoerd in de Grainfather app en als ik hier morgen kom is het maischwater 50 graden 🙂
Weer een mooie brouwdag in het vooruitzicht dus 🙂
Ik ben ook weer druk aan het puzzelen om een nieuw recept in elkaar te zetten.
De Dusseldorf Alt is inderdaad een heerlijk doordrink bier, ik heb laatst op een feestje behoorlijk wat zelfgebrouwen flesjes soldaat gemaakt. Ben benieuwd hoe de hergisting verloopt met het klaringsmiddel.
Ik heb 1 flesje met manometer 😉 We gaan het zien.
Alles staat nu achterin de auto want het moet thuis hergisten. Hier is het te koud. Het ging ook ijskoud de flesjes in dus met de zon op de auto is alles zo terug op kamertemperatuur 🙂
Oh ja, een IPA is een leuk idee voor een nieuw recept 😉
IPA...... het aanbod bio hopsoorten is nog niet echt je dat 🙁
Maar wellicht komt daar snel verandering in.
Geeft niet, dan kom ik ook nog eens aan pils toe ?
Heb je al een idee voor een volgend recept?
Ik dacht aan een tripel of een dubbel of een Irish Red of een (mei)bo(c)k of een...... hahaha.
Manometertje bij de Alt staat al op 2,5 bar. Maar bij het naar binnen drukken van de meter kwam hij al op 0,5 te staan. Maar de gist doet het dus nog ?
@Munckerik, als de mannen een goede voorraad hebben opgebouwd , kan je eens aan een Berliner Weisse gaan denken. Voor een jaartje op houten vat, met of zonder vruchten. Top bier, laag alcohol percentage, en voor de liefhebbers een echte doordrinker. Raad iedereen wel aan eerst een Berliner Weisse in de speciaalzaak te gaan halen, om te proeven. Niet iedereen is verzot op dit type bier. Trek nog maar een Duchesse open. Sköll William
Hoi William, grappig dat je dat zegt, ik kreeg vandaag de vraag of ik een recept van een Weizen wilde maken en dan met een "apart" ingrediënt. Ik heb een aantal voorstellen gedaan en een ervan was om de weizen met wat kersen te laten vergisten. Kreeg net een bericht terug dat ik dat recept moet gaan uitwerken.
Berliner Weisse is een apart biertje wat inderdaad niet iedereen kan waarderen. Vroeger vond ik het ook niet echt lekker maar ik ben het steeds meer gaan waarderen.
Je mag voor mij wel een Kolsch uitwerken, ik heb dat laatst gedronken en ik vond hem echt heel lekker.
misschien een kriekbier of een ander fruitbier, als die er nog niet tussen staat, want van al die namen heb ik niet veel gegeten.
Een goede kriek vereist ook al snel ,meer dan een half jaar. Dit zijn wel de uitdagingen. Wordt het korter, dan heb je een pils met krieksmaak, en dat is als kersen thee. Als je er van houd oké ,maar hoogstaand is het meestal niet.
https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1162825056
Dit is een mooi recept. Als gist kun je voor de Fermentis K-97 gaan dat is dezelfde als de Wyeast 1007.
Hop.... een Duitse hop is het meest voor de handliggeld. Ik heb (nog) geen Hallertau maar je kunt hier heel goed de Opal voor gebruiken. Iets minder gebruiken dan in het recept staat. In het recept gaan ze uit van een hop met een alfazuur percentage van 4%, de Opal heeft zo'n 6% dus een kwart minder gebruiken.
Bedankt, die zetten we op het lijstje,
Ik heb weer leuke complimenten gekregen over het pils en de Tripel 🙂
Niet teveel weggeven Jan zo b(r)ouw je nooit een voorraad op 🙂